Hostina krkavců

Hostina krkavců https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504176/bmid_hostina-krkavcu-1Py-504176.jpg 5 29 29

Hákonova sága série

< 2. díl >

Hákon Haraldsson se vrací v dalším strhujícím historickém dobrodružství z Norské říše doby Vikingů. Píše se rok 935 našeho letopočtu a Hákon právě porazil v bitvě o Vysoký stolec králů svého nelítostného bratra Erika zvaného Krvavá sekera. Nyní však musí bojovat, aby si trůn udržel. Z jihu ohrožují zemi Dánové, vnitřní nepřátelé na východě Opplandu kují vlastní plány, jak se s pomocí Sveů zmocnit norského trůnu. Hákonovi nepomáhá, že je oddán svému snu christianizovat norský lid – snu, který jeho krajané nesdílejí, naopak se mu vzpírají i za cenu násilí. Když nepřátelé vtrhnou do země a říše se začne hroutit, musí Hákon a jeho skupina válečníků jednat rychle.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Raven's Feast , 2017


více info...

Přidat komentář

PitoR
09.05.2024 5 z 5

Krvavá bitka!
Druhý diel trilógie "Sága o Hákonovi", v ktorom nám americký autor Eric Schumacher predstavil mladého kráľa Hákona Haraldssona a jeho boj o najvyšší stolec v ríši Vikingov...
Sme v 10. storočí, píše sa rok 935, a Harald nám „zmužnel“. Jeho nepriatelia už nezvyknú dostávať milosť a druhú šancu. Takže, neľútostný boj o kráľovstvo Severu pokračuje, nepriatelia doma i za hranicami. Za niektoré problémy si však môže aj samotný kráľ, keďže sa v určitých momentoch zachoval tak, ako sa zachoval. Stále však má za sebou mocných spojencov i priateľov. Aby ochránili ríšu, musia vybojovať ďalšiu krvavú bitku...
Historický román, ktorý predstavuje skutočné postavy vikingských dejín, pretkaný fikciou. Som nadmieru spokojný. Veľmi dobre sa to čítalo a teším sa na záverečnú časť – "Válečný král".

P. S.: Musím spomenúť krásne obaly jednotlivých dielov, ktoré má na svedomí David Brzozowski.

BorknagarSK
09.12.2023 5 z 5

Po prečítaní druhého dielu som ešte viac spokojnejší, ako pri závere prvého. Kniha je síce kratšia, ale o to má rýchlejší spád. Po porážke Erika Sigurd dostal voľno, nekontrolovaný Harald poslal nevestu do teplých krajín, kresťanské cítenie dosiahlo maxima, pobúrenie vikingov vygradovalo, Oppland nestrávil urážku, Svéovia a Dáni chceli nové územia a na problém je zavarené. Ešte že má Sigurd peknú dcéru. Záverečná bitka je jasná a Astrid bude očakávať návrat svojho potenciálneho ženícha.
Som rád, že sa autor nevenuje len masakrom a opisovaní nechutných detailov bitiek, ale dobre popísal život a myslenie kresťanského kráľa vládnucemu Severu, jeho formovanie, životné rozpoloženie. Kráľ dospieva, má vlastný rozum, ale aj odvahu, ktorá mu pomáha riešiť všetky situácie, ale zároveň si aj pekne zavariť. Knihu som prečítal s prestávkami asi za 10 hodín a už sa teším na tretie pokračovanie, ktoré príde čoskoro na trh. 10/10


marco026
14.06.2023 5 z 5

"Podivné věci se mi zjevují, řekl Haldor. Vidím zástupy mužů, kteří se navzájem zabíjejí. Přichází bouře, v níž prší krev. Zřím křesťanské kříže a nesčetná těla mrtvých, ležící na zemi. Blíží se hostina krkavců, pane."

