Hora duchů

Hora duchů https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476591/bmid_hora-duchu-MnZ-476591.jpg 4 77 25

Hora duchů je místem smrti. Vydá životy ztracených dívek dřív, než bude pozdě? Když se v divočině tasmánských hor během školního výletu ztratí skupina náctiletých děvčat, obyvatelé Limestone Creek okamžitě zpozorní. K takovému zmizení v této oblasti nedošlo poprvé a pověsti o Hladovci a Hoře duchů dodnes budí místní ze sna. Od začátku je však jasné, že v horách někdo hraje nečistou hru. Hlavním podezřelým se okamžitě stává místní drogový dealer otec jedné z nezvěstných dívek. Detektiv Con Badenhorst ovšem ví, že v tomto městě, plném zkorumpovaných policistů, politických intrik a dávných tajemství, se nedá věřit nikomu. Zvlášť když je sestra jedné z pohřešovaných hvězdou internetu a zřejmě toho o zmizení ví víc, než prozrazuje. Je možné, že tahle partička dospívajících děvčat nebyla tak nevinná, jak by se mohlo zdát? Kdo za jejich zmizením opravdu stojí? A především vrátí se dívky zpět živé?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

The Bluffs , 2020


více info...

Přidat komentář

veronika4001
20.03.2024 1 z 5

Velké západní kaskády. Kooparoona Niara.
Na začátku na mě dýchl záchvěv tasmánské divočiny, která je významně olesněna porostem blahovičníků.
Na unikátní živočichy a rostliny, z nichž se s některými na celém světě nesetkáme, jsem se těšila.
Štír australský, vosa pavoukářka, maloočky, hrabalka, jehličnaté keře hakey...
Mnohá australská území na úrovni národních parků jsou chráněna a zařazena do Seznamu světového (přírodního) dědictví UNESCO.
Příroda je popisována jakoby se tam nacházela mimochodem, pro tasmánské prostředí typická; pro nás čtenáře z jiného světadílu a z jiné části Evropy, je ale zároveň součástí příběhu, který umocňuje. Příroda jako doplněk se pro mě stala hlavním ukazatelem.
Co knihu snížilo a bylo mimo moje chápání, je užívání drog otcem hlavní hrdinky, výroba, užívání a distribuce drog přítelem (obchodním dealerem) jeho přítele, přitom otec užívání drog své dceři zakazoval. Bylo jí 16 let a drogy užíval před ní.
Nevyvážené, v kontrastu, absurdní.
Bohužel, s touto absurditou se čtenář musí potýkat hned na začátku a já ji těžko překousla. Vadilo mi to a bylo to také důvodem, proč jsem knihu nedočetla.

snimcibdim
04.11.2023 4 z 5

Obávala jsem se trapné duchařiny a to jsem se naštěstí hodně spletla.
Atraktivní prostředí Tasmánie a velmi zašmodrchaná story. To je klad i zápor zároveň.
Vyslechnuto jako audio, kde si člověk navíc nemůže zalistovat zpět, aby si něco ověřil, takže ke konci jsem v tom ději měla chvíli guláš. Tím spíš, že zde je celá síť příčin a následků a ne jen jeden zloduch.
Ale i tak to pro mne bylo napínavé a to tím spíš, že autorovi se podařilo namixovat paletu zajímavých postav, i když ani on se neobešel bez obvyklých klišé, ale zde mi to vadilo méně než jinde.
Fakt, že skoro každý měl nějaké tajemství, skoro každý byl nějak podezřelý, všemu dával tu správnou šťávu.


Janadvorackova
04.04.2023 4 z 5

Zdravě zelený lesík marihuany uprostřed ničeho. Ztracené holky v buši. Jedna praštěná youtuberka. Prastará strašidelná říkanka a policejní vyšetřování několika obyvatel. No a k tomu docela dobrý styl, fajn zašmodrchanost a místy i poměrně humorné dialogy.

markinho962
02.02.2023 3 z 5

Všude samý blahovičník, ale fakt všude, tam snad není nic jiného. Zbytečně zdlouhavé, natahování děje tady neprospívá

intelektuálka
20.01.2023 4 z 5

Je to opravdu hora duchů v tasmánských horách, která páchá zlo ?

V tomto poměrně složitém příběhu s odbočkami na nebezpečí nejenom v horách, ale i v oblasti počítačových sítí, drog i citlivých dětských duší ....

Ale také o manipulaci a záhadném zmizení ....

Vzhledem ke své profesi autor zdařile využil svých znalostí z oboru poradce mládeže ....
A také pro ně je kniha zaměřena, i když já si ráda přečetla toto vyprávění z daleké země ....

