Holka na suchu

Holka na suchu https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372733/bmid_holka-na-suchu-IX4-372733.png 3 81 22

Anise Sawyerová nechtěla nic než strávit celé léto s přáteli – surfovat, chodit na rybí tacos a pořádat večírky na pláži. Ale pak rodinná tragédie donutí Anisu vydat se do Nebrasky postarat se o příbuzné a vypořádat se s vlastními démony včetně matky, která kdysi rodinu opustila. A situaci zkomplikuje i jednoruký charismatický skater Lincoln, který Anise ukáže, že i bez vln se dá jezdit v oblacích. Přesto mladá dívka touží po jediném – vrátit se domů, k moři, k přátelům… jenže to znamená odvrátit se od těch, které miluje a kteří milují ji.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Girl Out of Water , 2017


více info...

Přidat komentář

deedulka
12.02.2024 4 z 5

Od knihy jsem nic moc neočekávala, mimoděk i kvůli cílové skupině pro náctileté. Ale byla jsem velmi mile překvapená čtivým příběhem. Anise je zapálená surfařka a kvůli autonehodě své tety musí odjet na celé léto od přátel a moře. I když je to pro ni těžké, snaží se rodině co nejvíc pomoct a postarat se o bratrance a sestřenici a následně i tetu. Díky své adrenalinové povaze objeví nový svět skateboardu a seznámí se s místním skateboardistou Lincolnem.
Kniha byla moc hezky napsaná. Pevná rodinná pouta i přátelské vztahy, ztráta z odloučení od těch, které milujeme. Vše to bylo zakomponováno.
Mám i dvě negativa. Zaprvé je to sprostý slovník Anise - ku*va sem, ku*va tam...to jako vážně? Přišlo mi to úplně zbytečné a hrozně uměle vecpané. Na dvou stránkách to řekne několikrát a pak zase 1/4 knihu mluví spisovně. A zadruhé za mne ne úplně dořešený konec - potřebovala bych ještě jednu kapitolu "O půl roku později ". :-)

DominaCZ
03.01.2024 odpad!

Vskutku pubertální. Pořád békat že 2 měsíce bude kvůli strašné nehodě tety bez vln je napresdržku.
Pro zamyšlení tam nic není natož 5 hvězd.


kris.docekalova
30.08.2022 3 z 5

Knížka je jednoduchá, určitě spíš pro mladší čtenáře. Náctiletá surfařka musí opustit svůj domov a kamarády na celé léto, aby jela pomoct rodině do jiného státu. Ze začátku je to pro ni těžké a špatně to nese, ale později si oblíbí (nejen) nový sport.
Knížka je celkem předvídatelná, určitě neurazí, ale nepřišla mi ničím úplně speciální. Ale pro mladší teenagery se to hodí, myslím si, že se jim to i může dost líbit.

janka2000
30.06.2022 3 z 5

Mladá surfařka si myslela, že stráví poslední úžasné léto s přáteli, ale místo toho odjíždí k tetě starat se celé léto o sestřenici a bratrance. Co se zpočátku zdá jako hrozné léto a krize osobnosti, se ukáže jako velká osobní příležitost. Někdy nám nechtěná změna spíše pomůže .

LadyD
05.05.2022 3 z 5

Milá a pohodová knížka. Místy mě přiváděla k myšlenkám na to, že bych si fakt jednou chtěla zasurfovat a možná i za skateovat.

punkgirl97
04.04.2022 3 z 5

Kniha se četla poměrně rychle, příběh mě místy nudil, ale místy byl zas v celku poutavý. Zase nemohu říci, že se ke knize v budoucnu vrátím, zas tolik mě to nezaujalo. Ale za přečtení stojí určitě.

Plus byly rozhodně sporty, jako surfování a skatebording, nostalgicky jsem si zavzpomínala, jak jsem jako mladší hrozně moc chtěla umět jezdit na skateu a jak jsem se učila ollie. Btw taky se s tím pojí skvěla historka, kdy jsem v garáži spadla na záda :D ALE o tom třeba jindy.

