Holky z loděnice

Holky z loděnice https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473397/bmid_holky-z-lodenice-ghm-473397.jpg 4 52 18

Sunderland, 1940. Velká Británie je ve válce a do loděnic poprvé nastupují i ženy, aby své vlasti pomohly. Polly se nikdy ani nesnilo, že bude moci pokračovat v rodinné tradici a pracovat v loděnicích jako muži, ale časy jsou těžké a nová práce jí nakonec dá víc, než by kdy čekala. V docích totiž potká tajemného Tommyho Wattse. Hlavní svářečka Rosie zase žije dvojí život. Přes den zaučuje hejno mladých stážistek novému řemeslu, ovšem v noci… A Gloria se přihlásila, aby unikla svému brutálnímu manželovi. Před vlastními problémy ji však žádný útěk ani práce nezachrání. Všechny se potkají až v loděnicích, ale i když přišly z úplně jiných světů, ta nejpevnější pouta se vytváří v těch nejtěžších časech…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Shipyard Girls , 2016


více info...

Přidat komentář

Martule44
04.03.2024 4 z 5

Osudy žen a dívek, které se v nelehké době setkávají nad potřebnou, ale tvrdou prací. Moc pěkné počtení! Když jsem viděla kolik dílů je již v originále, začala jsem věřit, že si ještě něco o těchto statečných ženách přečtu :-)

zimolka
20.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha,škoda ,že ještě není další díl ,hned bych si přečetla.


Danago
18.09.2023 3 z 5

Určitě je kniha podobná sérii Nemocnice Nightingale , jen se příběh odehrává v prostředí loděnice. Kde naše hlavní hrdinky pracují jako svářečky. Určitě se jedná o čtení pro ženy. Popsány jsou zde více vztahy než práce v loděnici, i když i do práce trochu nahlédneme. Další díl si ještě rozmyslím.

Marika Vanova
26.06.2023 4 z 5

Začátek nové ságy se četl moc dobře a ráda jsem se seznámila s dívkami a ženami svářečkami, které ve válce nahradily muže v britských loděnicích a dokázaly se kompetentně zapojit do válečného úsilí. Těším se na další díl.

Szilvia1
08.06.2023 5 z 5

Knížka byla čtivá,pěkně napsaný příběh ve kterém se holky které přišli z ruznych části města pracovat,se skamarádili navzdory války.Příběh je podobný Sestřiček,ale já jsem o ně taky ráda četla,a jsem ráda že máme tady takovou novou sérií.Další části si taky ráda přečtu.

Janík511
06.03.2023 2 z 5

Nějak mě taková sladarna nezaujala. Dočetla jsem do půlky a pak už listovala až do konce. Nudila jsem se, vše až moc dokonalé na válkou suzovanou zemi. Prostě naprosto nereálné. Proto dávám nízké hodnocení.

Doubravka1975
16.12.2022 5 z 5

Krásný, fiktivní příběh podle skutečných událostí. Píše se rok 1940 a parta pěti správných a hlavně statečných a odvážných žen nastupuje do loděnice v Sunderlandu jako svářečky, které se rozhodly vykonávat obtížnou a často nebezpečnou práci v drsných podmínkách.
Loděnice v Sunderlandu byla největším na světě, vyráběla čtvrtinu tehdejší britské lodní flotily, což způsobilo , že se Sunderland během války stal jedním z nejvíce bombardovaných měst. Má se za to, že bez loděnic by země byla nucena kapitulovat, protože budované nákladní lodě byly nezbytné pro přepravu životně důležitých potravin, pohonných hmot a nerostných surovin a také pro přepravu vojáků všude tam, kde jich bylo potřeba v boji proti alianci Osy tvořené Německem, Itálii a Japonskem
PS: jedna z žen pochází z Československa, z Prahy, Super, no a hlubinný netvor do toho se musí zamilovat asi každý.... A i když jsme se v prac. podmínkách posunuli hodně kupředu, tak svařování je pořád hodně špinavá a nebezpečná práce, ale pro mě je asi nejvíc sexy ;););)
Těším se na druhý díl, který autorka teprve píše

uzivatel1190
25.11.2022 4 z 5

Děj se odehrává ve válečné době, v prostředí netradičním pro ženy, knížka se mi četla dobře, ze začátku jsem se lehce ztrácela v tom kdo je kdo, ale jinak se mi knížka celkem líbila a určitě si přečtu i další pokračování.

