Hra o trůny: Mytologie

Hra o trůny: Mytologie https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446787/bmid_hra-o-truny-mytologie-VuK-446787.jpg 3 37 13

Když George R. R. Martin vytvářel svět pro svou nepřehlédnutelnou románovou ságu, jež si podmanila fanoušky po celém světě, inspiroval se mnoha slavnými mýty. Svět Hry o trůny je plný odkazů na mytologii: lidé bůhvíjakým zázrakem vstávají z mrtvých, další zase neuhoří v ohni či umějí měnit své vzezření, jsou tu draci a vlkodlaci i hordy na kost zmrzlých oživlých mrtvol… Ostatně čím by byla Daenerys bez svých draků? Koho by zajímala Noční hlídka, kdyby se na druhé straně Zdi nevyskytovali Bílí chodci? A odkud se vlastně vzala Melisandra? Ve Hře o trůny najdeme nepřebernou spoustu odkazů na řecké a římské legendy a mýty (ale také na ty severské, anglosaské či artušovské). Stejně tak na nás při čtení a sledování neustále pomrkávají rozličná náboženství a lidové kulty, které této sáze dodávají jedinečný ráz. A proto ji všichni také tak milujeme! Gwendal Fossois vás zve, abyste se (znovu a jinak) seznámili s mytologickým světem Hry o trůny. A vězte, že o překvapení na této cestě nebude nouze…... celý text

Literatura světová Mytologie O literatuře
Vydáno: , Jota
Originální název:

La mythologie selon Game of Thrones , 2019


více info...

Přidat komentář

Dandulka
14.04.2024 5 z 5

Spoustu podob s různými mytologie mi jsem poznala hned, jiné mě překvapily. Mám ráda detaily z natáčení, takže pro mě super kapitoly: Věděli jste, že...

Eomer5
09.01.2024 odpad!

Když jsem dostal knihu k Vánocům byl jsem příjemně překvapen a těšil jsem se že se dozvím něco víc o světě Ledu a Ohně.
A bohužel jsem nemohl být dál od pravdy.
Že se jedná jen o porovnávání (hledání kde se možná autor inspiroval) v mýtech různých civilizací... budiž.
Že chvíli poukazuje na knižní sérii a chvíli zase na seriál....ok
Ale po tom co jsem si přečetl, že Lyanna Stark unesla Rhaegara jsem měl chuť knihu zahodit ( a nebyla to první věc která se mi nezdála, ale nejsem odborník na řeckou/římskou a severskou mytologii ).
Dočetl jsem s velkým sebezapřením jen kvůli výzvě.


Slůník
06.03.2022 3 z 5

Fanouškovský přístup prakticky nerozlišující Hru o trůny jako knihu a seriál - spíš než mytologie Hry je to nepříliš podrobný rozbor různých motivů z obou zpracování.

Jackline5
20.12.2021 5 z 5

Kniha dokonalým způsobem porovnává prvky z díla: Hra o trůny s fakty z různých částí světové mytologie. Největší zastoupení zde má mytologie Řecká a Římská. Nalezneme zde ovšem i části z mytologie Severské, ba dokonce i z oblastí Egypta, Anglie a Asie.
Autor si dal doopravdy záležet, aby jeho dílo bylo vhodné jak pro: do mytologie "zasvěcené" čtenáře, tak pro absolutní laiky.
Kromě mýtických příběhů kterými se mohl G. R. R. Martin bez pochyby inspirovat autor do díla zakomponoval i méně známá fakta z historie a kuriozity z natáčení.
Kniha je řádně citovaná, proto není pro čtenáře problém v případě hlubšího zájmu o uvedenou pověst dohledat kompletní dílo a trochu se přiučit.
Podle předchozího popisu může znít kniha jako jedna z těch velice odborných, až nudných... Ale opak je pravdou! Kniha je velmi poutavá a čtivá, a to nejen díky vtipům které autor používá (obzvlášť v části kde se věnuje jednotlivým postavám), ale také díky ladným přechodům mezi mýty a světem Hry o trůny.
Ano, není to takové terno jako: Rudá svatba, Bitva bastardů a další úžasné události Hry o trůny... Ale pokud jste se nadchli nejen dějem této ságy ale i myšlenkou celého světa který vám nabízí. Tato kniha je rozhodně pro vás. Protože vám poskytne další úhle pohledu na osudy hrdinů a vysvětlení některých detailů, díky kterým vynikne promyšlenost a propracovanost celé ságy.

