Hra o kosti

Hra o kosti https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357396/bmid_hra-o-kosti-krq-357396.jpg 4 18 18

Historický detektivní román. Bývalý pražský biskup a budoucí světec Vojtěch je zavražděn pohany. Ambiciózní polský kníže Boleslav Chrabrý toho chce využít a pomocí Vojtěchových ostatků i svých politických dovedností usiluje o vytvoření hnězdenského arcibiskupství, které by posílilo jeho mezinárodní pozici. Mladý císař Ota III. ve stejné době přemýšlí, jak obnovit velkolepou římskou říši a navázat na odkaz Karla Velikého. Když se mu podaří potlačit vzpouru v Římě, vydává se proto na velkou cestu po všech provinciích. V jejím finále se setkává s Boleslavem právě u Vojtěchových ostatků v nově postavené katedrále v Hnězdně.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Gra w kości , 2010


více info...

Přidat komentář

barbara7379
15.11.2022

Už předem píšu, že mám polskou národnost... Tohle je příšerně přeslazená, neobjektvní "věc". Něco jako "10 z 10-ti polských nacionalistů tuto knihu doporučuje jako školní četbu". Pominu spoustu anachronismů... dejme tomu, že autorka chtěla historii přiblížit čtenáři a vkládala historickým postavám do úst historicky nesmyslné pojmy. Ale co fakt nedokážu překousnout, je až komická neobjektivita.

Amiz
10.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Příběh začíná v roce 997 vraždou pražského biskupa Vojtěcha Adalberta při misii v Prusku. Vojtěchova smrt odstartuje řadu událostí, protože hraje do karet polskému knížeti Boleslavu Chrabrému i mladému římskému císaři Otovi III. Ota i Boleslav usilují o Vojtěchovo svatořečení, ale každý má s světcem a jeho relikviemi jiné plány. Zatímco Ota se snaží o sjednocení císařství, Boleslav touží po královské koruně. V knize čtenář sleduje politické pletky a intriky knížete i císaře. Jenže věci bohužel nejdou vždy podle plánu. Kniha končí v roce 1002, krátce po Otově předčasné smrti v 22 letech, kterou prozatím zaniká představa sjednoceného císařství i Boleslavovy královské koruny získané od Oty.

Kniha se mi líbila a když jsem ji uprostřed noci dočetla, nemohla jsem asi dvě hodiny spát a musela o ní přemýšlet, v čemž jsem velmi intenzivně pokračovala i další den. Velmi se mi líbila celková atmosféra, promyšlenost postav i zbožnost kombinovaná s krutostí. Příběh mě zaujal o to víc, že mám v poslední době skoro nezdravou slabost pro raný středověk. Kniha (obzvlášť části s Otou) ve mě zanechaly zvláštní pocit. Jediné, s čím jsem měla ze začátku problém bylo rozlišování postav a vztahů mezi nimi. Trvalo mi několik kapitol, než jsem se naučila rozeznávat Otu od Boleslava a pochopila jsem, kdo je kdo a správně k nim přiřadila příběhy z dětství. Chvílemi mi v knize chyběla znalost polských dějin.


Parwana
21.07.2019 4 z 5

Knihu z této doby, která by byla historickým románem, jsem dosud nečetla. Jedná se o dobré, svěží dílo, ačkoliv mě místy nesedl styl psaní autorky. Úvod mě namlsal, pak se ale děj čím dál víc vlekl... Patří ale k těm lepším knihám, které jsem četla. I přes menší nedostatky (překladatel si plete vlastizradu s velezradou a kletbu s klatbou, sem tam překlepy a pravopisné chyby).

Elenče
11.01.2019 5 z 5

Strhující historický román z doby vzniku polského království. Pro českého čtenáře možná trochu náročnější, pokud se neorientuje v polských středověkých dějinách. Obdivuhodná je práce autorky s historickými fakty, kdo se nenechá odradit tím, že to rozhodně není oddechová detektivka jako od Vondrušky, který by si měl mimochodem Cherezińskou přečíst, aby zjistil, jak lze vnímat středověk bez klišé, bude ale rozhodně odměněn mnohovrstevnatým příběhem, na který nezapomene hned po odložení knihy. Škoda že další její romány ze středověku česky asi nevyjdou, ukazují mnoho osobností jinak, z "polského" pohledu, než jsme zvyklí ze školy.

RadkaHůjová
17.12.2018 4 z 5

Knihu jsem koupila na knižním veletrhu v Praze a krátce pohovořila s autorkou. Upřímně jsem byla z knihy více nadšená, než jsem ji začala číst, to však neznamená, že by mě svým obsahem nějak zklamala. Myslím, že je celkem zdařilým způsobem napsaná.

Air15
25.03.2018 3 z 5

Žádná detektivka to rozhodně není, je to náročný historický román určený pro někoho, kdo má alespoň malé povědomí o tom, že existoval někdo jako Boleslav Chrabrý. Nemůžu říct, že by mě to moc bavilo; je to prostě příliš vzdálená a neznámá historická epocha, kterou se autorka nesnaží moc zpřístupnit laikovi. Vadil mi i celkový styl psaní, kdy se ztrácíte v postavách, motivacích a plánech v plánech. Není to přímočaré čtení, ale já tím nechci říci, že je to špatná kniha (to určitě ne). Jen by se potenciální čtenář měl připravit, že to může být trošku něco jiného...

Felidae
02.01.2018 5 z 5

Skvěle napsaný historický román, který mohu doporučit všem, kteří od historického románu očekávají v prvé řadě fakta, která jsou umně zabalena do příběhu. Nepochopila jsem podtitul odkazující k historickému thrilleru - román takové obezličky nepotřebuje a kdo hledá podprůměrný detektivní příběh v historických kulisách, tak ten bude zklamán.

Štítky knihy

raný středověk polské dějiny

Autorovy další knížky

2022  83%Hrdá
2017  74%Hra o kosti
2024  0%Královna