Rampepurda76
28.08.2022 5 z 5

Nádherná kniha a ještě krásnější čtení. Děj se odehrává ve válečné době. A hrdinky této knihy prožívají svoje životy. Už teď se těším na další pokračování Holky na cestách.

martina.culik
24.08.2022 4 z 5

Netradiční pohled na válečnou dobu a postavení žen v ní. Je to milé čtení se spoustou zajímavých informací. Bude-li pokračování, určitě si jej nenechám ujít.

tittanie
10.08.2022 5 z 5

Kniha mi strašně připomíná Sestřičky od Donny Douglas. Dokonce i obálkou. A Sestřičky se mi líbily moc. Přijde mi, že kniha je podobná silným přátelstvím mezi ženami. Pozdější díly Sestřiček se taky odehrávají ve válce v Anglii.
Při čtení jsem si asi u strany dvě říkala, co se tam asi tak může dít a že tomu trochu začíná docházet dech, ale otočila jsem stranu a bum ho. Děj se znova rozjel a byla to paráda až do konce.
Určitě se těším na další díl. Doufám, že vyjde brzo.

Honzin
06.07.2022 4 z 5

Není to napínavé, či akční čtení z válečné doby. Jde o každodenní starosti prožívané v Anglii r.1940. Kdo čeká děj, od kterého se nelze odtrhnout, tak to ne. Jde opravdu o vybarvení doby, charakterů postav, či místa děje. Nejčtivější je závěr knihy.

alzbeta4340
30.06.2022 4 z 5

Lehké čtení z doby válečné. Trochu se bojím, že ta práce byla ještě větší dřina než je zde popisováno. Je tady ale našlápnuto k dalšímu pokračování, to je dobře, protože si tato série určitě najde spokojené čtenářky.

bábuška
23.06.2022 4 z 5

I v tak náročné době druhé světové války se rodí něžné milostné vztahy a to v prostředí tvrdé náročné práce při opravě poškozených lodí v anglické loděnici. Muži jsou většinou ve válce a tak na některé práce jsou přijímány i ženy. Setkávají se zde ženy a dívky které nikdy těžkou a náročnou práci nedělaly, pomalu se sbližuji až končí věrným přátelstvím. Opravdu pěkná kniha.

tami1
26.05.2022 4 z 5

Čtivě napsaná odpočinková kniha, která nám přiblíží dobu, kdy se začínají otevírat nové možnosti zaměstnání pro všechny odvážné ženy. Osudy několika sympatických svářeček nás vtáhnou do života obyvatel Velké Británie na začátku války. Soukromé i pracovní problémy se prolínají s novými láskami, starými dluhy a velkými sny.

ikul
13.05.2022 5 z 5

Těm, kterým se líbila série D. Douglasové Sestřičky, těm se zalíbí i Holky z loděnice. Příběhy party svářeček z loděnice v Sunderlandu, které nahradily muže bojující ve druhé světové válce, jsou poutavé a mnohdy i velmi napínavé. Ale hlavně jsou velmi čtivé a čas s nimi velmi rychle ubíhá.

Annannas
20.04.2022 5 z 5

Velmi poutavě napsáno, děj mi tak příjemně plynul, že jsem se ani nenadála a byl konec. Těším se na pokračování.

Bobina74
27.03.2022 5 z 5

Román Holky z loděnice je poutavým čtením o statečných ženách, jež se rozhodly vykonávat nebezpečnou a namáhavou práci považovanou za vhodnou výhradně pro muže, aby se mohly podílet na válečném úsilí nebo si jen vydělat peníze v době 2. světové války v Anglii. Dojemný příběh šesti žen vás nadchne a okouzlí.
Silným tématem této knihy jsou vztahy. Ženy, které nastupují do „mužské“ práce se navzájem neznají a vy máte možnost sledovat jejich sblížení, které mezi nimi vytvoří pevné pouto přátelství navzdory jejich rozdílným povahám a zázemí. Společně poznávají lásku, loajalitu i vzájemné dramatické životní osudy. Samozřejmě nemůže chybět ani romantika, která je s citem zakomponována do osudů těchto výjimečných dívek a žen a ne vždy se jedná o sluncem prozářenou lásku. Vaše emoce projdu zatěžkávací zkouškou a nejedné čtenářce příběh vykouzlí úsměv i slzy na tváři.
Více v recenzi od Kniha za knihou.