Hokusai

Hokusai https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222171/bmid_hokusai-222171.jpg 3 3 2

Přidat komentář

Kozel
04.08.2021 2 z 5

Japonská kultura a jakákoli forma umění země vycházejícího Slunce mi bude patrně navždy naprosto vzdálena. Přesto je tahle knížečka o jednom z nejvýznamnějších japonských malířů přínosem pro kulturního barbara mého střihu. Na rozdíl od jiných sešitků této edice se mi líbí rozdělení textu Josefa Hloucha, kdy polovinu věnoval čistě malířově práci - která je, nutno podotknout, do rozsahu i počtu ohromující - a druhou polovinu jeho životu - což opět potvrzuje mou oblíbenou myšlenku, že za velkým umění často bývá velká bolest.

V roce 1949, kdy vydavatelství Orbis sešitek vydalo, muselo být pro čtenáře poměrně složité si představit dílo Hokusaie. Avšak dnes, v roce 2021, není nic jednoduššího, než si čtení doplnit možnostmi internetových vyhledávačů. Avšak musím s úsměvem dodat, že najít japonské záležitosti je pro svět píšící latinkou přece jenom složitější=o) K čemuž jen dodám, že zatímco obrazy z "všedního života" docela pěkně kombinují japonský cit pro barvu s evropskou perspektivou, kterou Hosukai využíval, jeho hororové obrazy mě skutečně zaujaly, zatímco ty erotické otočily žaludkem=o)

amaenium
14.04.2020 3 z 5

Malá a poměrně křehká knížečka o životě jednoho z nejznámějších japonských umělců, jenž vytvářeli obrazy pomíjivého světa ukijo-e. Každý snad zná jeho nejznámější obraz Velká vlna u pobřeží Kanagawy. Kniha mi ukázala umělcům život, avšak stále bych uvítala obsáhlejší informace a případné ukázky jeho prací.


Kniha Hokusai je v

Přečtených4x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x