Hladní a sýti

Hladní a sýti https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428262/bmid_hladni-a-syti-yyE-428262.jpg 3 21 7

Hladní a sýti je satira o utečeneckej kríze v Európe. Je to nová kniha Timura Vermesa, autora politickej satiry o novom príchode Hitlera A je tu zas, ktorý rozvíril vody európskej literatúry. Nemecko pre žiadateľov o azyl zaviedlo kvóty, celá Európa je až hlboko do severnej Afriky obohnaná nepriepustnou hranicou. Na opačnej strane Sahary vznikajú obrovské tábory, v ktorých milióny utečencov čakajú, čakajú a čakajú. Tak dlho, že za ten čas by sa do Európy dalo dôjsť aj peši, len keby to neznamenalo istú smrť. Keď najväčší z týchto táborov navštívi nemecká celebrita, moderátorka Nadeche Hackenbuschová, rozpozná mladý Lionel jedinečnú príležitosť. Spolu so stopäťdesiattisíc utečencami využije pozornosť televízneho publika a vydá sa na pochod do Európy. Kráska a utečenci lámu rekordy v sledovanosti. A kým sa televízna stanica teší zo živého spravodajstva so závratnou sledovanosťou a z miliónov z reklamy, nemeckí politici len bezmocne odvracajú pohľady, bagatelizujú a vyčkávajú. No čím je sprievod bližšie, tým silnejší je tlak na ministra vnútra Josepha Leubla. A tým nástojčivejšie sa Nemecku natískajú dve otázky. Čo robiť? A v akej krajine chceme vlastne žiť?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Zelený Kocúr
Originální název:

Die Hungrigen und die Satten , 2018


více info...

Přidat komentář

Dunkelhell
09.10.2022 2 z 5

Nevim, cim to je, ale vsechny knihy s tematikou uprchliku, ktere jsem zatim cetl, nestoji za nic. Mozna je to tou nasi soucasnou mentalitou a nemoznosti napsat to, co si clovek doopravdy mysli. Zajimalo by me, jak by se s timto tematem vyrovnal treba Lovecraft, Tolkien nebo Sapkowski. :)

tobinislaw
27.08.2022 5 z 5

Pomalu vyprávěná, neobvyklá. Jakoby povrchní, ale vůbec. A nedoceněná..


sharik
31.03.2021 4 z 5

Vermes napsal úplně jinou knihu, než jakou byl jeho debut. Pokud čekáte groteskní dílo jako Už je tady zas, ano, budete zklamáni. Nicméně autor nemá povinnost k sobě, ani ke svým čtenářům, psát "dokola to samé". Tentokrát nesází na humor, ale na symboliku a metaforičnost. Ukazuje téma uprchlíků z více perspektiv, zdánlivě bez vlastního názoru, snad aby doložil, jak je téma komplikované a příklon k nějaké straně vždy obsahuje nějaké to záměrné přehlížení alespoň některých aspektů této otázky. Pracuje zároveň s hyperbolou a různými klišé, čímž text skvěle koresponduje s prací (bulvárních) médií, politiků a davů, jimž tu věnuje pozornost především. Ano, ten román se místy vleče. Jenže být rychlejší nebo kratší, hodně toho ztratí - třeba metaforičnost té dlouhé cesty pouští, která by v dynamičtějším textu postrádala autenticitu. O mnohých nevyřčených symbolech ani nemluvě. Kniha je úplně jinak napsaná, než předchozí Už je tady zas, ale jinými prostředky dosahuje stejné naléhavosti. Avšak čtenáři, kteří Už je tady zas vnímali povrchně jen jako vtipnou knihu a ignorovali její druhou rovinu, patrně i tady najdou jen tu rovinu první. A pak jim bude kniha připadat nudná.

laepus
08.02.2021 1 z 5

Tak tady jsme se s panem Vermesem rozhodně nesešli. Z Hitlera jsem byl nadšen. Tady jsem naprosto zklamán a tuto knihu s klidným srdcem řadím po bok zatím dvou nejhorších knih, kterými jsou Hlava 22 a Zločin a trest. I zde jde o nekonečnou a nepřekonatelnou nudu trvající takřka 400 stran. Čtyři sta stran plných vaty, nepříjemných postav a naprosto očekávatelného děje. Jediné, v čem Hladoví a sytí výše zmíněné "klasické nudy" překonává je poslední asi pětina knihy, ta se čte dobře, děj odsýpá a opravdu mě až v samotném závěru začala zajímat, jaký autor vymyslel závěr. V tyto momenty jsem byl ochoten zavřít oči a hodnotit dvěma, ale samotné vyústění knihy bylo stejně tak zvláštní jako první čtyři pětiny celé knihy. Takže, děkuji, ale tato kniha v knihovně rozhodně nezůstane.

otlak
04.11.2020 1 z 5

Po Hitlerovi zklamání... rozvleklá nuda

1amu
20.10.2020 2 z 5

Timur Vermes mě naprosto zklamal. První kniha o "návratu" Hitlera byla ke čtení. Tato na 460 stránkách nudy má jediné plus.
Upozorňuje na největšího zloducha současné doby.
Není to tlouštík Kim Čong Un !
Jsou to masmédia rozsévající blbosti po celém světě a jé úplně jedno kde tak činí.
Jejich motto: Hrůza a děs ! Jen tak dál a větší kapky !
A stádo ovcí vše pozorně sleduje.
Jan Neruda kdysi napsal báseň "Jen dál", tak tedy pouze část:

Jen dál! Čas nový nové chce mít činy,
den nový vzešel k nové práci nám,
jeť sláva otcův krásný šperk pro syny —
však kdo chceš ctěn být, dobuď cti si sám!

a o kousek dál:
Pryč se vzdechy, již umlkněte, rety,
že přízeň doby není jasna tak!
což růže neotvírá svoje květy,
když mezi ní a sluncem rozstřen mrak?
Pryč s klímotem již u kormidla lodi:
kdo chvíli stál, již stoji opodál...

Zejména ten klímot u kormidla lodi je varující .

Podotýkám, že ani hlavní propagátor nácků, jménem Joseph Goebbels
nenutil své podřízené v tisku, aby den co den informovali čtenáře, kolik mrtvých produkovaly továrny na smrt v čele s Osvětimí den po dnu.
Ano, je to neuvěřitelné, ale Joseph Goebbels byl překonán.

Radecek1976
12.06.2020 4 z 5

Už je to ohrané a věřte mi i nudné, naprosto očekávatelný vývoj. Nemůžu se ale ubránit, že je tam hodně věci které pasují do dnešní doby. Někdy je to až zarážející, asi si koledujeme o málér jestli některé věci nezměníme. Nevěřím, že by se objevil zase Hitler a měl volné pole.

Štítky knihy

satira německá literatura

Autorovy další knížky

Timur Vermes
německá, 1967
2013  72%Už je tady zas
2023  59%U: Ztraceni v metru
2019  63%Hladní a sýti