Hra temné čarodějky – Bitva začíná

Hra temné čarodějky – Bitva začíná https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513273/bmid_hra-temne-carodejky-bitva-zacina-64183d240ec60.jpg 3 40 18

Nová Hra se blíží. Bude příštích sto let vládnout světlo, nebo temnota? Temná čarodějka Varta dosud vedla poklidný život ve Lvově. V kavárně, kde pracovala, se scházela s přáteli a jen čas od času se pustila do křížku s místními světluškami – světlými alchymisty, kouzelníky a léčiteli. Vše se změnilo, když do města přijeli sudí ze Středoevropského konglomerátu, aby zahájili Hru. Tento souboj mezi temnotou a světlem určí, kdo se na příštích sto let ujme moci. Varta se do klání zapojit nechtěla. Po setkání s tajemným cizincem z Prahy se ale všechno změnilo...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Варта у Грі , 2018


více info...

Přidat komentář

solomia
09.03.2024 5 z 5

Chtělo by to další díl (údajně se jedná o trilogii) :-) Četla jsem rozhovor s autorkou, která tvrdí, že další díly jsou mnohem lepší, a já jí věřím. Možná bych se pustila do četby druhé knížky v ukrajinštině (snad bych to zvládla), ale vzhledem k tomu, že se tady nedá sehnat, můžu jen doufat, že někdy vyjde pokračování. Za mě rozhodně pět hvězdiček: za originalitu, nečekané zvraty, sympatické postavy a náměť. Ani mi nevadilo, že tam nebyla rozvinutá romantická linka, protože právě ta na nás čeká v dalších dílech.

Evik161
19.02.2024 5 z 5

Velmi mě překvapuje špatné hodnocení knihy. Mě osobně se líbila. Přečetla jsem ji během jednoho dne, nemohla jsem se odtrhnout. Takže za mě ano,doporučuji.


Dela90
06.12.2023 2 z 5

(SPOILER) Temná čarodějka Varta si žila v poklidu, dokud ji setkání s tajemným cizincem z Prahy nezmění směr. Je nucena se zapojit do hry, mezi světluškami, alchymisty, kouzelníky a léčiteli.

Upřímně opravdu nevím, co bych k této knize měla napsat. V životě se mi nestalo, že bych byla tak zmatená při čtení knížky.


Za prvé v knize je neskutečné množství postav, které si nemáte šanci zapamatovat např. Ostap, Dykorosla, Tajfun, Molybden, Ljusent a mnoho dalších. Upřímně jsem byla ráda, že jsem si zapamatovala hlavní postavy.

Za druhé nebylo vůbec vysvětleno, kdo je kdo, co za hru to vlastně “hrají pořádně ani pravidla nebyla nastíněna. Autorka nás prostě hodila do děje, jako kdyby jsme věděli už dávno o co go.

A za třetí obálka pěkná, anotace slibná, ale obsah knihy hrozný chaos a byla jsem ráda, že jsem vůbec knížku dočetla do konce.
Věřím, že někomu se to asi líbit může, za mě tedy ne.

strana394
02.10.2023 3 z 5

Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy #spoluprace IG: @strana394

Velká část děje se tedy točí okolo hry, která se koná jednou za 100 let a soupeří mezi sebou temní a světlí. Příběh je tak plný bojů, soutěžení, spolupráce podrazů a pomstychtivosti. Bohužel během Hry nejeden člověk přišel k úhoně. Je to hra o moc a rozhodně by ji podle mě neměli hrát teenageři..

Magie v této knize byla rovněž hodně originální. Naše hlavní hrdinka svou moc čerpá z negativních emocí lidí. Nesmí ale překročit určité meze, protože by se to pak podepsalo na člověku a mohl by si klidně i něco udělat. Kromě čarodějů se zde objevují i alchymisté, kteří potřebují ke svému čarování křídu a vědmy, které jsou hlavně nadané na míchání lektvarů.

