Hovory s doktory - 12 pohledů na zdraví, lásku, víru… a život

Hovory s doktory - 12 pohledů na zdraví, lásku, víru… a život https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425985/bmid_hovory-s-doktory-12-pohledu-na-zdra-CQt-425985.jpg 4 60 12

Barbara Nesvadbová vyzpovídala dvanáct předních českých lékařů z nejrůznějších oborů – Hanu Papežovou, Andreje Sukopa, Jana Marka, Jiřího Kříže, Roberta Lischkeho, Pavla Pafka, Radkina Honzáka, Jana Daneše, Cyrila Höschla, Jana Pirka, Petru Tesařovou a Antonína Pařízka. Mluvila s nimi o jejich práci, o zdraví, o vztahu k pacientům, o jejich láskách, víře, která je provází, o životě.... celý text

Přidat komentář

Limonadovyjoe
12.12.2023 2 z 5

Za mě promrhaný potenciál knihy. Škoda, že autoři nevěnovali více času přípravě otázek. Měli před sebou největší kapacity ve svých oborech a vyplýtvali jejich čas na relativně obecné otázky o smyslu života, jejichž odpovědi jsou u všech lékařů víceméně podobné, a na otázkách, kterými se snaží přidat trochu kontroverze, ať už to byly otázky feminizace, politiky nebo tak oblíbeného tématu laiků eutanazie.
Bohužel vždy, když se lékař trochu jen dostal ke své profesi a začal se dostávat hlouběji k tématu, byl zastaven a naveden na úplně jiné téma. Navíc u audioknihy také dost skákáním do řeči.
Kniha na mě působí jako rychlokvaška a je škoda, že se autoři nevěnovali svými otázkami více odborné práci lékařů.

petrarka72
27.08.2023 2 z 5

Zastavila jsem se, jak chtěl Jakub Knězů. Ale na to jsem dostala dost málo. Jestliže se řeší velké otázky letem světem, nenabízejí se mi způsoby myšlení zpovídaných, ale jen jakési vykuchané odpovědi, nevyvolává to ve mně potřebu se s tématy osobně popasovat. I když jsou zpovídaní pozoruhodní. Vlastně mě zajímala jen konkrétní data, týkající se jejich práce.


Christeene
09.07.2023 3 z 5

Jako nebylo to spatne. Zajimavi lide, bohuzel mi rozhovory prisly mnohdy takove povrchni a vzajemne nekonzistentni.

Knižní střípky
27.02.2021 4 z 5

Má oblíbená spisovatelka Barbara Nesvadbová vyzpovídala spolu s Jakubem Knězů dvanáct našich lékařů napříč různými obory (v anotaci níže jsou všichni vyjmenovaní). V rozhovorech se dotkli spousty témat, probírala se samozřejmě medicína, pacienti, zdraví, jejich cesta k tomuto povolání a v neposlední řadě i rodina, víra, postoj k životu. Škoda, že zde nebylo více žen, ale to je jen takový drobný postesk. Poslech audioknihy byl opět naprosto skvělý. Tentokráte lékaři hovořili sami za sebe, nebyli nikým namluveni, díky tomu to bylo hodně autentické a samozřejmě kromě příjemného poslechu byly tyto rozhovory hlavně svým obsahem opět velice inspirativní a obohacující.

Sandalkar
29.12.2020 3 z 5

Inspirativní. Jen to vrtání se v tématu ženské emancipace u každého lékaře, prosím příště vynechat...

Yunnx
28.12.2020 3 z 5

Velmi povrchní otázky. Jedna druhou vůbec nerozvíjely. Vím o Nesvadbové, že je feministka a velmi tomu fandím, ale některé otázky tohoto typu prostě jen vyčnívaly a rušily. Jsem ale ráda, že jsem si ji přečetla. Nejvíc se mi líbil rozhovor s profesorkou Tesařovou, která na mě svou lidskostí velmi zapůsobila.

Bagii
05.08.2020 2 z 5

Obdivuji množství úžasných odborníků, které dokázala paní Nesvadbová sehnat. Na druhou stranu je mi líto, že otázky v knize byly občas dost ploché a povrchní, nevypovídající - nato, jací úžasní lidé zde vystupují a jaký by mohla mít kniha potenciál. Ve srovnání s Labyrintem pohybu paní Červenkové, která dokázala zachytit i medicínskou stránku i stránku filozofickou pro mne byla tato kniha prostě zklamáním.

bara-z5649
18.07.2020 4 z 5

Knihu jsem poslouchala v audioverzi a opravdu mi toho přinesla hodně a dozvěděla jsem se spousty zajímavých informací, které bych se někde jinde nejspíše nedozvěděla. A to jsem pacient, který strávil skoro celý rok v Motole mezi doktory a stále tam dojíždí na různé kontroly a Motol mám už opravdu projetý na vozíku snad úplně všude. Dokonce znám i zkratky!

Každopádně je skvělé se dozvědět něco více o dnešním zdravotnictví, jak funguje apod.

Slávka 1970
07.05.2020 5 z 5

Zajímavé, inspirativní čtení. Pro mne + pěkný osobní zážitek na autogramiádě knihy v Luxoru.

swon
13.04.2020 4 z 5

Mně se rozhovory ve většině případů líbily. U některých mi třeba jejich názor nabídl nějakou další alternativu, která by mě samotnou nenapadla. Nemůžu ani říct, že bych se vším souhlasila, což určitě nebyl záměr knihy. To, že je Bára Nesvadbová feministka, se dost ukazuje i v knížce - snad v každém rozhovoru najdete otázky, které se kolem tohoto širokého tématu točí. Pro mě byla ještě četnost těchto dotazů snesitelná a vlastně někdy i dost zajímavá z pohledu prezentovaných názorů. Dokážu si ale představit, že čtenář muž ve věku 40+ by nejspíš dost supěl :-D
Sorry, tohle bylo nekorektní...ale to jsou prostě ty předsudky. Každý je jimi ovládán, více či méně. Tohle v knize též najdete.

ivetdos
29.02.2020 2 z 5

Z některých rozhovorů jsem byla úplně nadšená a z některých (většiny) jsem si klepala na čelo. Někteří mě zklamali, jak jsou zaháčkovaní s farmaceutickým průmyslem. Nemluvě o jejich egu. Taky dost často zmiňovali absenci případů “vyléčení z nevyléčitelného” přitom já sama osobně tyto případy znám. Stejně jako občasné zastiňování komplexnějších faktorů na nemoci (zvlášť stravy), ne jen genetická zátěž, mě zvedaly ze židle. Pro nezaujatou zajímavost je to vhodná četba.

Vladimir8177
15.01.2020 5 z 5

Kniha o názorech lékařů, psána formou rozhovoru.

Štítky knihy

rozhovory zdraví lékaři

Autoři knihy

Barbara Nesvadbová
česká, 1975

Kniha Hovory s doktory - 12 pohledů na zdraví, lásku, víru… a život je v

Právě čtených4x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených2x
Knihotéce28x
Chystám se číst53x
Chci si koupit12x