Hebtyl

Hebtyl https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454988/bmid_hebtyl-2B2-454988.jpg 4 11 11

Je brzy večer, první pátek po patnáctém. Trochu mrzne a blíží se sedmá hodina. Štamgasti sedí okolo stolu v hospodě U Vitoucha, v Hluchyni. Právě vypadly pojistky a hostinská Květa roznáší v příšeří svíček první frťánky – když tu se mezi nimi objeví sklenice s hebtylem, tvorečkem, který přebírá vlastnosti svého majitele a jejž si může vytvořit každý. Úplně každý. Od tohoto okamžiku už nebude nikdy nic jako předtím…... celý text

Přidat komentář

Limonadovyjoe
14.03.2023 4 z 5

Nemusíš poznat lásku, nemusíš mít štěstí ani prachy, ale svého hebtyla může mít každý.

Měsíc za měsícem se každý pátek po 15tém schází panoptikum obyvatel malé vísky Hluchyně v hospodě u Vitoucha. Každý sedí zvlášť u svého stolu a piva.. až do chvíle, kdy Roubíček ukáže sklenici s Hebtylem. Vypadnou pojistky, atmosféra zhoustne a ani jeden štamgast nevěří, že ta věc může být živá.
A tak už to budeme sledovat měsíc za měsícem, štamgasti spjati tajemstvím se začnou scházet u jednoho stolu, sklenic s hebtyly přibývá, každý si vyrobí toho svého - odraz sebe sama ve sklenici. Dokonce se zdá, že na sebe berou všechny neduhy a vlastnosti svých tvůrců. Až do doby, kdy je zabaví cizák Charvát..

Pohádka pro dospělé, která mě moc bavila. Neotřelý nápad, čtivost i poučení. To panoptikum místních u piva, kouzlících se sklenicemi něčeho si umím barvitě představit :)
Jen Bacha, svého kouzelného hebtyla si můžete vytvořit jen jedinkrát. Nepropásněte šanci jako Juve nebo Josef Hejzlar..

spencer
06.03.2023 4 z 5

Hebtyl je pohádka pro dospělé obsahující výchovnou lekci i drobné ponaučení. Odehrává se v malé vesničce Hluchyni, kde se vyskytuje hospoda U Vitoucha. V ní se setkávají štamgasti a poprvé se též seznamujeme s Hebtylem. Se stvořením, které si každý musí vytvořit sám, neboť přejímá a odhaluje povahové vlastnosti svého majitele.

Příběh je poměrně jednoduchý a obsahuje velmi jasné charaktery, na nichž je dobře vidět vyobrazené dobro a zlo. Poetický jazyk pohybující se na vlně surrealismu jde ruku v ruce se stylem knihy. Nicméně nemusí sednout do vkusu každému. S hojným výskytem postav působí občas dosti matouce a čtenář se tak musí více soustředit.

Oceňuji krásné ilustrace a ojedinělý nápad. Každý z nás je vskutku jedinečný a jak zazní na začátku knihy: Ne každej může mít spoustu peněz.. Ne každej pozná lásku.. Ale každej - úplně každej - může mít hebtyla.


Charmedka
05.02.2023 3 z 5

Rozhodně se jedná o zajímavý nápad, je to pohádka pro dospělé, která poukazuje na jedinečnost každého z nás, hebtylové odhalují povahové rysy majitele a stejně jako v pohádkách, i tady je pěkný pohled na dobro a zlo.

Oceňuji velkou originalitu příběhu, nápad, ilustrace, které knihu doplňují, avšak já bohužel musím říct, že styl mi bohužel úplně nesedl.

majáček
09.01.2022 4 z 5

Hebtyl je něco jako obraz nebo odraz vás samotných. Někteří svoje některé vlastnosti popírají, i když je jim to k ničemu, stejně to věděli všichni dávno. Akorát každého jeho vlastní Hebtyl to ukázal veřejně.

Bublinka78
08.02.2021 5 z 5

Jaký by asi byl ten můj Hebtyl? Kniha se velmi dobře čte, má spád. Přináší zajímavou představu, kterak si lidé chovají vlastní povahové rysy a přijímají je takové jaké jsou. Koneckonců byli všichni se svými Hebtyly spokojeni.

blani595
14.11.2020 5 z 5

Výborné, čtivé. Fajn knížka:)

Megi249
14.11.2020 5 z 5

Skvělé čtení, na malé ploše rozsáhlý a výstižný pohled na rozmanitost charakteru, konání člověka, zamyšlení se nad vlastním egem a postoji v životních situacích, Vřele doporučuji!

Autorovy další knížky

Cyril Podolský
česká, 1974
2010  83%Strašidelný herbář: Šiflík a Šuflík
2020  80%Hebtyl
2013  100%Čarovná rolnička