Vyskytuje se tu opravdu hodně postav a docela těžko je od sebe odlišíte. Nepomáhá ani fakt, že každá má jméno obyčejné, magické a některá dokonce i přezdívku. To byl právě jeden z důvodů, proč jsem se do knihy nemohla začíst. Hlavní hrdinka Varta patří mezi temné. Rozhodně proto nečekejte nějakou princezničku. K temným nepatří jen tak pro nic za nic. Nebojí se jít pro ránu daleko a dává všem jasně najevo, ať si s ní nezahrávají, nenechá si nic líbit a pro své nejbližší by udělala všechno. Když však začnou na povrch vyplouvat tajemství, která měla zůstat skryta a zrádci se začnou objevovat i mezi spojenci, Varta si bude muset vybrat, komu věřit. Spolu se záhadným, sarkastickým a vychytralým Zlatanem tvoří zajímavou dvojici, která baví a jsou jednoznačnými tahouny celé knihy.

Zápletka byla docela zajímavá a našlo se pár momentů, které mě překvapily, ale do pokračování se extra hrnout nebudu. I když jsem četla, že sama autorka říkala, že druhý díl bude značně lepší. Možná kdyby autorka příběh trošku natáhla. Děje se tady toho opravdu hodně na poměrně málo stran, přidala romantickou linku a ubrala pár jmen, hodnotila bych jinak.

Hodnocení: 3,4/5

knihomolkajanca
10.09.2023 3 z 5

Každých sto let je třeba obnovit sílu magie, každých sto let se musí znovu rozhodnout o tom, zda bude vládnout světlo nebo temnota. Bitva se tak neúprosně blíží a Hra v ulicích ukrajinského Lvova začíná. Varta až doposud žila poklidný život, pracovala v kavárně a scházela se s přáteli. Od Hry chtěla držet dál, jenže poté, co se setkává s tajuplným a pořádně arogantním Čechem, se vše mění a ona je vtažena do víru událostí

Obstojná zápletka, neobvyklý systém magie, zajímaví hlavní hrdinové a děj nabušený akcí Hra temné čarodějky měla velký potenciál stát se našlapanou a velmi zábavnou fantasy. Přestože však jednotlivé dílky skládačky vypadaly na první pohled více než dobře, k sobě navzájem už tolik nepasovaly.

Hned od začátku je jasné, že Hra je něco velkého, významného, něco, oč je člověk ochoten riskovat i svůj život. Jenže proč, to pochopíte až o mnoho stran později, kdy se budete snažit neutopit v záplavě velkého množství postav, mezi nimiž není vůbec jasné, která bude pro příběh ta důležitá a těžce se mezi sebou odlišují. Nepomáhá ani fakt, že každá má jméno obyčejné, magické a některá dokonce i přezdívku. Chybí rovněž witc pořádné ukotvení světa - ať už co se týče života hlavní hrdinky, magie či Hry, okolo které se celý příběh točí.

Odvážná hrdinka Varta oplývá temnou magií. Svou moc čerpá z negativních emocí lidí a spolu se záhadným, sarkastickým a vychytralým Zlatanem tvoří třaskavou dvojici, která baví a jsou jednoznačnými tahouny celé knihy. Díky bohu, že jim autorka dopřála dost prostoru. Pokud se však těšíte na romantickou linku, ta je v tomto případě velmi slow burn a s jakýmsi podivným zakončením. Ačkoliv se spolu s Vartou a Zlatanem dočkáte poměrně velkolepého finále, atmosféru zabíjí velmi zmatené popisy, kdy jsem i jako ostřílený fantasy čtenář měla problém se zorientovat co, proč a jak Velký potenciál knihy tak bohužel nakonec dostal nenaplněn. Škoda.

Hodnocení: 55%

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji Albatros Media.

lenka608
24.08.2023 2 z 5

Vzdala jsem to. Příliš mnoho postav, nemožnost rozlišit kdo je důležitý k zapamatování a kdo ne, je to jeden velký chaos. Na knížku co má 256 stran se snaží autorka nacpat příliš mnoho zbytečných informací. Nápad na knížku je skvělý, obálka, anotace, vše perfektní. Ale zpracování špatné. Nedočetla jsem. Snažila jsem se, vážně... ale někdy u strany 80 jsem to vzdala. Autorka nedokáže čtenáři děj přednést tak, aby se do něj snadno a plynule vžil. Možná by udělala lépe, kdyby napsala knihu delší a měla tak prostor vše postupně začlenit. A taky ubrat na postavách. Proč si mám pamatovat jméno někoho, kdo dalších 50 stran není ani jednou jedinkrát zmíněn? Za sebe nedoporučuju, bohužel.

