Hitlerovy fúrie

Hitlerovy fúrie https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290690/mid_hitlerovy-furie-swS-290690.jpg 4 33 7

Hitlerovy fúrie - německé ženy a nacistické vraždy Co vedlo vzdělané, ale nezkušené německé dívky k aktivní účasti na nepředstavitelných zvěrstvech nacismu na východních výspách Třetí říše? Po dvacetiletém terénním i archivním výzkumu přichází americká historička s originálním příspěvkem k historii druhé světové války. Na základě nově objevených dokumentů rozkrývá osudy a činy třinácti učitelek, zdravotních sester a sekretářek, jež zdaleka nebyly jen partnerkami vrahů, svědkyněmi zločinů či pachatelkami zodpovědnými "pouze úředně". Lowerová doprovází své postavy na "romantických výletech" po židovských ghettech i na výjezdech k vražedným polím, kde se ani ženská ruka nebrání stisknout spoušť, vypráví příběhy manželek esesmanů, matek jejich dětí, jejichž brutalita si nezadá s brutalitou jejich mužských protějšků. Kniha Hitlerovy fúrie ukazuje, jak nepřesné mohou být naše představy o holokaustu i mnoho desítek let po válce.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: ekniha , Paseka
Originální název:

Hitler’s Furies: German Women in the Nazi Killing Fields , 2013


více info...

Přidat komentář

cecetka
19.08.2017 3 z 5

Velmi zajimave tema. Verim, ze dohledat relevantni informace a zpracovat je, je problem, presto se nemohu ubranit dojmu, ze problematika mohla byt lepe zpracovana. Chapu, ze autorka vychazela z informaci, ktere lze v archivech dohledat, a pripadne svedky uz bohuzel nevyzpovida, presto se mohla zamerit na 2-3 zeny a podat nam jejich obraz. Z jakych pomeru prisly, co za valky konaly a kde se po valce schovaly. Neni potreba uvadet spousty jmen, o kterych se nedozvime nic jineho nez ze pusobily tam a tam.
Celkove jsem podle nazvu a anotace ocekavala neco jineho. Myslela jsem, ze se neco noveho dozvim. Cela kniha je zamerena jen na pusobeni zen ve vychodni Evrope, jejich tyrani i vrazdeni Zidu. Nemecke zeny ale mely svou velkou roli i primo v Nemecku, kde rovnez nepachaly jen dobro (pr. Lebensborn). Jine role zastavaly jako osetrovateljy na frontach po cele Evrope.
Vyzkum je to zasluzny, to ano. Je spousta udalosti a okolnosti, ktere dodnes nejsou zverejneny. Tato kniha by mela byt odrazovym mustkem, od ktereho by se autorka ci jini historikove mohli odrazit a pokusit se odborne zpracovat postaveni zen a jejich hierarchii v nacistickem Nemecku.
Pokud by se na obsahu knihy vice zapracovalo, byla by to dobra publikace.

Lenka4
27.01.2017 3 z 5

Téma by si zasloužilo větší pozornost historiků. Doufejme, že tato kniha podnítí badatele k hlubšímu a komplexnějšímu zkoumání. Dílo Wendy Lower je totiž poněkud nepřehledné a málo propracované. Některé události či osoby jsou uvedeny jen v nedopovězených náznacích. Pokud bylo autorčiným záměrem představit životy několika konkrétních žen, bylo by vhodné nastínit i jejich další poválečné osudy, nejen zda byly či nebyly souzeny. Hlavně však chybí informace o situaci a praktickém životě v místech východní Evropy, kde německé ženy žily a pracovaly a o vzájemných vztazích mezi obyvatelstvem nežidovského původu, Židy a Němci.


ivca7818
17.09.2016 5 z 5

Hitlerovy fúrie jsou v odborné historické literatuře ojedinělým textem, který osvětluje na případech několika německých žen z různých společenských vrstev hrůzy nacismu jako ideologie, jež si dokázala zdůvodnit vraždy spojené s holokaustem. Kniha je také ojedinělá na poli genderové problematiky, protože vykresluje tyto ženy ne jako oběti režimu, ale jako jeho spolupachatelky, vražedkyně i svědkyně, které se raději držely zásady nevidím zlo, neslyším zlo. Vůči obětem je ostudné, jak s těmito ženami probíhaly poválečné procesy, jelikož většina z nich nebyla obviněna z žádného zločinu proti lidskosti, byť byli k dispozici přeživší svědci. Ti se však nebrali v potaz. Vřele doporučuji všem, kteří se o danou problematiku zajímají, kniha je na odbornou monografii velmi čtivá a strhující.

Jezinkabezinka
10.01.2016 4 z 5

Místy trochu nepřehledné, ale rozhodně zajímavé čtení. Zajímavé i poučení jak po válce různě pracovaly soudy v Západním a Východním Německu (Rakousko se o nic moc ani nesnažilo).

michaela8154
03.01.2016 3 z 5

Kniha má velice zajímavé téma, ale myslím, že by se mnohem lépe četla, kdyby ji autorka rozčlenila přehledněji - tj. v každé kapitole osud jedné ze sledovaných žen. Jednotlivé ženy se mi pletly, mnohdy jsem musela hledat v předchozích kapitolách, o koho vlastně nyní jde.

dearkiki
29.09.2015 5 z 5

Nádherná kniha, kterou vřele doporučuji k přečtení. Nabízí trochu jiný pohled na tehdejší dobu a události - a to ze strany žen, které se účastnily tažení na Východ, ať už služebně, či soukromě. Odcházely s nadšením a možná nejistotou, co je čeká. Co následně prožívaly, čeho byly svědky a čeho se samy aktivně účastnily, to vše se dozvíte v jednotlivých kapitolách. Atmosféra místa a doby je zde skvěle vykreslena a přenese čtenáře přímo doprostřed dění, ať už se jedná třeba o "nakupování v ghettu", plánování Akcí, pikniky u masových hrobů nebo luxusní život na statku.

tkometka
20.07.2015 4 z 5

Nastínění životů žen v období nacistické nadvlády. Čtenář nahlédne na důvody účasti některých žen v nacistické mašinérii. Jaké to byly ženy, co je k tomu vedlo a jak přemýšlely. Čísla v knize jsou neuvěřitelná a je patrné, jak málo znamenal lidský život a jak moc znamená sugesce a namlouvání si předkládané logiky. Jakého barbarství, surovosti a znechucení k lidskému tvoru se některé ženy dopustili je nepředstavitelné.
Kniha se mi nečetla moc dobře. Chvílemi jsem se motala v myšlenkách autorky. Je to ale velmi zajímavé čtení a stojí za to se do ní pustit.