Havětník

Havětník https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271512/bmid_havetnik-fM9-271512.jpg 5 41 13

Vši, blechy, roztoči, čmelíci, holubi, faraoni, žravé housenky a jiný neřád, hmyz a plísně, cizopasníci a různé další nechutné potvory, které nikdo nemá rád, a přece tu jsou. Všechny mají své příběhy, některé jsou dokonce užitečné, jiné nakonec i obdivuhodné… tak proč se o nich pro děti nikdy nic nepíše? Díru v informacích pro děti, které jsou spíš na ty encyklopedie, i pro rodiče, které baví číst dětem před spaním, učitele přírodopisu, kteří nechtějí jen psát na tabuli, i čtenáře, kteří neztrácejí zvídavost, se rozhodl opět zcela po svém zaplnit Jiří Dvořák. Z vyprávění o životě potvor a havěti mu pod perem vznikl poetický a zábavný svět plný neuvěřitelných dobrodružství, který pobaví, potěší a leckomu zalátá díru ve vědomostech. Havětník je pokračováním Dvořákova originálního literárního žánru – encyklopedie příběhem. Kromě barvitých bajek, skazek a příběhů o napínavém životě havěti a s havětí doplnil své psaní o nejrůznější nenechavé otázky (vědecké i filosofické) a jak je u něj dobrým zvykem i o krátké básně, které na některých místech dosahují téměř dokonalosti haiku: Bílý motýl na šedivém kmeni / V motýlovi les, co už tu není. / V lese ticho potkává se s tichem / A v tom tichu motýl s plným břichem. Havětníkem se může vzdělat a potěšit každý: od malých po velké, od techničtějších povah po nevzdělatelné snílky, všichni v něm najdeme nějaký ten literární útvar pro sebe.... celý text

Přidat komentář

Zlá-Ňufie
09.03.2020 5 z 5

Moc se mi líbí originání ilustrace a ztvárnění knihy. Je to zábavné přiblížení všelijaké havěti nejen pro děti, ale i dospělé. Určitě vhidné zařadit do vyučování.

Bustedka
22.02.2020 4 z 5

Retro design není zrovna můj šálek kávy. A z barev zvýrazňovačů mě až bolely oči, ale faktem je, že je kniha natřískaná zajímavostmi. Informace o zvířatech jsou psaná čtivou formou a jedna zajímavost střídá druhou.


triatlet
29.09.2019 4 z 5

Autor představuje živočišnou a rostlinou říši od bekyně k žížale.
Nakladatelství Baobab opět zvolilo netradiční grafickou úpravu. Jednotlivé kapitoly odpovídají většinou jedné stránce. Hlavní téma doplňují zajímavé drobné poznámky.
Autor popisuje klíště tak, že by mu našinec nechtěl ani zakroutit hlavičkou.
Nejvíc mě zaujaly informace o škvorovi obecném a štírkovi knihovním.

Janadvorackova
12.08.2019 5 z 5

Zajímavé, někdy nechutné.
Všechny ty mrchy a mršky.
Asi vůbec nebudu jíst, když kolem budou mouchy, takže zhruba nikdy... fuj.
A až si čmuchnu ke kopretině, která sice moc nevoní, ale kdo to někdy neudělal, budu vědět, že můžu čmuchat k chameleonsky zamaskovanému pavoukovi, na kopretině sedícím. Možná smrdí ti pavouci, co na nich dřepí, ne ty kytky.

A dozvíte se i odpověď na otázku, která trápí lidstvo už od samého počátku jeho existence: "Tati, prdí taky hadi?"

Broukodrak
23.02.2018 5 z 5

Spousta hmyzu, musím ten domek vyklydit. Máte na zahradě holuby? sošky nekupujte:)

Hanka_Bohmova
15.01.2018 4 z 5

Zábavné střípky ze života žoužele. Můj poměr k pavoukům se po přečtení knihy nevylepšil, ale přinejmenším jsem dostala chuť si o všech těch potvorách něco zjistit. A to je první krok k lidštějšímu (žouželštějšímu?) přístupu.

Makrela Liška
18.10.2017 4 z 5

Po Papaveru, Stromovce či Rostlinopisu konečně i nějaká o fauně. Je skvělé, že dnes naučné knihy pro děti můžou vypadat i jinak než za mých dětských let, a že nepostrádají i humor. Olejníkovou mám sice raději v jiných polohách, ale výtvarně byla kniha taky moc dobrá.

Dvoja
24.07.2017 4 z 5

4. hvězda čistě za koncept. Na první prolítnutí mne kniha nadchla. Při čtení už jsem narážela na nedostatky, co mi názor trošku pozměnily, ale stále je to moc milá věc do dětské knihovničky, která zároveň něco málo naučí.

čika
30.03.2017 5 z 5

od nazvu po poslednu ciarku velka spokojnost. knizka, ktoru mozete citat, kochat sa nou a nekonecne ju vyuzivat pri roznych cinnostiach s detmi. pre vytvarne ocko paradicka

yetti74
07.02.2017 5 z 5

Dávám pět hvězdiček. Je to super kniha, poučná, zajímavá i zábavná, krásné ilustrace. Čteme se sedmiletým synem a baví jeho i rodiče.

makushenka
05.02.2017 5 z 5

Perfektní nápad a naprosto úžasné ilustrace. Četla jsem jeden příběh příteli před spaním a hned šel hledat, jak ta potvora vypadá v reálu a jestli ty informace sedí. :-) Líbí se mi, že se člověk dozví spoustu nových informací zábavnou cestou. A navíc je to pro mě fakt pastva pro oči. Chci do své knihovničky.

gersie
31.01.2017 3 z 5

Zajímavý nápad, jen mi přišlo trochu škoda , že u mnoha zdejších zvířátek jsme se spíš dozvěděli jaký má na ně autor názor , místo toho aby jsme se dověděli něco o jejich životě , zvycích nebo důležitých vlastnostech.

wiix
27.08.2016 5 z 5

Zaujímavý nápad a nádherné vizuálne spracovanie, to ma fakt bavilo. Akurát tá téma mi nebola blízka a dá sa povedať, že som sa zhnusovala každou ďalšou vetou. Lebo hmyz! Ale jednotlivé state boli napísané pútavo a vtipne a to kvitujem.