Poslední gambit

Poslední gambit https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518372/bmid_posledni-gambit-cPG-518372.jpg 4 195 38

Už za pár týdnů zdědí Avery Grambsová miliardy. Stačí jen přežít. Napětí se však stupňuje a situace je nebezpečnější než když dřív. Jediné, co Avery pomáhá ze všeho se nezbláznit, jsou bratři Hawthornové. Zná jejich tajemství a oni znají ta její. Jenže v této hře je v sázce mnohem víc, než se na první pohled zdá. Neznámý návštěvník Hawthornovic sídla by mohl výrazně zamíchat kartami. Je potřeba rozluštit ještě poslední hádanku...... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Final Gambit , 2022


více info...

Přidat komentář

Knihoholka.
18.04.2024 5 z 5

Třetí díl, nabušený hádankami v hádankách, poslední hra a hlavně šachová partie, která mi brala dech. Přečetla jsem to jedním dechem, bylo to čtivé, napínavé a skvělé. Jediný Grayson mě ke konci trošičku iritoval:). Celkové jsem to užila!

kniho_terka
17.04.2024 5 z 5

~Před prvním dílem jsem nevěděla, že si tuhle sérii tak oblíbím.
Avery stačí přežít posledních pár týdnů, aby zdědila milióny. Když se ale objeví neznámý host, můžou se karty otočit...

---SPOILERY---
Tenhle "návštěvník" mě teda pěkně štval hned od začátku. Byla mi hned podezřelá a celkově mi vůbec neseděla. A jak si brala pozornost ostatních? Kór Graysona? To bylo nejhorší. Tím že ji Gray věřil, mě osobně docela zklamalo. Tohle je opravdu jediný mínus na knize.
---KONEC---

Jako vždy není třeba čekat a to se mi líbilo. Autorčin styl se nijak nezměnil, ba možná zlepšil. Ten budu vychvalovat vždy. A taky nechybí oblíbené krátké kapitoly!

Zdá se, že zde se nám romantický trojúhelník uzavírá. Myslela jsem si, že až do konce zůstanu team Grayson, ale ten mě v něčem zklamal. Zároveň jsem zjistila, že Jameson je vlastně fajn, až jsem si ho oblíbila, takže jsem skončila v teamu Jameson


TeaPeter
29.03.2024 3 z 5

Proti minulému dílu zase sešup o trochu dolů. Je moc velká škoda, že se autorka nedržela úžasných hádanek prvního dílu, ale motala vztahy, kupila postavy a romantiku na romantiku, a snažila se párovat postavy pořád a pořád. Konec je pak velmi naivní. Opravdu si může někdo myslet, že hektickým rozdáváním jen tak na všechny strany něco může vyřešit? Asi ne. Mnohem lepší je cesta, kterou se vydali Hlávka nebo Carnegie - budování projektů, na které společnost neměla ve své době peníze nebo sílu - knihovny, školy, koncertní sály... To jsou věci, které přetrvají a slouží ještě dlouho po smrti svých mecenášů.

Luccinda
04.03.2024 4 z 5

Po naprosto fantastickém druhém díle jsem se na závěr série Hra o dědictví neskutečně těšila. A jsem spokojená. Poslední gambit mě sice nepřekvapil tolik jako Odkaz Hawthornů, pořád to ale bylo originální a napínavé čtení. Knížka se opět nedala odložit, celou dobu jsem při čtení měla pocit, jako bych hrála nějakou únikovku.

Bohužel mě v tomto díle zase začala štvát romantická linka, moc jsem tu lásku Avery a Jamesonovi nevěřila. Zato Xander a Max byli boží, za mě nejlepší postavy z celé série. Hlášku "bulva drát" si budu pamatovat asi už navždycky.

