Gustav Klimt – Život, osobnost a dílo

Gustav Klimt – Život, osobnost a dílo https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430218/mid_gustav-klimt-lHu-430218.jpg 5 8 8

Gustav Klimt, kontroverzní a fascinující umělec, vytvořil rozsáhlý konvolut malířských děl, mnoho grafických návrhů a nesčetné množství skic a kreseb. V tomto svazku najdete rozsáhlý soubor obrazových příloh, doplněný četnými detaily. Provádí čtenáře Klimtovým lidským a uměleckým příběhem od okouzlujících prvních alegorií přes skandál spojený s obrazy pro Vídeňskou univerzitu, totální úspěch výstavy věnované Beethovenovi či jídelny v paláci Stoelet až po tajemství smyslnosti ženského univerza i „míst duševního klidu“ zachycených v krajinomalbách.... celý text

Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Rebo
Originální název:

Klimt. Ediz. a colori , 2017


více info...

Přidat komentář

Ni.kk.i
02.01.2021 3 z 5

Knížka je skvěle zpracovaná. Opět mě nadchlo detailní vyobrazení některých Klimtových děl. Smekám před jeho originalitou zasadit do obrazů zlato. Má to pak opravdu nadčasový efekt a krásně to vypadá. Musím ale přiznat, i když to byl opravdu velký umělec, pro mne zůstává tím nejméně oblíbeným.

MíšaS.
08.10.2020 5 z 5

Skvělá publikace.


Nočnípták
18.04.2020 5 z 5

Gustav Klimt - číslo 1 mezi mými oblíbenými malíři.

Z knihy jsem opravdu nadšena. Krásné zpracování, mnoho informací a obrazového materiálu.
Nevím co víc napsat. Všechno to důležité je v komentáři 1amu.

1amu
24.02.2020 5 z 5

Úvod:
Portrét Adely Blochové-Bauerové od vídeňského secesního malíře Gustava Klimta (1862-1918), tzv. zlatá Adela, byl v New Yorku prodán za rekordní cenu 135,000.000 $, oznámil list New York Times . Podle NYT Klimtův obraz zakoupil miliardář Ronald Lauder pro Novou galerii na Manhattanu, která se specializuje na díla klasiků rakouského a německého moderního malířství. Pět vzácných obrazů Gustava Klimta z vídeňské národní galerie muselo Rakousko po mnohaletém sporu letos v březnu vrátit Marii Altmannové, devadesátileté neteři původního majitele Ferdinanda Blocha - Bauera, kterému majetek zabavili nacisté v roce 1940.
Tolik na začátek knihy o geniálním rakouském zejména secesním malíři .
Roku 1898 umělec realizoval plakát pro první výstavu Secese.
Ve vášnivé polemice o obrazu určeném pro Vídeňskou univerzitu Klimta roku 1900 horlivě bránil Franz Wichkoff. Obraz získal zlatou medaili na Světové výstavě v Paříži. V roce 1905 Klimt odkoupil od státu všechny obrazy určené pro univerzitu, opustil Secesi a založil novou skupinu – Kunstschau. Na IX. Bienále v Benátkách se v roce 1910 setkal s velkým úspěchem. V roce 1911 získal v Římě první cenu za Život a smrt. Roku 1917 byl jmenován čestným členem Akademie výtvarných umění ve Vídni a v Mnichově. V důsledku krvácení do mozku zemřel ve středu 6. února 1918 ve věku 56 let. Do márnice Všeobecné vídeňské nemocnice o den později přispěchá Egon Schiele, který nakreslí Klimtův posmrtný portrét. Gustav Klimt je následně 9. 2. pochován na hřbitově v Hietzingu.
Měl vlivné postavení v umění monarchie a byl oblíbeným portrétistou vídeňské společnosti. Patří mu klíčové postavení v rakouských dějinách umění.
Pokud nezajedete do Vídně, lze jeho obrazy vidět v Národní galerii v Praze a Galerii výtvarného umění v Ostravě.
Kniha je reprezentativní a nepochybně patří mezi chlouby bibliofilů-specialistů.

Autoři knihy

Livia Spano
italská