Futurum

Futurum https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434126/bmid_futurum-QUl-434126.jpg 4 79 25

Vize postapokalyptické Prahy od vítězky literární soutěže Hvězda inkoustu. Praha, rok 2120. Městem zní strašidelné historky o tom, jak temné postavy s rudýma očima sbírají z ulic a hrobů těla mrtvých a odnášejí je kamsi do podzemí. Damiáš těm povídačkám nikdy nevěřil. Když se ale objeví jeho Dany, která před rokem zmizela neznámo kam, začne měnit názor. Je jiná, mluví o tom, že ji unesli a udělali z ní něco nelidského. Dam udělá všechno proto, aby jí lidskost vrátil. Klidně se postaví i zrůdám pekelným...... celý text

Přidat komentář

deedulka
02.08.2023 3 z 5

Hodně mne nalákala anotace postapokalyptické Prahy z pera české autorky. Na to, že to byla její prvotina, byl příběh povedený, ale nějaké nedostatky měl. Svět byl za mne málo rozepsaný a chybělo mi více vysvětlit fungování ohledně jídla, energie, apod... Děj byl místy nezáživný a pořádně se něco začalo dít až tak ve 3/4 knihy. Do té doby to byly spíš náznaky.

Oceňuji zvolená jména hlavních i vedlejších postav, ty byly nápadité. Konec byl sice uzavřený, ale zároveň i otevřený možnému pokračování, které bych si se zájmem přečetla. Třeba by se autorka posunula v psaní dál a byla by to už vybroušená perla. :-)

alef
22.07.2022 4 z 5

Praha – polovina budov je rozbořená, populace v troskách,
scenérie, kterou netoužíte vidět, natož zažít,
prostě jedno velké smetiště,
na kterém ovšem zbylo pár velkých hráčů!

A pak už jen tajemný vlak, který nikdy nezastavuje
a bájemi opředený, zrcadly vyzbrojený labyrint cest,
vrchol zborceného světa.
Šachová věž z jejíhož vrcholu je nepopsatelný výhled,
perspektiva z jaké město jen tak někdo nepozná,
dychtivost je na místě,
patří totiž jen pár vyvoleným!

Před očima máš další díl skládanky,
která ale nemá být nikdy dokončena,
pokud chceš zůstat v bezpečí!

„Pokud vstoupíš do věže … znamená to, že překračuješ hranice, za kterými máš zůstat.
Co pro tebe může být důvodem, to udělat?“

Víte co, svět se zas tak moc nezměnil … velkolepé plány, projekty a nikde ani stopa po skutečném řešení problémů. Ať děláš, co děláš, je to stále stejné před 2000 tisíci let i za dalších 1000 let, stačí aby se dvě libovolné strany vydaly každá svou cestou a dřív nebo později si začnou překážet!

Jak brzo zjistíte i v postapokalyptickém světě, platí stejná pravidla, opakují se vzorce chování …

„Cítila marnost …“
„Budeš z toho mít problém?“
„Ten už mám … dávno.“

… nejvíc patrné to pak je, když se pravidla začnou měnit, zvlášť, když si člověk začne zahrávat s přírodou, když se začne chovat jako její pán a tvůrce.

Takže, co se stane, když se člověk pokusí změnit stav věcí?

„jiný svět, ale pořád plný intrik a tajemství“

A přesně to vás čeká v postapo příběhu, odehrávajícího se v notoricky známých kulisách, které autorka (a za to má můj obdiv) přesvědčivě změnila na „jiný (a přesto skoro důvěrně známý) svět“.
Přiznávám, že mě svou nečekanou přesvědčivostí překvapil, přečetla jsem si totiž příběh, který byl velmi dobře promyšlený, poutavě vyprávěný a ve kterém jsem (k mému dalšímu překvapení) objevila několik zajímavých odkazů, na knihy, které jsem četla (možná že se autorka inspirovala, možná jsem to tam viděla jen já, každopádně mě to mile překvapilo, jak do sebe zapadlo něco příjemně originálního do něčeho z dřívějška známého – S. King – Temná věž (nejen věž, ale taky vlak, co nikdy nezastavuje), D. Glukhovsky – série Metro (upoutalo mě využití stanic metra, ale taky starých bájí a pověstí), a abych nezapomněla, i na pana Čapka a jeho R.U.R. , a další a další autory zabývající se umělou inteligencí (což je mimochodem za mě téma, které je ohromné plus této knížky! za mě asi největší).

