Hledání Černého vikinga

Hledání Černého vikinga https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402367/bmid_hledani-cerneho-vikinga-tiV-402367.jpg 5 31 8

Vikinská éra z pohledu historie i fikce. Islandský autor se vydává po stopách vlastního předka, který žil před 1100 lety, jednoho z nejzámožnějších záborců ostrova, o němž se však paradoxně v islandských ságách téměř vůbec nemluví. Bergsveinn Birgisson skládá z těchto kusých fragmentů dobrodružný běh života Geirmunda Heljarskinna, syna norského místního krále a princezny z Karélie. Ukazuje, čím se ideálním představám vikinské společnosti vymykal a proč o něm jinak bohatá ságová literatura mlčí. Autor mistrně líčí obrazy z Geirmundova života a tato fikce nejen poutavě dokresluje dobovou atmosféru, ale také vyváženě doplňuje nejnovější vědecké poznatky. Odvolává se na pečlivě vybrané staroseverské texty a mezioborový výzkum z oblasti sociologie, antropologie, archeologie i genetiky. Autor je inspirován dějinami každodennosti, přitom však čtenáři umožňuje sledovat i mezinárodní souvislosti událostí a porovnat, čím byla tehdejší Skandinávie specifická. Erudovaná věcná próza spolu s ironickým nadhledem a vlastními zážitky autora z této cesty za reálnou historickou skutečností místy volně přechází v historický román.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Den svarte vikingen , 2013


více info...

Přidat komentář

vvikingg
30.12.2023 5 z 5

Knihy o historii lze přirovnat k velké křížovce na každý vyplněný čtvereček se otevřou hned další nevyplněné, záleží na vás jestli se vám křížovku podaří vyplnit celou, tady to autor zvládnul. Tajenka zní, aby viking přežil nesměl projevit slabost , Geirmund byl úspěšný lovec mrožů a obchodník nejen s tukem mrožů, kůžemi a kly , ale i s irskými otroky, měl i svůj harém. V knize o záboru země je o něm zmínka jako o jednom z největších mužů, kteří se na kolonizaci Islandu podíleli. Islandské ságy ovšem na něj zapomněly, byl to viking, který sledoval jen ekonomické cíle, vládl mnoha Seveřanům, byl dovozcem irských otroků , což se v pozdější islandské literatuře považovalo za nežádoucí, byl padouch. Na Islandu bylo otroctví zrušeno ve 12. století, on žil ale v 9. století kdy takové jednání nikdo nekritizoval. Velmi dobrá kniha autor provedl doslova mravenčí práci, doporučuji .

LucinkaPevensi
03.05.2021 5 z 5

„Kristus byl mocnější než prastará magie.“
Vynikající kniha, četbu jsem si užívala, přestože se vlastně nejedná o beletrii.


Martinmmm
23.03.2021 5 z 5

Zaujímavé prepojenie kvalitne nazdrojovaného historického bádania a autorovej fikcie..celok vykresluje Vikingov skôr ako veľmi šikovných obchodníkov a moreplavcov, než ako vojnychtivých nájazdnikov

haki34
25.09.2020 4 z 5

Zajímavá knížka. Literatura faktu spojená s "fikcí", jak by to mohlo vlastně v době Geirmunda Heljarskinna vypadat..autor pátral po svém předku. Hledal v historických pramenech, starých ságách, konzultoval odborníky po celé Evropě..hledal na Islandu, v Norsku, na Sibiři. Zaníceně pracoval na odhalení tajemství. A myslím, že se mu to velmi slušně povedlo. Co mě malinko vadilo byly poznámky - věta indexována, vysvětlivky v zadní části knihy...rychle jsem pochopila, proč jsou v knize 2 záložky...a listovala. Někdy teda lehce zklamaná, protože pod indexem se ukrýval třeba zdroj, někdy se jednalo o rozsáhlejší doplnění či vysvětlení daného pojmu nebo textu. Kniha je doplněná i obrazovou přílohou. Nejvíc se mi líbilo přiblížení reálného života a fungování Vikingů. Co se týká autorova pátrání, tak odhalování Geirmunodvých kořenů v dalekém Bjarmalandu, a pak jeho "výcvik" tamtéž v lovu, aby pak mohl znalosti využít...jak nejen lovit, ale i udržovat stáda mrožů v kondici, ne na hraně využití. Líbilo se mi , jak i dokázali z mrože využít každičký kousek, zaujaly reálné pokusy s jámami na škvaření tuku, stavba drakaru, pletení lan z kůže. Celkově je knížka docela nevšedním počinem. Informací v ní bylo tolik, že jsem se v tom občas lehce ztrácela, a četla po douškách...každopádně, pokud se chcete něco víc dozvědět o islandkých a norských Vikingech, doporučuji !

Alcarmo
08.01.2020 5 z 5

Birgisson brilantně propojil „suchopárná data a teze“ s beletristickým vyprávěním. Příběh bez konce otevírá další dějovou linku – budoucnost vyprávění a výzkumu. Toto se fakt povedlo a mohu jen doporučit, i díky skvělému překladu nebude čtenář litovat.

Teclaireddy
18.11.2019 5 z 5

Jedinečná kniha, za níž je vidět opravdu hodně práce i zápalu. Kvalitní překlad.

Elea
06.08.2019 5 z 5

Vynikající, nesmírně zajímavá kniha, která kombinuje historická fakta s představami autora.

Rawen616
16.04.2019 5 z 5

Informacemi doslova našlapaná(ostatně celá třetina knihy jsou zdroje z nichž autor čerpal) a přitom lehce a s velkou nadsázkou a humorem psaná studie.
Máme tak jedinečnou možnost vydat se na exkurzi do doby jednoho neobvyklého Vikinga a sledovat téměř celý jeho život a přitom poznat řadu historických událostí, spojitostí mezi nimi, tehdejších zvyků a také jak fungovala ekonomika tehdejšího světa. Maximálně doporučuji.

Štítky knihy

Vikingové Island islandská literatura

Autorovy knížky

Bergsveinn Birgisson
islandská, 1971
2019  92%Hledání Černého vikinga