Hérakleitos z Efesu: Zkušenost a řeč

Hérakleitos z Efesu: Zkušenost a řeč https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148915/herakleitos-z-efesu-zkusenost-a-rec-148915.jpg 3 1 1

Překladový sborník interpretačních statí (E. Hussey, Ch. Kahn, K. Robb ad.) se zaměřuje na metafyzický výklad světa a lidské existence, jak nám je přibližován v dochovaných zlomcích Hérakleita z Efesu. Tematický důraz je přitom kladen na promyšlenou mnohoznačnost Hérakleitova autorského stylu a na filosofickou relevanci jeho svébytné poetiky; vedle souvislostí s iónskými filosofy přírody, s Parmenidem, Empedokleem či Démokritem je zkoumán také Hérakleitův vztah k Homérovi a orální epice, k Hérodotovi, Sofokleovi apod. Edičně připravil a přeložil M. Pokorný. ... celý text

Přidat komentář

DarthSoren
07.03.2022 3 z 5

Hérakleitos z Efesu je jedním z nejzajímavějších a nejinspirativnějších myslitelů antického Řecka. Není divu, že k němu odkazují jeho přímí následovníci, stoikové i tisíc let vzdálení filosofové, mezi které řadíme i takové persony jakou je třeba Nietzsche. I já jsem neskonale unešen jeho kosmologií a náukou o věčném ohni.
Tenhle soubor studií na to jde trošku jinak. Samozřejmě všechny texty se točí kolem snahy interpretovat "temného filozofa", nicméně ve většině studií, jak již název napovídá, se autoři uchylují spíše k filologickému a hermeneutickému výkladu Hérakleita, než čistokrevnému filosofickému, resp. metafyzickému objasnění jeho zlomků. Je nám tedy nabídnuta další vrstva možných způsobů interpretací tohoto fenoménu.
Objektivně by si tahle sbírka možná zasloužila lepší hodnocení, ale subjektivně mne neoslovila tak jako třeba práce "Herakleitos z Efezu" J. Špaňára, který nahlíží Hérakleita z více "tvrdší" filosofické perspektivy.