Májenka193
29.02.2024 5 z 5

Série Hra o dědictví se četla, jako když zakrajujete ohřátý nůž do másla. Prostě svižně jak na horské dráze plné kliček, odboček a rozuzlení, která vás ženou číst dál a dál. Autorce patří obdiv za to, jak dokázala vymyslet všechny ty rébusy, kombinace a hádanky a nakonec tomu přesto dát jednotný řád. Jediná má výtka je namířena na složité vztahové kombinace postav. Občas jsem měla problém rozluštit kdo je čí otec, syn nebo vnučka. Vše ale autorce odpouštím za její fantazii na poli hádanek a her. Celou trilogii vřele doporučuji.

musivila
10.02.2024 5 z 5

Možná, že jsem na začátku čtení prvního dílu očekávala od příběhu trochu něco jiného ... ale tahle série byla neskutečně čtivá, že jakmile jsem se jednou zakousla, už jsem se vezla ... hádanky v hádankách, pasti v pastech, neuvěřitelná rodinná tajemství a propletence...

„To tajemství hnisalo pod povrchem přes čtyřicet let. Postihlo je všechny – dvě rodiny, tři generace, jeden jedovatý strom.“

Debbra
06.02.2024 5 z 5

Naprostá bomba! Knihu jsem právě dočetla a vůbec se mi s ní nechce loučit. Těším se, až si celou sérii s odstupem času přečtu znovu.

Ejmy30
01.02.2024 5 z 5

A je to tu - rozuzlení celé série.
Konečně se dozvídáme, proč Avery zdědila všechen majetek Tobiase Hawthorna.
Na jednu stranu jsem ráda, protože jsem se na to hrozně těšila a byla zvědavá, proč Tobias vydědil svou rodinu, na druhou stranu je mi však líto, že série končí.
Na Goodreads je, že budou další dva díly, já si ale myslím, že to už prostě nebude ono.
Jinak autorka měla celou sérii opravdu promyšlenou - všechno se vším souvisí a krásně do sebe zapadá.
Je to ten typ série, ke které se budete rádi vracet a jakýkoliv díl nebudete chtít dát z ruky.
Mně se asi nejvice líbila dvojka, ale i jednička a Poslední gambit jsou knihy, které určitě stojí za přečtení.

kirstinrau
30.01.2024 5 z 5

Instagram @kirstinrau


Mi-lu-jem to! Táto séria je naozaj skvelá. Už veľa času nezostáva, aby sa z Avery stala miliardárka a práve preto je celá situácia viac nebezpečnejšia. Opäť nás čakajú záhady a napätie už od samého začiatku. Netušila som, čo ešte sa môže stať, ale tento diel bol asi najlepší. Myslela som, že všetko sa viac menej uzavrelo, ale opak bol pravdou. Príchod neznámej osoby mi vyrazil dych, vôbec som to nečakala a musím priznať, že naozaj som v tej chvíli prestala komukoľvek dôverovať a bála som sa, aby Avery nedoplatila na svoju dôverčivosť. Našťastie mala pri sebe tých správnych ľudí, aj keď Grayson ma neskutočne vytáčal. Snažila som sa ho chápať, ale nešlo to. Naozaj nie. Našťastie ku koncu prišiel ako tak k rozumu. Jamson a Xander boli skvelí. Jamson bol záhadný a občas naozaj prekvapil. Moje priania sa vyplnili, takže som spokojná. Vyriešil sa náš milostní trojuholník a ja plne súhlasím s jej výberom. Aj keď koniec som si predstavovala opäť inak, verím, že to ešte bude mať nejakú dohru. Takto to predsa nemôže skončiť. Určite túto sériu odporúčam a ja budem dúfať, že dostaneme ďalšie časti

tyrkysoveknihy
29.01.2024 4 z 5

V prvním díle /Hra o dědictví/ mě bavily jak hádanky, taky i vztahy Avery s kluky. Žrala jsem to drama a hltala každou scénu Avery s Graysonem či Jamesonem. Ve druhém mě bralo hlavně všechno ostatní. Romantické vztahy mě nezajímaly. No a ve třetím? V Posledním gambitu jsem na to tak nějak byla připravena a došla jsem k závěru, že musím souhlasit s těmi, co by tu romantiku klidně škrtli. Neštvala mě. To ne. To, co se v prvním jevilo jako milostný trojúhelník se dvěma bratry vlastně až takové drama nebylo. (Možná proto, jsem to pak tak nehltala?) Avery si vybrala a držela se toho. Jen mě to prostě pak tolik nezajímalo. Stejně jako ve dvojce jsem v tom už nebyla tak emočně zainteresovaná, jak bych bývala ráda .

