Hráč a jiné prózy

Hráč a jiné prózy https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253587/bmid_hrac-a-jine-prozy-pLM-253587.jpg 5 13 13

Svazek obsahuje menší Dostojevského práce z let 1862-1869. Kolem několikrát zfilmovaného a zdramatizovaného románu Hráč, zachycujícího s užitím některých autobiografických prvků hráčskou vášeň a její rozleptávající vliv na člověka, jsou seskupeny další prózy mistrovsky obrazící psychologii lidí vyřazených z obvyklých lidských vztahů (Nemilá příhoda, Zápisky z podzemí, Krokodýl, Věčný manžel). Doplňují jej dojmy z cesty po západní Evropě (Zimní poznámky o letních dojmech).... celý text

Přidat komentář

RudýOnkel
08.02.2018 5 z 5

Kniha se skládá z několika povídek a v nich se autor snaží zachytit psychologii člověka takového, jaký je.

Nemilá Příhoda 5*/5*
Vtipná historka, zaujala mě, pěkně proudí řádkami. Jak rychle začíná, tak i končí. Akorát je vstup do děje trochu zmatený
Zimní poznámky o letních dojmech 2*/5*
Tato část mě vůbec nezaujala. Autor popisuje Paříž a psychologicky rozebírá jejího občana. Pro mě nuda
Zápisky z podzemí 4*/5*
Nejvíce filozoficko/psychologická pasáž, která stojí za to přečíst. Je však trošku těžko stravitelná, ale když na konci si přeberete všechny myšlenky, vyjde jenom kladný úsudek.
Krokodýl 4*/5*
Vtipná povídka, která je plna "absurdnosti". Zajímavé, jak může člověk poznávat divy přírody :)
Hráč 5**/5*
Nejcennější kousek sbírky, která ať samostatně, nebo takto ve svazku má svou cenu a pomůže kdekomu pochopit mysl gamblerů. Opravdu mě zaujala a stále vzpomínám, co může ovlivnit hráčovu mysl.
Věčný manžel 4-5*/5*
Tato "kapitolka" nám (ikdyž smutně, ale přece) uzavřela sbírku. Tato část je trochu obyčejná, místy až mystická.

Všechny postavy v dílech jsou mistrně psychologicky rozebrány. Díky tomu jsem se např. já poučil a dokáži již lépe vnímat člověka ze všech jeho stran.