Co se týče postav tak největší charizma měl Lincoln, hlavní hrdinka se ne vždy zachovala správně a trochu mě tím vytáčela. Ano měla to těžké byla na poslední léto odloučena od svých přátel, nicméně to, co udělala není rozhodně řešení. Ale na druhou stranu jak se ke svému úkolu postavila se mi moc líbilo. Celá rodina brátránků a sestřenky mě dost oslovila. Škoda, že tam nebyli víc, nebo škoda, že hlavní hrdinka nebyla Emery.

2,75/5

Verunka926
02.04.2022 3 z 5

Z této knihy jsem byla velmi mile překvapená. Dostala jsem ji jako dárek a absolutně jsem netušila, o čem má být. Příběh mě moc bavil, protože mám ráda prostředí sportu, a ačkoli dávám přednost 'bad boyům', Lincolna si prostě nešlo neoblíbit. Je škoda, že moc lidí tuto knihu nezná.

Zruza
07.08.2021 5 z 5

Tahle kniha mě hřála u srdíčka.

NienorNíniel
20.06.2021 5 z 5

Bylo to pěkně letní čtení, které není jen o lásce ale hlavně o přátelství a rodině. Nevím, co bych mohla knížce vytknout. Děj byl prostě skvělý a v hlavní hrdince jsem se viděla, Lincoln nebyl žádný badboy ale milý pozorný chlapec. Hodně se mi líbilo, že to bylo tolik zaměřené na rodinu a také že se to hodně točilo kolem sportu.

Ella161
04.06.2021 5 z 5

Tohle bylo tak strašně milý čtení! Miluju tyhle knihy, které nejsou nějak více náročné, ale vždy tam najdete něco, nad čím se zamyslíte.

Na tuhle knihu jsem narazila náhodou a o autorce jsem ještě neslyšela. Každopádně si mě fakt získala. Opravdu mi vyhovuje její styl psaní. Zamilovala jsem se do všech postav a hlavně do toho příběhu. Jen je škoda, že jsem si to čtení nenechala na léto, protože teď se léta fakt nemohu dočkat. To čtení mě na něho úplně naladilo.

Děj nebyl nijak zvlášť složitý, ale byl fakt hezký. Bylo pěkné číst o tom, jaké má hlavní hrdinka pocity, když surfuje. Jaké to je, když Vás opustí Vaše nejbližší osoba. Jaké to je, když Vám nějaká nepředvídatelná situace překazí Vaše plány na léto. Také to, jaké to je, když jste tisíce mil od svých přátel a máte strach, že Vás vymění nebo na Vás zapomenou. Myslím si, že autorka všechno popsala skvěle i detailně. Za což si u mě celkem šplhla.

Jak už jsem zmiňovala, postavy jsem si neskutečně zamilovala. Hlavní hrdinka Anise mi byla hned sympatická. Líbilo se mi, jak byla zapálená do surfování nebo to, jak moc si vážila svých přátel, rodiny i svého domova, který milovala nadevše. A její slovník byl naprosto dokonalý, protože používám přesně stejný, ačkoliv se to k holce "nehodí".

A Lincoln? Získal si mě už jen tím, jak si ze sebe a svého "postižení" dokázal dělat srandu. Také byl velice hodný a přátelský. Nebyl to žádný děvkař (díky bohu), čímž u mě získal jen body navíc (Mám pocit, že v těhle dívčích románech je snad vždy hlavní hrdina děvkař. Miluju klišé, ale tohle se mi dost příčí). A nesmím zapomenout zmínit, že byl sebevědomý, i když většina lidí by tuhle vlastnost v jeho případě neměla. Fakt jsem ho obdivovala. Hlavně to, jak se k celé té své situaci stavěl.