AnoMANder
10.06.2021 2 z 5

Podle komentářů jsem čekal šílenou knihu, ale nakonec "to tak špatné" nebylo, i když o GoT je tam toho opravdu málo. Opravdu to není kniha, která by se vyloženě věnovala Hře o trůny a autorka pracuje většinou jen s vlastními domněnkami. Čekal jsem, že se třeba zaměří na celkový přehled dějin Západozemí od nejstarších dob, bude vyprávět o dětech lesa, Prvních lidech, Nočních chodcích atd.
Dočetl jsem ji z toho důvodu, že se tam objevuje mytologii obecně, kterou mám rád. Dvě hvězdičky tedy dávám za:
1) řeckou a jinou mytologii
2) pár zajímavých faktů z historie. Několik zmínek o filmové hře o trůny, které jsem nevěděl, snahu přirovnat postavy k mytologickým hrdinům

Romcha
24.02.2021 odpad!

Nikdy bych nevěřil, že to napíšu. Skutečně však nastala ta chvíle. Když jsem se před více jak osmi lety registroval na databázi knih, tak jsem se zapřísáhnul, že žádné knize nedám hodnocení "odpad!" už jenom proto, že si dal autor tu práci, aby vznikla. Teď nejde udělat nic jiného než toto pravidlo porušit a nutno říci, že právem.

Horší vykradačské dílo jsem doopravdy nečetl. Knihu, po dočtení spíše brak, jsem otevíral s tím, že se dozvím něco více o postavách z mýtického světa od Martin, tedy co jsou postavy zač, kde se vzali, proč dělají, jaký důvod mají ke svému konání atd.

S hrůzou jsem postupnou četbou zjišťoval a bylo pro mě jako historika navíc utrpením toto dílo dočítat. Vesměs to není nic jiného než plácání pátého přes deváté a utápění se v mytologii Řecké, Římské a rádoby mytologii Vikingů, kterou navíc autor ani sám neovládá, což mě jako historika příšerně vytáčelo. Všechno toto se snaží subjektivními pocity snaží naroubovat na TV děj seriálu, že přesně takhle si to autor vyložil v knize aniž by měl potvrzeno, že to tak původní autor skutečně myslel.

Neskutečná slátatina. - Tuto knihu si nepořizujte a to skutečně ani ze zajímavosti. A pokud možno držte se od ní vůbec co nejdále.

Chmur
30.01.2021 odpad!

Typické parazitické dílo, kdy autor těží ze slávy knižní série - Píseň ledu a ohně, no lépe řečeno, využívá obliby dosti hloupého, ale bohužel populárního seriálu, který na základě výše uvedené série vznikl. Pro mě, jako fanouška knih George Martina, které jsem začal číst v 90. letech, kdy u nás Martin ještě nebyl příliš známý, je až bolestné vidět, jak dává svolení pro vznik takových neskutečných blbostí. Knihu bych si sám nekoupil, ale dostal jsem ji jako dárek. Dočetl jsem ji do poloviny a pak už jsem to nedával. Jedná se o bohapusté fantazírování, kde si Fossois prostě účelové vybírá části seriálu, knih, řeckých a germánských mýtů a snaží se čtenáře často dost hloupě přesvědčit, že spolu úzce souvisí. Problém je, že mýty jsou příběhy, které doprovází vznik každé kultury a jsou nedílnou součástí našeho bytí. Naroubovat se tím pádem dají prakticky na cokoliv. Už se těším, až někdo napíše mytologii Honzíkovy cesty.

Frenkis
24.01.2021 odpad!

Bohužel, jak již zde bylo napsáno, autor knihy si spíš vždy domyslel nějakou mytologii, která se k danému tématu ze seriálu hodila i když pravda může být úplně jinde, takže je kniha spíš o tom, co si autor myslí a jeho domněnky, jde poznat, že spíš chtěl rychle vydělat peníze, napsat pár slov o určité části seriálu a k tomu si najít nějakou většinou Řecko římskou mytologii, která by se k tomu mohla hodit asi není hodno na vydání knihy.

michaella03
10.01.2021 2 z 5

Zklamání. Za mě hodně velké zklamání. Obálka krásná, anotace mě oslovila, ale čekala jsem něco úplně jiného. Jen další člověk, co se snaží na celosvětově známém jménu vytěžit peníze.

Ronnie68
26.12.2020 4 z 5

Tuto knihu jsem dostala pod stromeček a podle obálky jsem nijak nespecifikovala o čem přesně má být (udělala mi velkou radost, když jsem ji pod tím stromečkem našla :) ) ... proto mě vůbec neurazila, že se vše tak úplně neotáčelo jen okolo Hry o trůny ... spíš se autor zaměřil více na vysvětlení postav a jejich chování v již existujících mytologiích a historii celkově ... jelikož mytologií mám ráda ... kniha mě potěšila :)

sojkapraskacka
16.11.2020 1 z 5

Knihu jsem si koupil proto, že mi zbývalo ještě pár desítek korun do poštovného zdarma, a já si myslel, že tohle bude zajímavá oddechovka, kde se rozeberou bílí chodci, zlovlci a draci.

