George Washington: prezident u kolébky velmoci

George Washington: prezident u kolébky velmoci https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12673/bmid_george-washington-prezident-u-koleb-IoI-12673.jpg 4 11 11

Životopis legendárního generála americké armády z období války za nezávislost a pozdějšího prvního prezidenta USA. Jméno G. Washingtona /1732- 1799/ je nerozlučně spojeno s historií Spojených států amerických. Pod jeho vedením nedostatečně vyzbrojená americká armáda vyhrála válku za nezávislost /1775 - 1783/ a přinutila Velkou Británii k uznání suverenity 13 sjednocených amerických států. I po vyhrané válce bylo obtížné spojit jednotlivé kolonie, kde převládala spousta různých životních stylů, zájmů a náboženských vyznání do jednoho celku. Po přijetí ústavy Spojených států /1788/ byl Washington v roce 1789 zvolen prvním americkým prezidentem. Publikace je poutavým a podrobným dějepisným vyprávěním o tomto historickém období. Na závěr autor připojil chronologický přehled událostí, bibliografii a jmenný rejstřík dalších významných osobností.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

George Washington, Präsident an der Wiege einer Weltmacht , 1999


více info...

Přidat komentář

Kopta
14.03.2024 4 z 5

Na jednu stranu čtivá kniha, na druhou ale vím, že Herre píše lépe. Marie Terezie zatím nejlepší. Bohužel asi i ovlivněno tím, že škola nám nedala prostor se víc starat o USA až nyní.

RobinSin
28.10.2019

Právě jsem dočetl. Vřele doporučuji všem, kteří se zajímají o boj kolonií za svobodu a o roli G. Washingtona, vrchního velitele Kontinentální armády a prvního prezidenta USA.


jadran
29.11.2016 5 z 5

Skvěle podaný obraz prvního amerického prezidenta. Autor se nevyhýbá ani méně "sošným" událostem a postřehům a možná právě proto vychází Washington na jedné straně jako člověk z masa a kostí, se slabostmi a slabůstkami, ale na druhou stranu i jako fascinující osobnost, skutečně jeden z těch velikánů dějin, který si zaslouží absolutní respekt a úctu. A to i v porovnání se svými následníky, kdy zejména ve srovnání s oslavovaným Jeffersonem vychází jako ryze charakterní člověk, jehož zemitý "common sense" vydá víc, než falešná pokrokovost a "vzdělanost" toho druhého.....skutečnost, že Washington ani na okamžik nezatoužil být diktátorem mu slouží podivuhodně ke cti, nicméně je logickým výsledkem celé jeho osobnosti a životní dráhy, stejně jako důstojnost, kterou dokázal vtisknout svému úřadu....Kniha je napsána skvěle, čtivě a pro někoho zcela nedotčeného je výhodou i její délka a podrobnost.

shenandoah
04.04.2015 3 z 5

Tahle kniha má své klady (neomezuje se jen na osobnost G. Washingtona, ale zabírá situaci ze širšího pohledu) i zápory (podle mne by si zasloužila více stránek, překlad).
Je tu pár citátů, které mě zaujaly:

"Viděl někdy někdo Washingtona nahého? To je nepředstavitelné. Nemá žádnou nahotu. Spíš mi připadá, že se narodil úplně oblečený, s napudrovanými vlasy, a že se při svém prvním vystoupení na tomto světě odměřeně uklonil." - autor cituje N. Hawthorna

"Duch tohoto národa se nedá ani v nejmenším srovnávat s Prusy, Rakušany nebo Francouzi. Tam řekneš vojákovi "Udělej to a to", a on to udělá, ale tady jsem nucen říci "Z toho a toho důvodu udělej to a to"; pak to udělá, ale jinak ne." - autor cituje F. W. von Steubena, který se takto vyjádřil o výcviku amerických vojáků.