Pokud jde o zápletku wau. Odsýpalo to - i díky velmi krátkým kapitolám - a hltala jsem doslova každé písmeno. Nejdříve jsem začala číst v pomalejším tempu, zhruba 1/6 knihy za den, ale v druhé polovině jsem se do toho tak zažrala, že jsem ji přečetla jedním dechem. Zápletku a hádanky to má prostě skvělé. Promyšlenost na jedničku. Víc vám k tomu asi raději neřeknu, protože bych vás nerada ochudila o zážitek. Jen mi prostě věřte, že to má autorka od začátku velmi dobře naplánované a ví co dělá. Všechno mi dávalo smysl.

Můj finální verdikt je, že celá série je super svižné, extrémně chytlavé, a dosti návykové počteníčko, které byste neměli minout.

Pár random myšlenek k tomu:
- Rodinky k pohledání, vážně. Je tam vůbec nějaká postava, která má svůj rodokmen jasný a nemá nikde skryté příbuzné? Asi ne .

- Fascinuje mě starý pán a celý Hawthorne House. Geniální!

- Po tom závěru se vlastně dost těším na The Grandest Game (knížka # 5). Ten koncept má v mých očích takový Ready Player One vibes a strašně by se mi to líbilo jako seriál nebo dokonce reality show. Myslím, že by to mělo na obrazovkách fakt úspěch. Já bych na to rozhodně koukala.


Zrecenzováno ve spolupráci s knihkupectvím Luxor a společností Euromedia.

Vikinka224
27.01.2024 4 z 5

Super zakončení série. Jen ze začátku mi trvalo celkem dlouho se začíst, ale jak se děj rozjede, kniha vás vtáhne a nepustí až do konce. Líbil se mi konec a to, jak Avery naložila s bohatstvím. Děj měla autorka skvěle promyšlený.
Možná bych ale chtěla víc bratrů Hawthornových, a to hlavně Graysona a Xandera.

AnnaNes
20.01.2024 5 z 5

Bulva to byla jízda! Neskutečně jsem si čtení užila, stránky ubíhaly jedna za druhou. Palec nahoru za endgame Avery. Celou sérii můžu jen doporučit.

Nessie72
16.01.2024 5 z 5

Opět skvělé, jsem si jistá, že si všechny tři díly brzy znova přečtu. Je to typ knihy, kde možná na druhé přečtení teprve docenim všechny detaily.

LexiS
15.01.2024 5 z 5

A zase naprostá paráda!
Nejdřív jsem měla obavy, aby třetí díl měl ještě něco, co ty první dva neměly.
Přece jen hádanky Tobiase Hawthorna už byly vyřešeny. A přestože se mi zprvu nelíbila celá situace, která se zde odehrávala - únos a návrat právoplatné dědičky, nakonec jsem se od knihy nemohla odlepit a byla napnutá jak struna.
Začátek byl asi nejpomalejší z těch tří dílů, ale potom to bylo tak příjemně zamotané, že si myslím, že byl tento díl nakonec nejlepší.
Bratry Hawthorny nejde nezbožňovat - každého svým vlastním způsobem. A Avery si dle mého vybrala toho pravého pro ni.
S celým zakončením jsem nadmíru spokojená a vlastně to snad nemohlo dopadnout lépe.
Opět 5/5. Obrovská spokojenost a ještě větší doporučení k tomu.

Pauvka
07.01.2024 5 z 5

Na závěrečny díl jsem se těšila jako malá a byla to panečku jízda. Jen škoda že to končí :(. Celá série proste super!

TeriLoch
01.01.2024 5 z 5

BOŽÍ ! Čtivé, napínavé a prostě za mě celá série neměla chybu ! A fakt sympatické asi všechny důležité postavy ! :) S jistotou můžu říct, že tuhle sérii si určitě přečtu někdy znovu, a to si moc často po přečtení neříkám! :) Líbilo by se mi ještě pokračování. Rozhodně doporučuji celou sérii Hry o dědictví !!