Inu, ne. Nerozeberou. Říká se, nesuď knihu podle obalu, a to tady platí, byť trochu opačně. Elegantní, šedá obálka skrývá domněnky a polopravdy autora, který se ohání mytologií, avšak většinou vaří z vody. Navíc kromě severské a antické mytologie žádnou jinou nepoužívá, a patrně ji ani nezná. Mám spíš pocit, že jde o dílo fanouška "historických" seriálů typu Vikingové, Řím atd. Nečekejte tedy nějaký akademický rozbor Hry o trůny, nedejbože Písně ledu a ohně.

Kdyby si autor dal práci, a zjistil si, co o svých knihách říká sám Martin (třeba že inspirací pro Zeď byl Hadriánův val, zatímco zde vás autor zavede do Tróji a Midgardu), asi by to nebylo špatné. Takhle je to spíš autorova fan fikce plná nájezdníků a Vikingů, kterou nabalil na Hru o trůny.

Takže, pokud chcete něco oddechového do vany, co se bude krásně vyjímat na poličce, tak asi jo. Jestli chcete rozbor mytologie ve Hře o trůny, založený na faktech, tak sáhněte po něčem jiném. Třeba Martinově blogu.

fvalek
07.11.2020 1 z 5

Musím bohužel ve většině věcí souhlasit s prvním komentářem. Štve mě, jak hrozně se na GoT vydělává a opravdu o tom může vyjít každý kravina. Když jsem si knihu kupoval, čekal jsem, že najdu nějaké věci o mytologii Písně ledu a ohně/Hry o trůny, ale tohle je prostě nějaký soubor autorových myšlenek, přesně jak píše Korsika, často zveličených hodících se věcí, a naopak vynechaných nehodících se. Autor navíc tíhne k řecké a severské mytologii, kterou asi jako jedinou zná, protože je jediná hodně dostupná, vynechává ale různé jiné mytologie a kultury, které někdy mají k mytologii světa GoT blíž. Nicméně i tak mi přijde, že spousta věcí je opravdu přehnaně řešená, nepopírám, že se Martin inspiroval různými věcmi, ale autor se zoufale snaží do mrtě rozebrat úplně každou věc, u které ho zrovna napadne nějaká souvislost, i když je to podle mě úplná hloupost.

Míchání reálií seriálu a knihy asi přejdu, protože naštěstí znám důkladně obojí, ale naprosto nahodilé vybírání toho, co se hodí, což nevede k nijak komplexnímu popisu mytologie, je něco, co nepřekousnu. Celkově bych takovou knihu asi zvládl napsat taky, navíc vypadá jako výčet takových těch zajímavostí o GoT - "Fun Facts" - které vycházejí na Instagramu. Autor se sice snaží psát jaksi populárně naučně, ale do inteligentní knihy to má hodně daleko. Nevím, jestli Martin k tomuhle dává souhlasy nebo to čte, ale asi by se chytal za hlavu.

Na jednu stranu si říkám, že chci mít hezkou GoT poličku a tak sbírám všechny knihy s touhle tématikou, ale po téhle a dalších shit publikacích typu Vznešené rody Západozemí, GoT kuchařka, Hra o trůny ve světě podnikání a Průvodce po Západozemí to prostě vzdávám, protože mi je k zblití z toho, jak na tom každý rýžuje, a budu se držet prostě jen osvědčeného kánonu Písně ledu a ohně, Ohně a krve + Svět ledu a ohně. Upřímně doufám, že podobné publikace jako tahle nebudou vycházet, i když ještě tu máme spoustu slepých míst, jak se přiživit - Móda ledu a ohně, Účesy ledu a ohně, Gestikulace ledu a ohně apod. Nicméně já už za to nehodlám utratit ano korunu. :)

Korsika
13.10.2020 1 z 5

Nenapadlo by mě, že to o této knize řeknu, když jsem ji otevírala (spíš o žádné), ale jediný výraz, který odpovídá je ''hámotina'' - jiné slovo mě nenapadá. Autor si spojitosti s různými příběhy často vycucával z prstu, ignoroval, co se mu nehodilo a naopak zveličoval, co náhodou sedělo.
Navíc se měl rozhodnout, jestli komentuje seriál nebo knižní podobu - vše kombinuje a seriálové i knižní prvky bere jako fakta, takže se mu samozřejmě spousta věcí navzájem vylučuje.
Nemluvě o tom, že nejspíš nečetl další Martinovy knihy, neboť některé údaje, které udává s dodatkem - asi pravděpodobně ..., můžeme se domnívat ..., atd. - jsou jinde přesně specifikovaná.

Štítky knihy

Hra o trůny

Autorovy další knížky

Gwendal Fossois
francouzská
2020  54%Hra o trůny: Mytologie
2022  72%Chovejte se jako Darth Vader
2022  80%Buďte ako JEDI!

Kniha Hra o trůny: Mytologie je v

Právě čtených1x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených2x
Knihotéce86x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x