Hawking

Hawking https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445567/bmid_hawking-v5t-445567.jpg 4 45 14

Stephen Hawking byl geniální fyzik a kromě toho také velmi zábavný člověk, který měl rád společnost a byl velmi oblíbený – tato kombinace vlastností ho vlastně předurčovala k tomu, aby se stal globální celebritou. V jedenadvaceti letech mu bylo diagnostikováno vzácné neurodegenerativní onemocnění, které omezilo jeho schopnost se pohybovat a mluvit, ale naštěstí nemělo vliv na jeho pronikavou mysl. Přestože mu lékaři předpovídali jen několik let života, Hawking ještě dlouhá desetiletí pokračoval ve výzkumech v oblasti kosmologie a teoretické fyziky. Po vydání knihy Stručná historie času, v níž brilantně přiblížil složité fyzikální zákony vesmíru nejširší veřejnosti, se stal i popkulturní ikonou: objevil se například v televizních seriálech Star Trek: Nová generace, Simpsonovi nebo Teorie velkého třesku, vždy ale také vystupoval jako přední obhájce práv tělesně postižených. Spisovatel Jim Otaviani a kreslíř Leland Myrick ve svém komiksu přibližují čtenářům nejen životní osudy velkého myslitele a veřejně známé osobnosti, ale především příběh člověka, který se za těmito identitami skrýval.... celý text

Literatura světová Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: , Grada
Originální název:

Hawking


více info...

Přidat komentář

Kverulant
12.05.2023 3 z 5

Komiksová biografie o Hawkingovi je past - je totiž především o tom, jak se vyvíjely jeho teorie během let a jak jeho práci pomáhala rozvíjet vědecká komunita, jak je fascinující bádání. V menší míře je vedle toho prezentován stručně jeho osobní život, ale bez detailů, které by z něj vytvořily klasický příběh vyvolávající emoce a zjevně je to v souladu s vědcovou filozofií a přáním. Pokud tedy nemáte rádi fyziku a nerozumíte jí, samotný "příběh" vám zřejmě nabídne pramalou čtenářskou satisfakci.

AlčaH
07.04.2023 4 z 5

Povedený grafický román o životě Stephena Hawkinga, ze kterého jsem se dozvěděla hodně informací o tomto svém oblíbenci. Hawking byl opravdu geniální člověk, jehož způsob přemýšlení byl naprosto fascinující, a který i přes výrazný životní handicap dokázal neuvěřitelné věci.

Dílo přibližuje nejen jeho životní osudy ovlivněné vážnou nemocí, ale ve velké míře se věnuje také jeho vědecké práci - najdeme zde třeba vysvětlení některých jeho teorií, základy kosmologie, ale i další zajímavé informace z příbuzných oborů. To vše je podáno se značnou odborností, kvůli které může být čtení někdy o něco složitější (já to tak měla a musela jsem si čtení dávkovat, abych měla na všechny ty nové poznatky čerstvou hlavu). :) Kresba je velmi pěkně udělaná a hraje všemi barvami, z mého pohledu skvěle doplňuje právě ty více odborné části a přispívá k jejich lepšímu pochopení.

Jedná se prostě o jedinečný kousek, který určitě ocení všichni nadšenci do fyziky a vesmíru či fanoušci Stephena Hawkinga.


pfa
26.06.2022 5 z 5

Je to pro mě patrně taková premiéra, takovýto obrazový naučný román. Ale po mírných prvotních obavách musím říct, že jsem nadšený a spokojen...
Vskutku velmi zajímavé a fundované čtení, vlastně koukání (jak by to správně řekli praví komiksáři?) o životě Hawkinga a kosmologii a teoretické fyzice v nezvyklém, ovšem příjemném podání. Super.

