Ohnivá jeseň

Ohnivá jeseň https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55777/ohniva-jesen-55777.jpg 4 20 3

Historický román - z 2. poloviny 13. století o osudech Otakara II., Kunhuty a Záviše z Falkenštejna

Přidat komentář

alnahu
09.10.2022 5 z 5

Opět čtivý historický román ve kterém se dozvíme něco z českých dějin. Tentokrát o druhé manželce Kunhutě -Přemysla Otakara II.Po jeho smrti ,musí královna vdova čelit neklidné době,kdy se o své mocenské nároky hlásí královský levoboček Mikuláš .V tom ji pomáhá rytíř Záviš z Falkenštejna za kterého se Kunhuta ,krátce před smrtí provdá a stačí mu porodit syna.Její smrtí končí příběh velmi ctižádostivé a panovačné ženy.

domiii97
27.09.2022 4 z 5

Kdo má rád historické romány a Přemyslovce, tak si přijde na své. Postavy jsou vykresleny věrohodně a mezi mé oblíbence patří (a vždy patřila) Kunhuta Uherská. Líbily se mi retrospektivní části, kde se vracíme např. do života Kunhuty před sňatkem s králem železným a zlatým. U Záviše sama nevím, jestli je to pro mne postava kladná, záporná či neutrální. Na to, že kniha má necelých 400 stran, se četla velmi rychle. Trochu jsem ale byla ze začátku zmatená ohledně částí, kdy se postavy vrací do minulosti. Rychle jsem se ale vrátila do děje a s napětím očekávala, jak to dopadne (i když mi jsou známy historická fakta).


Mirka2778
11.10.2018 5 z 5

Kunhuta Uherská (Haličská), druhá manželka krále železného a zlatého. Byla dcerou sice nepříliš schopného mačevského bána, ale hlavně vnučkou významného uherského panovníka, krále Bély.
Po smutném konci krále Přemysla se ocitla bezmocná mezi poručníkem mladého kralevice Otou Braniborským a vítězem z Moravského pole římským králem Rudolfem.
Královna se usazuje na Opavsku, které jí určil římský král. Tam naráží na nevoli panstva i měšťanů, kteří se cítí vázáni k Mikulášovi, Přemyslovu levobočkovi, který je zatím v uherském zajetí.
Druhý hrdina románu, Záviš z Falkenštejna, jeden z mnoha synů vítkovského rozrodu, se postavil do čela odporu proti Přemyslově královskému rozmachu a tím i přispěl k jeho porážce. I ten se ocitá nedaleko, ve slezském Prúdniku.
Po roce zajetí se i Mikuláš vrací na Opavsko. Pro takovéhle tři osobnosti nemůže být toto území dost velké.
Historické romány mám ráda a také ráda porovnávám různá zpracování "stejných" událostí. Každý autor mimo hlavních postav zdůrazní jiné postavy vedlejší a hned je příběh tak trochu a nebo docela jiný.
Pan Neužil zde popsal dost pravděpodobně počátek nevraživosti mezi Falkenštejnem a Mikulášem. Stejně tak bezmocnost královské vdovy, jejíž manžel zemřel poražen.
Vřele doporučuji a těším se na další autorovu knihu.