Homo psychoticus III: aneb návrat do práce

Homo psychoticus III: aneb návrat do práce https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433687/bmid_homo-psychoticus-iii-aneb-navrat-do-FNx-433687.jpg 4 7 7

Poslední díl autobiografické trilogie volně navazuje na dva předešlé díly. Psychotické onemocnění, jehož součástí jsou deprese, mánie a panické úzkosti, zasahuje do všech oblastí autorčina života: ta popisuje své studium další vysoké školy, průběh psychoterapií, soužití s partnerem a pejskem Barykem, vztahy s rodiči, psychology, psychiatry, kamarády a známými i s tajemným panem doktorem, který ji doprovází životem již řadu let. Jak podtitul napovídá, autorka se vrátila po letech invalidního důchodu do práce, a to hned na několik pozic: peer konzultantky, odbornice na destigmatizaci a důvěrnice pro pacienty psychiatrické nemocnice. Deníkový charakter knihy i odvaha otvírat třináctou komnatu zesilují autenticitu textu a dovolují nahlédnout do samotného nitra autorčiny duše. Posuďte sami, nakolik se jí to povedlo.... celý text

Přidat komentář

micha-ella
07.07.2022 3 z 5

Třetí knížka autorky mě přesvědčila, že jsem se v komentářích k jejím ostatním knížkám nemýlila a nebyla v tom mém hodnocení žádná troufalost ani nepochopitelné neporozumění. Na to jsem už reagovala v diskuzi k druhé knížce. Rozhodně nezpochybňuji, že psychická nemoc velmi omezuje život, ale autorka píše právě i o tom, jak si svůj stav mnohdy sama vědomě zhoršuje. A její lékař říká, že už celý rok pozoruje zbytečnost psych. sezení. (Str. 18) Ano, je nemocná, obdivuhodně to zvládá, ale zároveň i hodně zneužívá naše zdravotnictví.

hu_87
10.08.2021 5 z 5

Markéta nám opět umožnila nahlédnout do jejího života, světa plného úzkostí, psychotických stavů, ale i radosti. Tahle knížka je psaná formou deníku a myslím, že se v tom určitě najde spousta lidí s touto (nebo podobnou) diagnózou, se kterou musí bojovat denně, 24/7. Autorka získala definitně ještě další, novou diagnózu, hraniční poruchu osobnosti a to myslím tak nějak vysvětluje mnohé, o čem autorka již dříve psala.
Ten konec mě zklamal, ne kvůli tomu, že jsem čekala happy end, ale kvůli autorce - podle mě je to velká škoda (nebudu prozrazovat), přece jen tomu dala svůj čas a energii. Ale sama asi musí vědět, co je pro ní nejlepší. Odpočívat je při této nemoci klíčové.
Autorce přeji hodně štěstí a ať je jí jen líp.


Šmoulinka1980
27.04.2020 5 z 5

Přesně tento druh knih ráda vyhledávám a čtu. Určitě doporučuji číst knihy popořadě jak vyšly, aby celý příběh dával smysl. Vyjadřuji svůj velký obdiv k autorce, která dokázala vystoupit z anonymity a bez bázně a studu píše o svém životě s psychiatrickou diagnózou schizofrenie. Její kniha/y jsou za mě obrovskou motivací a inspirací pro lidi s jakýmkoli duševním onemocněním. Autorka je důkazem, že tato diagnóza není červenou stopkou pro šťastný a spokojený život! Že lidé s touto diagnózou nemusí končit zavření v ústavech, s plným invalidním důchodem nebo stigmatem toho divného blázna, kterého se lidé bojí a vyhýbají se mu (bohužel toto není ojedinělý přístup veřejnosti k lidem s psychickou nemocí). A nejen proto jsou všechny tři knihy Homo psychoticus tak moc důležité a potřebné!!! A já za ně DĚKUJI! A kdybyste pořád ještě pochybovali o přečtení těchto knih, tak jsou opravdu velmi čtivě napsány, autorka vás udržuje v ději, držíte jí palce a máte pocit jako na procházce jejím životem. Přeji autorce jen vše dobré a držím moc palce.