Nahoře ve skalách skrývá se lstivý vrah
hluboko v jeskyních číhá na dívčí smích ....

Bylo to čtivé, tajuplné, exotické i mystické - doporučím.

jaroiva
07.01.2023 2 z 5

Na to, že je to debut, je to asi dobré, ale jinak mě kniha neuchvátila.
Trochu mi připomíná Ostré předměty od Gillian Flynn, které mě taky nijak neoslovily. Proto i stejné hodnocení. Slovy Goodreads "it is OK".
Ale jestli se vám líbily Ostré předměty, věřím, že i tato kniha vás zaujme.
Pro mě to byla spíš ztráta času.

gordon13
22.09.2022 5 z 5

Tak toto je vskutku povedená prvotina. Moc zajímavá směsice několika žánrů, namíchaná
do skvělého koktejlu čtení a skutečně to funguje. Velmi čtivé, napínavé, moderní i starobylé...a co se týče příběhu - vlastně do konce netušíte, jak to vlastně celé bylo. Mě se to moc líbilo!

karol.cadex
14.09.2022 4 z 5

Obálka skvělá. Prostředí skvělý. Pointa příběhu skvělá. Vřískající tasmánští čerti taky.
Postavy tak 50/50. Tam vlastně nebyl nikdo normální. Každej nějaké trauma, psychické problémy, flashbacky do šílený minulosti. Všichni spí se všema, intriky jak z předměstí unuděných paniček v domácnosti.
Všechno děsně zamotaný. Jako ano, já mám ráda napětí a když doopravdy až do konce knihy nevím, na čem jsem. Ale taky čtu převážně i kvůli tomu, abych se odreagovala. A jak se mam odreagovat od pracovního přemýšlení, když pak musim ještě abnormálně přemýšlet u knihy? U takovýho thrilleru přece nemůže nikdo chtít zázraky. Já se chci bavit!
Abych nekřivdila, vážně to není špatný příběh. Největší plus je v prostředí, kde se to celé odehrává a v mystice, na které je děj vystavěn. Jen konec mě vytočil, to opravdu fakt jo.

veriszv
20.08.2022 4 z 5

Hora duchů je skvělý mysteriózní thriller, kterému podle mě vyloženě sluší audioverze v interpretaci Aleše Procházky.
Rozhodně se řadí k těm vymazlenějším z těch, co jsme letos zatím slyšela, a díky vytvořené atmosféře si knihu určitě budu dlouho pamatovat.
Exotické prostředí Tasmánie, sociální sítě, spousta tajemství a Hladový dědek číhající nahoře v horách.
Kyle Perry je mimo jiné výchovný poradce, který působí v centrech pro nezletilé bez domova a v protidrogových léčebnách. Tyto své zkušenosti v příběhu skvěle využil, proto jeho parta holek, která se ztratí při školním výletě v horách působí opravdu věrohodně. (Když teda pominu fakt, proč se do takové nebezpečné oblasti chodí na školní výlety? #wtf )
V příběhu se vyskytuje spoustu motivů a odboček. Mytologie místa, různá dřívější zmizení, nebezpečí sociálních sítí, drogy,…
Na někoho to může potom místy působit až překombinovaně. Mně to tak nepřišlo, ale pak mě občas mrzelo, že něco nebylo dotažené do konce, i když to byl možná autorův záměr.
Občas vyprávění běží trochu pomaleji, ale i tak se podařilo, že příběh nemá žádná hluchá místa. I když musím říct, že občas některé pasáže byly trochu chaotické.
Má to své mouchy, ale pokud máte rádi thrillery a chcete zase jednou něco originálního s Horou duchů podle mě nesáhnete vedle. Já jsem si tohle tajemno moc užila!

lilek666
15.08.2022 3 z 5

Zábavné, dobře a rychle se to čte. Je znát, že se jedná o prvotinu, autor má ještě co dohánět na stylu. Exotické prostředí malého tasmánského města je velký bonus a ostatně jediný důvod, proč jsem po knize sáhl. Fakt, že autor dobře glosuje současný vztah mladých lidí a sociálních médií je bonus, který v díle reflektuje dnešní dobu. Nenudil jsem se a četba mě docela potěšila, několik postav je kvalitně rozepsaných (Con, Murphy) a docela sem si je oblíbil. Lehčí čtení, které neurazí.