LuciaSangster
13.08.2023 4 z 5

Začátek chvilku trval, než se rozjel, ale líbilo se mi to i tak. Čtení bylo zajímavé až na nějaké pasáže, které nebyly dotáhnuté dokonce.

Jak mágové získávali svou energii bylo hezky vymyšlené a hlavně originální. Opravdu to čtenáře zaujalo.

Během příběhu na vás vyskočí hodně zajímavá jména, které jsem měla docela problém si zapamatovat. Musela jsem si je opakovat dokola, aby alespoň trochu věděla, kdo je kdo a hlavně jak se jmenuje.

Hra jako samotná byla strašně zapletená. Dělo se tam toho tolik, že člověk nad tím nestíhal valit oči.

Hlavní postavy jsou dobře napsané, kdy nevíte kdo je na čí straně.

Zlatana si oblíbíte. Je to ten typ postavy, že mu padněte k nohám a je vám jedno, jestli je na temné nebo světlé straně.
Varta je zajímavá postava, která je odvážná a nebojí se jít po něčem po hlavě.

Knihomol_ka
03.08.2023 2 z 5

Na této knize mě nejvíce upoutala ta obálka a to je asi vše.

Pojďme si upřímně říct jak to vidím. Od samotného začátku jsem se nemohla začíst.
Postavy mi nebyly ani sympatické a netušila jsem, která tam bije. Netuším jestli je to překladem, ale ty věci nedávaly smysl.
Strašně těžce se to četlo a i ty jejich jména mi dělaly problém.

V příběhu je taky docela dost postav což mi opět neudělalo radost a ztrácela jsem se v tom.

Pro mě bohužel neoriginální příběh. Do dalšího dílu rozhodně nepůjdu.

Tímto nechci nikomu říkat, že příběh nestojí za přečtení. Jak vždy říkám: sto lidí, sto chutí. Udělejte si vlastní názor a obrázek na knihu.

AkiiIryss
28.07.2023 3 z 5

Hra, která probíhá jednou za sto let, během které se rozhodne, kdo získá vládu - jestli temní nebo světlí. Temná čarodějka Varta se hry účastnit nechtěla, žila doteď poklidný život, jen občas jí zkřížily cestu nějaké světlušky, se kterými si to vyřídila. Ale, že by se chtěla zapojit do velké a mnohdy smrtící bitvy o moc? To ani náhodou! Pak ale potká záhadného neznámého mága z Česka a vše se vymkne kontrole.

Začátek byl slibný, který navnadil aspoň mě a i vysvětlil jak třeba mágové posilují svoji energii, což je za mě dobře vymyšlené. Ale dál jsem trošku bojovala se jmény a hromadou postav. Pak jsem zjistila, že ty postavy mají ještě další jména a k tomu zdrobněliny, které zněly jinak než originál a to se mi už zdálo trošku moc, a musela to číst i vícekrát abych k postavě přiřadila to správné jméno nebo zdrobnělinu, nakonec jsem si tak nějak zvykla.

Příběh to byl dobrý, se zajímavou zápletkou. Zajímavá myšlenka, kdy hlavními hrdiny jsou mladí lidé se speciálními schopnostmi, kteří mezi sebou bojují o nadvládu není špatná. Zpracování mi bohužel nesedlo, kdy samotná Hra by mohla být bohužel lépe zpracovaná.

Hlavní postavy ale jsou dobře doplňující, kdy vlastně nevíte kdo je ve skutečnosti Zlatan ale stejně si jeho postavu oblíbíte. Hlavně jsem opravdu čekala až odhalí všechny svoje tajemství. Ani Varta není špatná postava hlavně se mi na ní líbila její odvaha a odhodlání tomu všemu přijít na kloub.

I tak je tato kniha pro mě průměrem, kdy má zajímavou myšlenku ale zpracování mi tak nějak nesedlo a ani nevím zda si tuto knihu ještě někdy přečtu. Ale šanci na předčteni si zaslouží.

Ann1307
08.07.2023 2 z 5

Tahle knížka má nádhernou obálku a zaujala mě i anotace.

