Gallipoli 1915 - místo pro tisíc britských pušek

Gallipoli 1915 - místo pro tisíc britských pušek https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49728/bmid_gallipoli-1915-misto-pro-tisic-brit-9OD-49728.jpg 5 5 2

První česká monografie o tragickém a současně heroickém gallipolském tažení nabízí strhující podrobné vylíčení bojů o Dardanely od vzniku německotureckého spojenectví po evakuaci posledních dohodových vojsk v lednu 1916. Autorka popisuje jednu z důležitých operací 1. světové války na euroasijském bojišti. Líčí průběh jednotlivých fází bojů, ale také hrdinství a nesmírné utrpení řadových vojáků. Přes sto tisíc mrtvých a raněných jak na straně států Dohody, kdy po boku Francouzů a Britů bojovaly i australské a novozélandské jednotky, tak na straně tureckých a německých spojenců - to byl výsledek bojů o relativně malý kousíček poloostrova a Dardanelskou úžinu. Winstonu Churchillovi vynesly dočasnou politickou porážku, Mustafu Kemalovi přídomek Atatürk - otec vlasti - a od roku 1923 prezidentský stolec. Co nerozhodly líté boje, dokázal 12. bod Wilsonových čtrnácti návrhů pro mírovou konferenci. Dardanely se staly mezinárodním průplavem a z rozlehlé Osmanské říše zbylo o tři čtvrtiny území okleštěné Turecko měnící se v republiku.... celý text

Přidat komentář

Bruka
11.07.2017 5 z 5

Že cože? Vincek Čerčil? A kde čerčil? A proč nás to ve škole neučili??? Dyť ta postava pak dává úplně jinej historickej rozměr!
Někdy si s úšklebkem představuju paní Heřtovou rozněžněně přisátou na laufu děla bitevní lodi Queen Elizabeth. Ta ženská se v tom prostě vyžívá, ne že ne, je v ní kus chlapa a z knihy to nadšení pro věc a schopnost popsat poutavě i tak stupidní věc, jako kolik kde přesně nakladla turecká loďka min, z knížky cáká jako australská krev po trojských plážích. Úžasná kniha, smutný kus historie a v dáli stály strmé skály.

braunerova
28.02.2017 5 z 5

V bitvě o Dardanely jsou pro mě největší hrdinové Turci. Jak mohli tihle mizerně vyzbrojení, málo vycvičení, věčně hladoví trhani porazit největší mocnosti té doby? Autorka pro mě překvapivě lidovým jazykem popisuje nejen samotnou operaci, ale i historické souvislosti, které bitvě předcházely.

"Turecká kasárna však překonala jeho nejhorší představy. Byl to neuvěřitelně špinavý a zasmrádlý hampejz, ze kterého se německému generálovi udělalo špatně od žaludku."


Štítky knihy

první světová válka (1914–1918) Turecko vojenské dějiny rok 1915

Autorovy další knížky

Yvette Heřtová
česká, 1933 - 2011
2008  86%Zákopová válka
2010  96%Gallipoli 1915 - místo pro tisíc britských pušek
1977  0%Pokořená revoluce