Hory a řeky bez konce

Hory a řeky bez konce https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72601/hory-a-reky-bez-konce-72601.jpg 5 25 8

Básnická sbírka, na které autor, nositel Pulitzerovy ceny za rok 1975, pracoval celých čtyřicet let, a jejíž části byly publikovány většinou pouze časopisecky. Básník, esejista, buddhista a ekolog Gary Snyder čtenáři předkládá ucelený epos o planetární geologii, prehistorii a mytologii, inspirovaný východoasijskou krajinomalbou, japonským divadlem nó, zenovou praxí, indiánskými příběhy, či západní poetickou tradicí, jak ji rozvíjeli Whitman, Pound a Williams.... celý text

Poezie
Vydáno: , Maťa
Originální název:

Mountains and Rivers Without End , 1996


více info...

Přidat komentář

Pablo70
02.04.2023 5 z 5

Široce koncipované básně taky skoro bez konce konce se mlží v nedohlednu! A přece jsou psány jasným a pevným jazykem. Složitěji než psával třeba Nanao. Nechci zde opakovat, co už napsali jiní. Ale našel jsem půvabnou fotku, na které Snyder knihu podepisuje Květě Krhánkové, která české vydání ilustrovala. Je celá uzardělá. Bodejť ne, setkání české učitelky výtvarky se Snyderem muselo být zážitkem!
K básním se kontinuálně vracím ta směs přírody, indošství a přírody je velmi inspirativní: vzpomínám přitom na skalky Barrandienu u Litně, kde žila moje babička. Ty rozhodně bez konce nebyly, ale jsou mi stejně milé.

koudja
01.01.2023 5 z 5

Hezky se to čte...


witiko
07.02.2019 5 z 5

Zbásněný, tedy do slov převedený malířský svitek, jehož tématem je krajina a místo člověka v přírodě (jakož i místo krajiny a přírody v lidské mysli). A to vše v široké časoprostorové perspektivě. Jedno ze základních děl moderní americké literatury a Snyderovo opus magnum. Mám tuhle sbírku moc rád jak v její celkové kompozici, tak i v jednotlivých básních, obrazech a detailech.

pajaroh
13.04.2018 3 z 5

Až na pár výjimek nemám pro poezii dostatečnou čtenářskou trpělivost, neumím si vychutnat jednotlivý verš, obrazy - a dost mě to mrzí... U Garyho Snydera se mi to z občas zadaří, a pak je to jako bych seděla na kameni v horách Asie nebo na mostě v San Francisku a pozorovala okolí a život - přesně jak popisují jeho básně. Prostě mě dokáže vtáhnout do básní, alespoň do těch, co popisují okolí a život jako takový (nejsem znalec buddhismu, tyto části mě trochu míjely).
A to jeho ekologické apelování ... jasné a rázné.

"...celá země byla pokryta
zařícími kvítky až po kotníky:
bahia, madie, madaria, burielia,
chrysopsis, grindelia,
a včela mohla letět kamkoliv-

teď zemi zakrýváme my a naše krámy."

Tyet
11.01.2018 5 z 5

(ve skvělém překladu Luboše Snížka)
Kdo se zajímá o hlubinnou ekologii nebo má rád Beatniky, není mu určitě jméno Gary Snyder neznámé.
Tento vpravdě polyhistor studoval kromě literatury, antropologie a antropologické lingvistiky i japonštinu, čínštinu a kaligrafii. Hluboce a se zaujetím se věnoval zen buddhismu, šamanismu, geologii, prehistorii, mytologii, surrealismu, asijskému umění a dramatu, vědomému cestování, ale hlavně ochraně životního prostředí. Nejvíc jej ale charakterizuje to, že byl básníkem, a to výtečným! V roce 1967 stál spolu s Timothy Learym, Ginsbergem, Allenem Cohenem a dalšími u zrodu hnutí Hippies v San Francisku.

Sbírka poezie Hory a řeky bez konce je jednou z mnoha, které vydal. Je autorem i dalších literárních děl - esejů, článků a prózy.
Přináším ukázku, abyste si udělali představu a případně se rozhodli, zda číst nebo nečíst :)

"...
Výstup po kluzké skále na Půlnoční horu
a hle, ovčí stezka vede vždycky správně:
sutí těsně u svahu,
dál po ní přes převisy, a tam jsou
jejich skrytá místa na spaní.
Nasládle čpící pach rozbuší srdce,
hroudy a kamínky vymetené,
měkké a příjemné
ovčí místo snění -

Ovčí čas.
Na celém světě.
Odpočinek v ovčím loži
na útesu života a smrti,
nad nekonečnými horami
a potoky, stužkami nebe.

Vzhůru na hřeben ostrý jako nůž,
kde stezka opět klesá a míří dolů k ledovci,
stezky blednou ve sněhu.
Ovce jsou pryč, jen soumračné hory bez konce.
Chvilka oddechu mezi skalami
povstat k sestupu dolů s tím vším

a slyšet kojukonskou hádanku:

Mám hlavu
sněhem obsypanou do dvou stran

kdo jsem?

- dibée

sněžná ovce."

Dax
05.02.2017 4 z 5

Pravda, vypadá to, že k pochopení této sbírky je potřeba rozumět pohybu mraků, znát taoismus a šamanismus severoamerických indiánů, rozpoznat chování medvědů a vlků, chlastat a chodit po horách, poznat ticho velkoměst i rámus hvozdů, rozumět řeči vod a japonců a hlavně ctít život jako dharmový tulák, ale přesto je její poselství krásně jednoduché: milujte život, takový, jaký je.

3nitka
31.12.2015 5 z 5

Čo všetko sa v jeho básňach dá nájsť! Otvoriť a náhodne prečítať jednu dve. To stačí.

Delicius
12.12.2015 5 z 5

Ještě pořád v procesu čtení. Už asi rok a dočtu ji někdy?
Je to jako malování v písku, nikdy nevíte, kdy narazíte na larvu mravkolva.