Hledání dějin

Hledání dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387470/bmid_hledani-dejin-xxN-387470.jpg 5 25 7

Dialog Karla Hvížďaly, novináře-zvědavce z Prahy, s Jiřím Přibáněm, právním filosofem z britského Cardiffu, nad uzlovými body naší historie, ku příležitosti 100. výročí republiky, v širokém teritoriálním i časovém kontextu od 9. do 21. století. Toto rozpětí umožnilo nahlédnout do minulosti a ptát se, proč a jak jsme v různých dobách vnímali a chápali naše dějiny a co to znamená pro naši přítomnost i budoucnost. S tímto hledáním je spojena i snaha zbavit se redukce dějin na projekční plátno našich frustrací. Autoři zvolili formu dialogu, ve kterém se snaží vrátit do veřejného prostoru otázky, které se většinou řeší jen na akademické půdě nebo kterým se vyhýbáme.... celý text

Přidat komentář

radimch
08.02.2021 5 z 5

Nabité podnětnými informacemi

tonysojka
29.06.2019 5 z 5

Jelikož nejsem filozof,historik ani právník,přistupoval jsem ke čtení s obavami ,zda bude pro mne srozumitelné.Obavy se ukázaly jako oprávněné,hodně jsem se v knize ztrácel.Ovšem pan Přibáň je výborný ,dokázal formulovat odpovědi tak,že jsem měl nakonec pocit ,že jim rozumím.Neodvažuji se více komentovat,jen několik citátů,které mne zaujaly.
"Přestože demokracie nabízejí člověku možnost vyniknout a naplnit svůj individuální talent,současně na něj vytváří stále větší tlak,aby se stal stejný jako ostatní"

"Moderní člověk se romanticky vzbouřil proti nespravedlivému světu a slíbil si,že na zemi vybuduje šťastnou pospolitost,ve které se svoboda a rovnost budou snoubit s bratrstvím.Najednou však vidí,že s tím jak roste moc člověka,mizí jeho životní prostředí,na které byl po tisíciletí zvyklý a které zrovna tak romanticky obdivoval a oslavoval".

Citát Havlíčka ":Národ mravně zkažený,byť i by vzdělán byl,přece zase svou pokažeností plete vždy sám na sebe metlu absolucie..."

"Demokracie nemůže fungovat tam,kde vládne ignorance."

"jakmile zrušíte otázky,zrušíte současně i s nimi dějiny,protože ty napříště kontrolují politické aparáty systému produkujícího jedinou politicky závaznou pravdu"

"Problém není jen v tom,že žijeme jako zbabělci,ale především v tom,že tito zbabělci berou do vlastních rukou právo na historickou odplatu a někdejší selhání pokrytecky kompenzují revolučním násilím a sadismem."

"Smyslem demokracie není povinnost jiné hodnoty nebo názory vymýtit,ale naopak možnost tyto názory v otevřené diskusi civilizovaně vyvrátit a odmítnout"
Obohacující čtení.


pistalka
21.06.2019 5 z 5

Hledání dějin jsem přečetl velmi rychle. Rozhovor jsem nosil kde se dalo, zajímavé pasáže jsem si podtrhával. Ve výsledku se kniha stala jednou z nejvíce podtrhaných v mé knihovně. K tomu snad ani není třeba nic dodávat. Úžasně vystavěné myšlenky. Kniha teď bude kolovat mezi mými kamarády.

Chesterton
12.06.2019 5 z 5

"Paradox moderní české politiky spočívá v tom, že se v roce 1918 podařilo vytvořit samostatný stát pro nesamostatný národ. Tento národ se dodnes upíná k autoritám a na prezidenta republiky hledí jako na monarchický majestát.
Z Masaryka vytvořil kýčovitý obraz tatíčka a tento neformální titul přesně vystihuje onu touhu utéct a zbavit se tíhy veřejného světa politiky a nahradit ji útulností privátního světa jedné velké rodiny."

"HISTORIE JSOU PŘÍBĚHY, KTERÉ SI VYPRÁVÍME, ABYCHOM POROZUMĚLI PŘÍTOMNOSTI"
"Slova jsou zbraně a dějiny nabízejí bezpočet příkladů, jak se z historických vyprávění stávají válečná pole."
Inspirující, přemýšlivý, podnětný, občas nelichotivý pohled na české dějiny od počátků. Jiří Přibáň má rozhled, nadhled i odstup a skvěle propojí dějiny s právem, sociologií i uměním. Určitě jsem se místy ztrácela, určitě mě napadaly i odlišné úhly pohledu, ale dost mě nesnadné čtení bavilo.
Forma rozhovoru je pro čtivost přínosem. V jednotlivých kapitolách se mnohé prolíná, často i opakuje v nových souvislostech. Za zmínku stojí i doprovodné fotografie. Od textu Dekret Břetislavových v Budyšínském rukopisu Kosmovy kroniky až po Ústavu ČSR z r. 1920 za 1.40 Kč. ☀️

georgearrow
02.06.2019 4 z 5

Knížka je útlá, ale hutná. Nečetla se zcela lehce, ale některé pohledy na výkladová paradigmata českých dějin byly pro mě objevné. Vypadá to, že se v současnosti hraje o hodně. Důležitý postřeh: "Přistoupit na to, že voliči Zemana a Okamury jsou morálně horší nebo intelektuálně omezenejší než 'druhá půlka,' by znamenalo přijmout jejich obraz politiky a společnosti. Tvoříme jedno politické společenství, a proto se navzájem vůči sobě musíme chovat jako rovní k rovným a respektovat se přes všechny politické a sociální rozdíly."

Chajda69
15.05.2019 5 z 5

Jiří Přibáň je mým oblíbencem už ze studií na Právnické fakultě. A rozhovor s Karlem Hvížďalou byla povinnost.

Rozhled obou pánů je vskutku monumentální. Uznávám, že v některých momentech jsem se v rozhovoru ztrácel. Jednalo se obzvlášť o pasáže, ve kterých filosofická debata překročila hranice mých gymnaziálních znalostí.

Mnohem víc jsem si tak užil druhou polovinu knihy, která se z abstraktnějších rovin úvah přesunula k úvahám konkrétnějším, více provázaným s dějinnými událostmi. V moderních dějinách jsem si už vyloženě liboval, závěrečná část knihy byla z mého pohledu perfektní. Zejména za druhou polovinu knihy, kterou se cítím kvalifikován hodnotit, dávám plný počet.

"Není pravda, že by český národ neměl hrdiny, ale nemá je v takové oblibě, protože dává přednost obětem. Namísto aktivního odporu pasivní rezistence, to je vzorec chování, který prostupuje našimi moderními dějinami. A jak víme i ze Škvoreckého románů a povídek, provlém není jen v tom, že žijeme jako zbabělci, ale především v tom, že tito zbabělci berou do vlastních rukou právo na historickou odplatu a někdejší selhání pokrytecky kompenzují revolučním násilím a sadismem."

Vskutku, vždyť nejaktivnějšími vlastenci bývají ti, kdo byli ještě před chvílí s vidinou vlastního prospěchu ochotní k čemukoli, bez ohledu na to, komu tím uškodí a jaký dopad to bude mít na společnost, stát nebo národ.

dalia1769
12.10.2018 5 z 5

Výborné čtení, zajímavé úvahy spíše ve stylu kratších esejí na téma některých uzlových momentů českých dějin. Mnoho námětů k zamyšlení. Perfektní četba k výročí republiky...