Ja.Yitka
20.05.2022 4 z 5

Na prvotinu dobré, hodnocení odpovídá, dala bych tomu 3,5-4 * z 5. Prostředí bylo zajímavé a atraktivní, závěr a vyústění knihy také super, ale celkově mi to přišlo trochu zdlouhavé a přehled v množství postav trochu chaotický. V první polovině knihy jsem trochu váhala jestli ji dočítat, ale nakonec jsem ráda že jsem to nevzdala :)

blackoutzuzi
13.05.2022 4 z 5

Výborné krimi z prostředí Tasmánie, moc mě bavila práce s motivem tajemné legendy o Hladovci a Hoře duchů, vyšetřování zmizelých studentek uprostřed tasmánských hor a pátrání po tom, co se s dívkami vlastně stalo. Navíc je to zasazené do dnešní doby a autor tak poukazuje na radosti i strasti sociálních sítí.

Moc dobře napsané, čtivé, vůbec bych neřekla, že se jedná o autorovu prvotinu! Cením originální prostředí, námět a to, že čtenář až do posledních momentů neměl páru, jak to tedy celé bylo! Jediné, co bych příběhu vytkla, bylo pár momentů, které mi přišly trochu přitažený za vlasy.

Majuš333
12.05.2022 4 z 5

S malou dušičkou som stále dúfala, že žáner pri tejto knihe je uvedený zle a nakoniec to bude predsa len nejaká ducharina...

Na Horu duchů som sa nesmierne tešila...a určite nesklamala, vrele doporučujem :)


'Nahoře ve skalách skrývá se lstivý vrah. Hluboko v jeskyních číhá na dívčí smích. Ten Hladový dědek, co má rád holčičky, andělské lokýnky a hezké tvářičky. Jen nevěř tomu, co dospělí říkají, Hladový dědek tě sleduje potají. Nebudu sama se procházet po lese, jinak mě Hladovec chytne a odnese.'

Duchoslp
24.03.2022 4 z 5

Zajímavá knížka plná zvratů, kde nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Co dokáže závislost na sociálních sítích a jedna manipulátorka.

shootingstar
17.03.2022 3 z 5

Na prvotinu dobré. Sympatické postavy, originální prostředí.

Kizuizi
14.03.2022 4 z 5

Začátek by mohl někoho malinko odradit, ale nenechte se! Krom úžasného a nezvyklého prostředí dostanete parádně zamotaný příběh, kde není nouze o zvraty a překvápka.

Pepina19
11.03.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, první třetina byla hodně povedená. Potom už mě to tolik nebavilo, ale dočetla jsem.

85098211
02.03.2022 4 z 5

(audiokniha)
Na knihu jsem se dost těšila, přece jenom se odehrává v pro nás exotickém prostředí Tasmánie ;-), ale bohužel moje očekávání nebyla zcela naplněna. Příběh mi připadal napínavý jen místy a také s jednotlivými postavami jsem nedokázala tak úplně sympatizovat. Vyprávění se střídá z pohledu tří osob a o zvraty opravdu není nouze ;-). Určitě originální je zápletka ohledně Hladového dědka, navíc se poměrně brzy po ztrátě dívek objeví první mrtvola. Kromě toho je zde případ z roku 1985, který vykazuje určitou podobnost s tím, co se stalo nyní. A vyšetřování pod vedením detektiva Cona Badenhursta se rozjíždí na plné obrátky! ;-) Časem se bohužel objeví mrtvola další dívky, ale několik jich i po dlouhé době zůstává stále nezvěstných... Pokud jde o závěr knihy, tak ten byl podle mého názoru uspokojivý. Nic víc a nic míň. Celkově přidávám ještě jednu hvězdičku za výborné načtení audioknihy. Ale i tak - přestože si to možná lehce protiřečí? - jsem ráda, že se mi tento autorův počin dostal do rukou ;-).

ArwenAragorn
27.02.2022 3 z 5

60%
Nahoře ve skalách skrývá se lstivý vrah.
Hluboko v jeskyních číhá na dívčí smích.
Ten Hladový dědek, co má rád holčičky,
andělské lokýnky a hezké tvářičky.....

Knížka je trošku mysteriózní thriller s prvky hororu. Zavede nás do exotického prostředí Tasmánie. Příběh, který je plný zvratů, vyprávějí střídavě tři osoby. Je čtivý a dostatečně napínavý. Jenom konec mi připadal tak nějak nedořešený. K přečtení ho doporučím.

LaBella
18.02.2022 5 z 5

Úžasný, promyšlený příběh. Zajímavý, napínavý, smutný, mrazivý. Kniha se řadí k mým top. Všechny postavy výborné, uvěřitelné, žádná omáčka a přitom si člověk připadá, jako by tou buší sám procházel.