Takže knihu všem moc doporučuji! Je přečtená jen za pár hodin. Mně to trvalo jen 6 hodin i s přestávkami (až tak poutavě to bylo napsané). Jsem spokojená s tím, jak to autorka vymyslela... jen možná. Já nevím. Možná by se mi líbilo, kdyby si Anise vybrala někoho jiného. Jasně, Lincoln je fajn, ale oblíbila jsem si i tu druhou možnost.

meda.pusik
09.01.2021 3 z 5

Kniha se dobře četla, jen mě prostředí příběhů moc neoslovilo. Psaná je asi pro mladší ročníky, některé pubertální scény mě nebavilo a měla jsem co dělat knihu dočíst. Na závěr musím říct, že to byl milý příběh.

kikikrat
23.07.2020 4 z 5

To byla tak milá kniha. Skvěle se četla a měla krásné poselství o přátelství,rodině a o postižení. Chápala jsem tu složitou situaci s matkou a ten strach, že bude stejná jako ona. Líbil se mi sport, který v knize byl. Možná bych jen některé věty a zamyšelní trochu zkrátila. Jako milé a oddechové čtení můžu doporučit.

Gallaxy
26.06.2020 4 z 5

Pro mě příjemné překvapení. Děj má spád, dobře se čte a konec má smysl a zároveň nechává prostor fantazii.

Jen některá souvětí mi přišla zbytečně složitá a kazilo mi to požitek ze čtení.

Baru_books
08.06.2020 4 z 5

Knížka je fakt super, akorát je tam moc dramatu.

Garous110
29.05.2020 3 z 5

Za mě průměrná oddechovka, která mě místy velice bavila, ale místy bych ji bývalá nejraději odložila

Efeméra
21.04.2020 3 z 5

Holka na suchu je ideální čtení do téhle podivné doby, kdy to s letní dovolenou u moře nevypadá zrovna růžově. Anise musí na léto opustit svoje rodné Santa Cruz, moře a surfařské prkno, aby se starala o svoji sestřenici a dva nezvedené bratrance. Místo šumění vln, slaného vzduchu a písku mezi prsty si musí zvykat na samý beton, stejné, zaměnitelné domky a bzučivé ticho. Myslím, že takhle si nikdo nepředstavuje svoje letní prázdniny, ty nejlepší dva měsíce v roce. A musím se přiznat, že mě čtení o hrdinčině stýskání si zrovna teď docela naplňovalo. Knížka je bohužel od začátku do konce velmi zdlouhavá. Myslím, že se místo děje o ničem měla autorka víc zaměřit na postavy a propracovat je. Nakonec Holku na suchu zachránilo poselství knížky. Zdůraznění rodiny a toho, jak je v našem životě důležitá, protože se o ni můžeme (většinou) opřít, když se něco pokazí. Taky je to příběh o tom, že se nesmíme hnát za někým, komu na nás nezáleží. A že se nemáme bát, že jednoho dne budeme jako někdo, jen protože s ním máme společnou krev.

KleaM
14.05.2019 5 z 5

Proste krasna a k zamysleni. Pet hvezd moc rada udelim

Vendula39
23.02.2019 4 z 5

Krásná knížka o přátelství a hlavně rodině.

anibeni
09.02.2019 4 z 5

To byla pohodová knížka, s takovým letním příběhem o přátelství a tak trochu i lásce..

KaileyBlot
26.07.2018 3 z 5

Tohle bylo příjemné, jednoduché a přímo stvořené na letní čtení. Akorát mi vadilo, že se v knize vyskytovalo dost divných slov, některým jsem popravdě ani nerozuměla. Trošku to kazilo celkový dojem z této knížky, která mě nakonec bavila, nenažraná Anise byla fajn a zakončení bylo pěkné. Přestože se mi to líbilo, nebylo to nic wow, ale špatné taky ne. Takový hezký průměr.

Štítky knihy

dospívání

Autorovy knížky

Laura Silverman
americká, 1990
2018  69%Holka na suchu