Tomas@S
31.03.2022 5 z 5

Opravdu hodně dobrý komiks. Daleko zajímavější než například ten film o Hawkingovi "Teorie všeho", který ale je taky docela fajn. Komiks je řemeslné výborně nakreslen a zpracován, není tomu co vytknout. A obsahově je velmi vyčerpávající. Shodou okolností jsem před nedávném četl Stručnou historii času, kterou jsem dostal darem. Překvapilo mne, že v komiksu ty odborné věci byly těžší a složitější na pochopení (to jsem vzdal :-) ) než ve zmíněné knize. A zároveň těžší než i jiné populárně naučné knihy o kosmologii, které jsem četl.

madem
12.07.2021 4 z 5

Skvělý komiks, který vás ve zkratce seznámí s Hawkingovým dílem a životem.
Jen občas mě mrzelo, když jsem se ztratila v jeho životě, to je trošičku nepřehledné. Dílo je vykresleno skvěle.

jiri77
19.01.2021 4 z 5

Velmi krásný a zajímavý grafický román o geniálním fyzikovi. Kniha nabízí základní informace o Hawkingově životě a práci ,a navíc čtenáři předloží základy o fyzice a kosmologii.
Pro všechny co mají rádi vědu v zjednodušené formě ,mohu knihu jen doporučit.

raidmnoid
02.12.2020 4 z 5

Velmi příjemný a stručný vhled do života fyzika a popularizátora vědy a (alespoň částečně) do jeho díla.

Velmi doporučuji před vnořením do popularizační literatury Stephena a snad i dále :).

PS: Snad se dočkáme překladu i dalších děl Jima.

Knižní střípky
30.10.2020 3 z 5

Jelikož nejsem žádný extra velký komiksový fanda a odborník, nevím přesně, jaký je rozdíl mezi komiksem a grafickým románem, ale zde se přikláním spíše k označení knihy jako grafický román. Je to hodně výpravná publikace. Nakladatelství zvolilo vysoce kvalitní papír a pevnou vazbu, což já velice oceňuji. Myslím si, že to byla skvělá volba, kniha o tomto geniálním člověku si to rozhodně zaslouží. Je to oku velice lahodící záležitost a může to být moc krásný dárek pro fanoušky tohoto fyzika. Já jsem velice spokojená a mohu s klidným svědomím říci, že kniha dokonce předčila veškerá má očekávání.

Celá recenze v záložkách recenzí od KNIŽNÍ střípky.

blackoutzuzi
26.10.2020 5 z 5

Bezvadný komiks o životě geniálního fyzika Stephena Hawkinga. Jediné mínus vidím v tom, že spoustě věcem jsem absolutně nerozuměla, tudíž jsem některé části, kde se rozebíraly fyzikální témata, musela přeskakovat.. Ale za to si mohu sama, že nemám tyto znalosti :D

Prince_of_book
11.09.2020 4 z 5

Tuhle knihu jsem dostal a jelikož jsem hawkinga znal(asi jako každý) jen velmi povrchně, rád jsem se o něm dozvěděl něco víc. Tahle obrázková forma byla pro mě vzhledem k tématům, který se Hawking věnoval, daleko stravitelnější, než kdyby se jednalo o psanou biografii.
Spoustě věcí z knihy jsem samozřejmě nějak extra nerozpomněl nebo jsem je nechápal, ale to je v pořádku a očekával jsem to.

Pro fandy hawkinga a fyziky to může být zajímavé zpestření pro ně i jejich knihovny. 8,5/10