Hra, která probíhá jednou za sto let, během které se rozhodne, kdo získá vládu - jestli temní nebo světlí. (To mi docela připomnělo knihu My všichni neřádi)
Temná čarodějka Varta se hry účastnit nechtěla, žila doteď poklidný život, jen občas jí zkřížily cestu nějaké světlušky, se kterými si to vyřídila. Ale, že by se chtěla zapojit do velké a mnohdy smrtící bitvy o moc? To ani náhodou!
Pak ale potká záhadného neznámého mága z Česka a vše se vymkne kontrole.

Bojovala jsem se jmény a hromadou postav. Pak jsem zjistila, že ty postavy mají ještě další jména a k tomu zdrobněliny, které zněly jinak než originál a byla jsem totálně namydlená :D

Příběh to byl dobrý, se zajímavou zápletkou, ale občas mi tam vadily nějaké fráze a i slovosled byl občas tak divně postaven, že jsem nad tím kroutila hlavou.

Vartu jsem si nakonec docela oblíbila, ale bohužel je pro mě jinak kniha zkrátka průměrná. :(

Možná by se mi líbila víc, kdybych už podobných příběhů, které byly propracovanější, nečetla kvanta. :/

Knihomolka97
27.06.2023 3 z 5

V prvé řadě moc děkuji za zaslání knihy k recenzi @humbook #humbookblogeri v rámci #spoluprace
Přesto, že mně osobně kniha nesedla, rozhodně ji nebudu zatracovat.
Příběh jako takový špatný není, ale autorčin styl vypravění je takový kostrbatý. Chvilkama jsem měla problém se zorientovat, musela jsem se vracet i o pár stran zpátky, jestli jsem to pochopila správně. Trochu se mi i pletla jména. Navíc začátek byl takový pomalejší a chvíli trvalo, než příběh nabral spád.
Postavy mi nebyly příliš sympatické, nemůžu říct, že bych si někoho vyloženě oblíbila. Doufala jsem, že mi čtení zpříjemní romantická linka, to se bohužel nestalo.
Chválím ale, že ve mně autorka dokázala přesto vzbudit zvědavost a nechtěla jsem knihu odložit. Třeba takový Zlatan a jeho tajnosti. V knize jsou napínavé pasáže i pár zajímavých zvratů. Velké plus dávám také za prostředí.
Přemýšlela jsem, jak knihu hodnotit a nakonec dávám 2,5/5.

Verii_chan
22.06.2023 5 z 5

4,5*
Krásný fantasy příběh plný zvratů, nebezpečí a tajemství.
Na první pohled mě také okamžitě pohltila obálka a jsem ráda, že obsah pod obálkou nebyl o nic míň povedený!

Ze začátku knihy pro mě bylo poněkud obtížné zorientovat se ve jménech postav, jelikož jich tam bylo najednou strašně hodně, ale brzo jsem si je utřídila.
A jakmile jsem se do knihy začetla, tak už jsem ji nedokázala odložit.

Příběh se odehrává v moderní době a najdeme zde spoustu krásných popisů Lvova!
Velmi na knize oceňuji také nepředvítatelnost příběhu. Jsem vždy nadšená, když mě kniha překvapí a ukáže mi, že všechno je vlastně úplně jinak, než jsem celou dobu předpovídala. Tady jsme doslova až k samotnému konci knihy nevěděli, jak to celé dopadne!
Co se týče postav, tak ty byly také velmi různorodé. Někoho si oblíbíte a někoho ne.
U hlavní hrdinky Varty se mi líbila její odvaha a odhodlání.
Také jsem si velmi oblíbila charismatického Čecha Zlatana, ale chvílemi jsem z něho tedy byla zmatená. Dalším menším mínusem za mě bylo nekonečné označování Zlatana jako Čecha, místo jeho pravého jména. Párkrát je to určitě fajn zmínit, ale dál už mě to spíše rušilo:/

Každopádně se budu nesmírně moc těšit na pokračovaní, a jsem zvědavá jestli se dočkáme i nějaké romantické linky.


Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji @humbook @humbook_blogeri #humbookblogeri

Prcek453
22.06.2023 4 z 5

Rozhodně slibný začátek nové fantasy série.
Děj se odehrává ve Lvově, kde proti sobě stojí dvě skupiny mágů - temní a světlí. Tyto dvě skupiny se mají utkat ve Hře o moc. Varta sice patří mezi temné, avšak hry se nijak zúčastnit netouží. Tedy až do té doby, než se objeví záhadný a pohledný Čech Zlatan, se kterým uzavře spojenectví. Když však začnou na povrch vyplouvat tajemství, která měla zůstat skryta a zrádci se začnou objevovat i mezi spojenci, Varta si bude muset vybrat, komu věřit.
Příběh vám strašně rychle ubíhá, každá kapitola je ještě rozdělena na několik oddělených úseků, takže ani nestačíte mrknout a budete na konci knihy. Ze začátku se mi všechno zdálo strašně zmatené, nechápala jsem pravidla Hry ani vztahy mezi jednotlivými postavami - moc nepomohlo ani to, že je tam spousta postav, které mají podobná jména - Mol, Mel, Mort, Max - nicméně určitě stojí za to vytrvat, časem se všechno hezky objasní a to postupné odkrývání pravidel a fungování celého fantasy světa vás bude držet pořád hezky napnuté až do konce.
Romantiky tady moc neočekávejte, nicméně je to rozhodně velký potenciál na romantickou linku do příštího dílu, který vyjde doufejme brzy.
Největší bonus knihy pro mě bylo zapojení Čechů, strašně ráda o nás čtu v zahraničních knihách

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @humbook #humbookblogeri

DreamerX9
21.06.2023 1 z 5

Tak tohle jsem ani nedočetla. Nevím jestli to bylo tim překladem nebo plytkým dějem ale spíše to za mě spadá do kategorie dětská dobrodružná. Jediny plus má kniha za hezkou obálku a originalitu magie více pozitiv bohužel nenacházím. Ale vzhledem k prvotině věřím že příští díly budou třeba i čtivější

ThesiMorozova
12.06.2023 4 z 5

Knihu jsem dostal v rámci spolupráce s @humbook_blogeri na instagramu, jedná se o osobní názor, se kterým ne všichni musí souhlasit.

3,75/5

Za mě je asi nejlepší lézt do knih naslepo. A právě to bylo i u téhle, tak nějak napůl jsem si přečetl anotaci, podíval na obálku a řekl si: hm, dobrý, tak zkusím tenhle konkurz a když se nepovede, tak nevadí.
Urban fantasy nebývá úplně mým šálkem čaje, proto bylo vcelku překvapení, že mě to bavilo. A hlavně s tím, jak teď málo čtu, jsem knihu vlastně přečetl během dvou dnů. Napomáhá tomu vlastně i fakt, jak krátká knížka je. Ani ne 300 stran, vážně taková jednohubka.
Co byla asi až moc krátká. Co si budeme, některé části byly rychlejší, než by být musely, ale to je zase o preferenci.
Co bylo trochu zvláštní, tak neustálé označování Zlatana, jako Čecha. Ano, narodil se v Praze, ale bydlí všude možně, i tak... To bylo více méně takové až moc, jak kdyby na něm nebylo nic jiného. Jako je pravda, že většinu času o sobě toho moc neříká... Ale zase až tolik nazývat člověka národností? Asi to nevnímám tolik, nebo mně to tak nezajímá no.
I tak mě bavila otázka: je ten, kdo se označuje za dobrého, opravdu dobrý? Tohle nás vlastně provází celou knihou. Světlí by měli být ti dobří, jsou ale opravdu? Tohle byl asi nejlepší aspekt celé knihy, který mě ze všeho nejvíce bavil.
A i postavy byly zajímavé, všechny tak trochu morálně šedé, tak jako jsme my všichni.
Takže když si to shrneme:
-Zlatan je skvělá postava
-Varta je v pohodě
-Otázka dobra a zla byl nejlepší aspekt
-Ubrat nazývání postavy její národností
A knížka je vlastně fajn. I tak to asi není a nebude něco, co by mě úplně nadchlo, takže jako optimální vidím necelé 4 hvězdičky z pěti, protože na tu čtyřku to úplně nevidím a trojka je moc málo.

Iva095
12.06.2023 3 z 5

Příběh se odehrává na Ukrajině ve Lvově, ale několikrát je v knize zmíněná i Praha.
Celý příběh je psaný z pohledu hlavní hrdinky temné čarodějky Varty, které se do života připlete záhadný Čech Zlatan.
Kniha je originální, zajímavá i čtivá, ale já bych jí hodnotila jako průměr nebyla špatná, ale nebyla jsem z ní ani nějak moc nadšená.