Mamka_cte
30.12.2023 5 z 5

Než jsem stačila něco říct, Jameson do té tmy skočil. Já se spustila dolů opatrněji a přistála do dřepu vedle něj. Zvedla jsem se a posvítila jsem si telefonem kolem sebe. Místnůstka byla malá - a prázdná. Mrtvola nikde.

Třetí závěrečný díl série Hra o dědictví. První díl se mi líbil, ale měla jsem k němu nějaké výhrady a z druhého jsem byla zklamaná. Třetí díl je za mě nejlepší a líbil se mi ze všech nejvíce. To nejlepší na konec.

Tento díl jsem hltala od začátku do konce, neskutečně čtivý. Všechny hry, tajemství a hádanky se vyřeší a vše zapadne na své místo.

Vyřeší se i romantický trojúhelník a já souhlasím s výběrem Avery. I když každý z bratrů Hawthornů má něco do sebe.

Řešení hádanek a tajemství by mě strašně bavilo! A také bych samozřejmě brala někoho kdo by mi odkázal všechen svůj majetek a peníze.

Celá série je neskutečně čtivá, zábavná a humorná. Těším se na příští rok, až výjde doplněk o všech bratrech a jsem ráda, že se s touto sérií ještě nemusím loučit.

Knižní střípky
30.12.2023 4 z 5

Prostě a jednoduše - i s těmi všemi mouchami, které tam byly, to bylo stejně boží. Těším se na příští rok, kdy vyjde nějaký doplňkový kousek přímo o našich čtyřech bratrech.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Bryel
29.12.2023 5 z 5

„Vy jste byli hlína a já byl sochař. A bylo radostí a ctí mého života udělat z vás lepší lidi, než jakým kdy budu já. Lidi, kteří možná budou moje jméno proklínat, ale nikdy ho nezapomenou.“

Tohle je ono.
Tohle je všechno.
Tohle je geniální série. Humor, nadhled, tajemství, záhady.
Výzvy a sázky, obchody a smlouvy. Poklady a šachy.
Tohle jsme my.
Šťastný nový život!
Doporučuju! Přímo královsky jsem se bavila.

lena.o.knihach
29.12.2023 4 z 5

Na třetí díl série jsem se moc těšila. Hře o dědictví i Odkazu Hawthornů jsem neměla co vytknout a čekala jsem, že Poslední gambit dopadne stejně.

Jenže můj nejoblíbenější ze čtyř sourozenců Hawthornových jakoby v tomto díle ani nebyl. A když už, tak by v podstatě ani být nemusel. Celá kniha by se bez něj obešla.
Jeho místo nedokázal nikdo nahradit. I když dva z nich byli skvělí (jako obvykle), ale zas tam na můj vkus byli málo a k tomu zbylému jsem si za celou dobu nedokázala najít cestu.

Avery mi nevadila, ale ani mi nějak nepřirostla k srdci. Zkrátka nepatří mezi top hlavní hrdinky a když se řekne Hra o dědictví, na ni si (na rozdíl od Nashe, Graysona, Jamesona a Xandera) nevzpomenu.

Poslední gambit je přímo nadupaný hádankami, šiframi a rébusy, které musí hlavní postavy vyřešit. Díky tomu hltáte každou stranu a čtení neskutečně utíká. Pomáhají tomu i krátké svižné kapitoly a já ani nedokážu popsat ten pocit úlevy, když jsem zjistila, že tento díl není úplně poslední.

#spoluprace @knizniklub @knihkupectvi_luxor @yoli.cz

Štítky knihy

americká literatura bratři

Autorovy další knížky

2022  85%Hra o dědictví
2022  89%Odkaz Hawthornů
2023  87%Poslední gambit
2024  %Bratři Hawthornové

Kniha Poslední gambit je v

Právě čtených13x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě50x
Doporučených17x
Knihotéce156x
Chystám se číst102x
Chci si koupit59x
dalších seznamech8x