Globalizace a krize

Globalizace a krize https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88765/bmid_globalizace-a-krize-viK-88765.png 4 13 3

Souvislosti a scénáře Kniha zkoumá vazby mezi procesem globalizace a stále častějšími krizemi vrcholícími současnou hospodářskou recesí. Jako zlom představuje 70. léta 20. století a následné tažení neoliberalismu. Analyzovány jsou hluboké změny ve světové ekonomice: nadvláda finančního sektoru, moc nadnárodních firem, nové podoby spekulace či vzestup skupiny BRIČ. Autorka vychází ze systémové teorie a modelu tzv. Kondratěvových vln, s jejichž pomocí načrtává i několik různých scénářů možného budoucího vývoje. Vydání první... celý text

Přidat komentář

Moiseiwitsch
11.01.2020 5 z 5

Dle mého soudu hodně kvalitní ekonomická práce. Doc. Švihlíková jde mimo mainstreamový neoliberální ekonomický pohled na svět. V tomto alternativním pohledu je spíše osamocená, alespoň v ČR. Kniha rozhodně stojí za přečtení!!!

iLuciferie
29.12.2016 3 z 5

Ekonomická fakta podaná čtivou formou.


Thrawn89
20.01.2015 4 z 5

Kniha, která přináší mimořádně zajímavý pohled na řadu ekonomických (ale i sociálních a politických) jevů. Její názory působí v moři našeho politického mainstreamu poněkud cize, ale o to svěžeji a v mnohém nezbývá než souhlasit. Vytknul bych pouze to, že v některých pasážích to vypadá, že autorka své názory formuluje poněkud povrchně a nepokouší se o hlubší vysvětlení.