"Uškrtím tě."
"Jestli se ti tím uleví."
"Zabiju tě."
"Jasně, už si to chtěla udělat pětkrát."

knizninadsenec
10.06.2023 5 z 5

Velmi krásná, poutavá obálka a anotace mě také velmi zaujala.

Příběh se odehrává na Ukrajině. Jednou z postav je i Čech, mág. Příběh je vyprávěn z pohledu Varty, velmi špatné temné.

Je zajímavý, akční, v moderní době a velmi poutavý. Četl se mi dobře a upoutal. Často mě příběh dokázal překvapit svým vývojem, počínáním postav. Rozhodně nebyl předvídatelný, naopak byl proměnlivý.
Je tam opravdu velmi mnoho postav, osobně jsem použila lepíky, kdybych se k jejich jménům nebo celým jménům potřebovala vrátit, ale postupně jsem si je zapamatovala snadno a také jejich stranu, tedy kam patří. Byly to zajímavé postavy, ať už světlé či temné strany.

Kniha je také plná bojů, soutěžení, spolupráce, přátelství, něco málo podrazů, sarkasmu, ironie, humoru. Neustále se tam něco děje. Prostě hra o moc, kdo bude vést v Konglomerátu.

Jen jedno... Přišlo mi velmi zvláštní, že postavu z Čech, místo jeho jména, neustále hlavní postava, z jejíž pohledu je příběh vyprávěn, zmiňovala jako - Čech, Čecha, Čechovi, Čechem. Ale opravdu hodně. Ne, že by to vadilo, ale je to prostě zvláštní, když to vidíte na jedné stránce třeba i čtyřikrát. Čecha, jako jednu z hlavních postav, jsem ještě v knihách zahraničních autorů moc nevídala / nečetla takovou knihu.
Každopádně, do posledních kapitol jsem si nebyla jistá, na které straně doopravdy stojí nebo jaký je skutečný plán. Postava to byla zajímavá a pusobil přelétavě.

Do poslední kapitoly jsem netušila, jak příběh dopadne. Líbil se mi, je to dobrý nápad. Je čtivý, zajímavý, svižný, ani jedna nudná pasáž. Prostě zaujme. Já ho zhltla docela rychle.

Snad bude pokračování brzy, protože se těším na všechno to, co Zlatana a Vartu s ostatními čeká.

....

Za recenzní výtisk moc děkuji @humbook a #humbookblogeri v rámci spolupráce

virgo_books
10.06.2023 4 z 5

Tohle byl velmi originální fantasy příběh zasazený do města Lwów a navíc je jeden z hlavních hrdinů z Prahy.

Čarodějky, alchymisté a vědmy jsou rozděleny na Temné a Světlé. Jejich magie je dost odlišná a zajímavá a mají úplně nový způsob, jak magii doplňovat.

Za každých 100 let se koná Hra, která určí, jestli budou vládnout Temné čarodějky nebo ty Světlé.
Celý princip hry byl úžasně promyšlený a já jsem si to hodně užívala.

Naše hlavní hrdinka Varta, která je Temná čarodějka, se do hry vůbec zapojovat nechce, ale nakonec je jedna z hlavních hráčů kvůli Zlatanovi, která je právě z Prahy.

Varta je úplně skvělá hlavní hrdinka. Nebojí se vyhrožovat smrtí, ikdyž ji někdo jenom otravuje, nenechá si nic líbit a pro své nejbližší by udělala vsechno.

Celý příběh utíkal nesmírně rychle, byly tam zvraty, nebezpečí, nezvyklá spojenectví a taky náznak romantiky, což bylo něco přímo pro mě.

Konec je celkem uzavřený, ale rozhodně je prostor pro pokračování, tak uvidíme.

Za poskytnutí knihy moc děkuji @humbook_blogeri #spoluprace

4/5

Štítky knihy

magie městská (urban) fantasy ukrajinská literatura pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy knížky

Natalija Matolinec
ukrajinská, 1990
2023  65%Hra temné čarodějky – Bitva začíná

Kniha Hra temné čarodějky – Bitva začíná je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených4x
Knihotéce60x
Chystám se číst64x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x