Hamík - IV. díl

nehodnoceno
Hamík - IV. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475559/bmid_hamik-iv-dil-2fY-475559.png 0 0 1

Výběr toho nejzajímavějšího, co vyšlo v magazínu pro mládež, elektroniku a amatérké rádio Hamíkův Koutek, ve zpravodaji OK QRP INFO a na webu. Dětem je potřeba se od nejmladšího věku aktivně věnovat, rozvíjet jejich touhu po poznávání okolního světa. Rodič (prarodič) by se neměl ostýchat vrátit se do dětských let, měl by být dětem jen o trochu starším kamaráde, partnerem při jejich hrách, měl by děti naučit jak si hrát, jakou používat jejich hračky.... celý text

Přidat komentář

Ikkju
18.01.2022

V předchozích dílech se děcka i dospělí mohli dočíst o spoustě zajímavostí z elektroniky, IV. díl zabere hlubokou šponu hned na začátku: vyprávění o tom, jak šikovný chlapec v 15 letech z vyhozených součástek vyrobil vysílač a spustil pirátskou rozhlasovou stanici, o jeho kolegovi s automatickým vysíláním napojeným na sloup veřejného osvětlení, anebo rovnou o realizovaném pirátském televizním kanálu :o A to vše v době, kdy to bylo tak trochu o pusu.

To, co je za klidných dob příjemná zábava může za dob neklidných získat jiný, každopádně velmi silný význam. Umět komunikovat na dálku nezávisle na nějaké síti nebo schopnost vysíláním oslovit větší množství lidí je strategická dovednost. Nehledě na to, že technická zdatnost jde často ruku v ruce se schopností vyrobit si ledascos.

Potom není divu, že když ve filmu Pošťák přijde konečně definitivně nahlodaný idealistický vůdce "opozice" za chlapíkem sedícím u vysílačky, tak se začnou věci opravdu hýbat. Jeho lakonické prohlášení "I know the staff" obsahuje všechno.

Ač jsem zatím v éteru nezanechal zajímavější stopu než zkušební vysílání z jednoduchého hacku raspberry na rádiový vysílač vytvořený podle návodu na instructables, je mi tenhle způsob myšlení blízký, a čtení Hamíka je pro mě pak směs poučení, zábavy i zdroje zajímavých projektů.

Autoři knihy

Petr Prause
česká, 1943