robin9739
09.09.2020 4 z 5

Lidská fantazie je nekonečná tak jako vesmír, tyto dvě věci k sobě patří od nepaměti. A Sthepen Hawking byl jeden z největších vědců zabývajících se vesmírem. Jeho odborné knihy především "Stručná historie času" přispěla k přiblížení kosmologie nejširší veřejnosti. Jeho práce dopomohla spoustě autorů Science fiction jak už knižních tak i filmovych, aby lépe porozuměli podstatě vesmíru.
Samotný Hawking byl člověk, který miloval vesmír a jeho tajemnou neprobadanou část. Zasvětil svůj život tomu, aby aspoň nějaké věci nebyly úplně neznámé. Samo sebou byly některé jeho výroky až příliš futuristické a u jiných vědců se nesetkal s pochopením. Přes svůj fyzický hendikep byl velmi aktivní i díky tomu se stal celebritou, a popkulturní ikonou. Objevil se nebo o něm byla zminka v několika seriálech např. Teorie velkého třesku, Star Trek: Nová generace nebo Simpsonovi.
A o tomhle géniovi je tenhle Grafický román. Díky tomu, že se jedná o "komiks" se dá vklidu zkousnout, že je tam hodně věcí, které člověk musí číst několikrát a nebo to googlit. Kdyby to byla klasická kniha, byla by četba o dost těžší. Takhle to celé působí zábavně je tam spousta grafů a obrázku, které nutí to člověka číst a zkoumat to.
Navíc byl i přes svůj hendikep pan Hawking velice vtipný člověk a tahle vlastnost se odráží i v knize. Nečekejte žádnej příběh je to autobiografie o člověku, pro kterého byl vesmír vším.
Pokud máte aspoň trochou rádi vesmír nebo vás zajímá jak funguje tak tuhle knihu vám vřele doporučuji.

MMacicekk
22.08.2020 4 z 5

Když jsem dostala příležitost recenzovat tento komiks o slavném vědci, neváhala jsem ani na chvilku. Říkala jsem si, že přece jenom fyzika (která teda nikdy nebyla mým oblíbeným předmětem, bohužel) zpracovaná do komiksu bude lépe stravitelnější, než psaný text. S tím souhlasím. Autorům se totiž podařilo téměř nemožné, a sice koncipovat příběh tak, aby ho pochopil i laik – tedy víceméně tu první část. Bohužel s každou další stranou, resp. obdobím, na která komiks autoři rozdělili, a jedná se tak o jakési kapitoly, to bylo čím dál tím horší. Obrázky jsou někdy nad tisíc slov. V mnoha případech tedy. Bohužel ne vždy jsem byla s to pochopit všechny vzorečky a výpočty a později jsem měla tendence je přeskakovat. Kvůli tomu jsem musela své hodnocení snížit. Jinak se mi komiks velmi líbil a myslím, že mě i dost obohatil o mnoho zajímavých informací.

Mona-Lisa
07.07.2020 3 z 5

"Budu radši, když to bude správně, než korektně"
Komiks o pánovi, co změnil část fyziky a dokázal dát svému jménu věhlas pro spoustu lidí.
Tak v prvé řadě, jde o fyziku podanou takovým způsobem, že to pochopil i beznadějný laik s cejchem věčného trojkaře z tohoto odvětví = já. Teda alespoň prvních 80 stran, pak už začne jít do tuhého.
Říkají vám něco jména Roger Penrose, Niels Bohr nebo Hermann Bondi?
Ne, tak to jsme na tom stejně a dost možná budete mít po pár stránkách chuť to vzdát a z odborných termínů uniknout zaklapnutím knihy.
Já jsem to nevzdala a vyplatilo se.
Sice za absolutního soustředění a zápřahu mozkových buněk, až se mi i kouřilo z hlavy, ale stálo to za to.
Komiksová forma opravdu pomáhá a to, na co byli krátcí mí učitelé fyziky a nudné učebnice ve škole, podává pochopitelně a polopaticky.
Pozor! Musíte ale přesto znát základní názvosloví, nebo počítat s tím, že si bude potřeba pár pojmů vyhledat.
Každopádně i přes odbornou část proniká ze stránek zapálenost tohoto vědce, vůle se nevzdat a překonat překážky- jak vědecké, tak fyzické.
Na poli osobním už kniha moc otázek nezodpovídá.
Postrádala jsem v tomto stylu kresby mimiku postav a chvílema jsem se v příběhu ztrácela.
Kdybych byla víc fundovaná v oboru hodnotím určitě víc, ale takto to vidím na silné 3 hvězdy.

CervenaVeronika
26.06.2020 5 z 5

Pro mě jeden z nejkrásnějších komiksů. S vtipem vypráví o životě Hawkinga. Životopisný komiks je doplněn i o reálie z fyziky a jejich vysvětlení a představuje i předchůdce Stephena Hawking.
Doporučuji pro každého malého i velkého vědce.