Hákon porazil svojho brata Erika Krvavú sekeru a vyhnal ho zo svojej ríše, ktorú si vydobyl. Napriek tomu, že sa reči o víťaznej bitke rozniesli po kraji, tak pozícia mladého kráľa je stále ohrozená a bude musieť čeliť novým nepriateľom.

Prvá kniha z Hákonovej ságy sa mi veľmi páčila a pokračovanie je ešte oveľa lepšie. Je síce kratšie, ale vďaka tomu mi nepríde, že by bol dej umelo naťahovaný a stále sa niečo deje. Postava Hákona Haraldssona je rovnako zaujímavá ako aj v prvej knihe a prispieva tomu hlavne to, že je kresťan, čo ho odlišuje od ostatných spolubojovníkov a tiež ho to často dostáva do zložitých až nebezpečných situácií. Okrem toho tentoraz mu neradí jeho dobrý priateľ Sigurd, ale musí sa rozhodovať sám a nie vždy sú to múdre rozhodnutia, no práve preto je dej zaujímavejší a čitateľ s napätím očakáva ako sa z danej situácii dostane. Kniha končí opäť bitkou, no tentoraz je lepšie zvládnutá ako v prvej knihe, kde som stret s Hákonovým bratom Erikom skôr kritizoval.

Treba si však uvedomiť, že rovnako ako aj prvý diel, tak aj pokračovanie Hostina krkavcov nie je iba o bitkách, ale zameriava sa hlavne na postavu Hákona. Knihu som prečítal veľmi rýchlo a nevedel som sa od nej odtrhnúť, tak jej kľudne dám plný počet. Teraz už len čakať kým vyjde posledný diel z Hákonovej ságy v češtine.

Anushka1
19.03.2023 4 z 5

Druhý díl historické trilogie o Hákonovi, které byl jedním z nejmocnějších králů norských dějin. V prvním díle se Hákon dostal k moci tím, že porazil svého krutého bratra Erika. Teď si svou moc musí udržet, protože někteří mají pocit, že jako král nemůže obstát a oni mají na trůn větší nárok. Setkává se nejen s odporem svých nepřátel, ale i z vlastních řad. Tam je předmětem sváru hlavně Hákonova víra v křesťanského boha. To je trnem v oku mnohým a vše eskaluje ve chvíli, kdy na Hákonovo pozvání do země dorazí mniši, kteří se snaží šířit svou víru. Asi nemusím říkat, že vřelého přijetí se jim nedostane. Valnou část knihy však tvoří politika a v závěru se dočkáme opět velké bitvy.

Popis zvyklostí a propojení fikce s historickými fakty je důvod, proč mám tento typ knih ráda. Je však pro mě těžké si v hlavě srovnat, že Hákonovo jednání je jednání 18 letého kluka. Ale v té době lidé dospívali asi rychleji. Doporučuji všem, co mají rádi historické romány z vikingského období. Určitě nebudete zklamáni. A já se těším na zakončení celého příběhu v posledním díle War King (Válečný král?).

Slůník
16.03.2023 5 z 5

Historický román, jak si ho představuji, bez výhrad.

Aniday
13.03.2023 5 z 5

Hákon se konečně pochlapil... jen tak dál 8)

21olaf
07.03.2023 5 z 5

Lepší než první kniha ságy.

nero 13
28.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Vikingská sága o Norském králi Hákonovi Haraldssonovi se nám v druhém díle pěkně rozjela. Hákon po vítězství nad svým bratrem Erikem Krvavou sekerou se musí pěkně otáčet aby svůj trůn ubránil před množstvím vnitřních i vnějších nepřátel, kteří se ho snaží z toho stolce svrhnout a zabít.
V příběhu nechybí láska ani nenávist, souboj cti a stejně jako v prvním díle vše vyvrcholí v bitvě kde Hákon porazí spojená vojska norských Opplanďanů, Svévů a Dánů. Trilogie by měla pokračovat v závěrečném díle bojem Hákona proti synům Erika Krvavé sekery a dánskému královi Haraldu I. Modrozubovi.