Doporučuji, jako dobrou volbu pro prázdninové čtení, lehce laděný příběh s mnohými překvapeními, ať už svými tajemstvími (která ovšem míří i pořádně hluboko a donutí vaši šedou kůru mozkovou přemýšlet i na rozpálené pláži, dotknou se totiž témat, která rozhodně povrchní nejsou, ba právě naopak, řekla bych, že dost přesně míří k jádru věci), tak způsobem, jak se s ním autorka (jako prvotina to je opravdu skvělé!) vypořádala.

PS: děkuji za zajímavý čtenářský zážitek.
PS2: a užila jsem si i tu něžnou love story příběhu :-).


Carol1122
31.03.2022 3 z 5

Dobrý příběh pro milovníky sci-fi a ideálně v kombinaci pokud jste z Prahy:) Mně se to líbilo. Nápad super, zajímavá zápletka i pěkný čtivý styl psaní. Na můj vkus to bylo vše možná trochu urychlené. Je jasné, že se mělo jednat o jednorázovku, ale možná kdyby bylo pokračování, či byl příběh delší s detailními popisy, užívala bych si to ještě více.

BaketsuTewa
02.11.2021 3 z 5

Na prvotinu je to dobré, ale nebudu lhát, docela jsem se u knihy nudila :c.

rudolf2639
19.09.2021

Na prvotinu perfektní! Ano, jsou tam chybky, ale těším se na další knihy od této talentovaní spisovatelky - jen houšť!

tessalovesbooks
11.08.2021 3 z 5

Futurum mě na první pohled zaujalo svojí anotací, protože Praha v roce 2120? To tu ještě nebylo. Bohužel to za mě bylo nakonec docela zklamání. Ne že by to bylo kdovíjak špatné, ale spíše to hodnotím jako takovou průměrnou knihu. Bylo hodně vidět, že to je autorčina prvotina. Dialogy mezi postavami byly občas dost slabé a taky mi úplně nesedl autorčin styl psaní, který mi často přišel vážně zvláštní a na můj vkus až moc jednoduchý. Začátek byl pro mě takový lehce zmatený, přece jenom se zde objevuje úplně "nový" svět, který je potřeba představit a popsat. Jelikož navíc nežiju v Praze, kde se děj odehrává, tak jsem občas měla problém se v knize zorientovat. V knize se prolínaly dvě časové linky, které se na můj vkus střídaly velice zvláštně a celkově to pak přidávalo na mě zmatenosti. Taky se mi zdálo, že tam bylo pár věcí nedovysvětlených a ještě teď mám v tom jejich systému, který měli v knize, trochu mezery. Velký problém jsem měla taky s postavami, které se často chovaly naprosto nelogicky. Na druhou stranu však postavy měly naprosto úžasná a originální jména, což bylo skvělé oživení knihy. Dost to u mě však zachránil ten konec, kdy se stal jeden obrovský zvrat, který jsem vůbec nečekala. Navíc v knize vidím velký potenciál do dalších dílů, které by podle mě jednou klidně mohly být, jelikož konec byl takový volnější. Ještě bych zde chtěla zmínit to, že mi Futurum hodně připomínalo atmosférou Divergenci, navíc se tam stalo i pár podobných věcí, takže pokud máte rádi knihy tohohle typu, tak Futurum určitě zkuste.

3⭐/5⭐ Až na některé věci se mi jinak Futurum vážně líbilo a myslím si, že na to, že to byla prvotina, a navíc od české autorky, tak to bylo vážně povedené.

Za knihu děkuji Albatros Media

barbb8k
13.07.2021 3 z 5

Od začátku se mi tato knížka líbila. Oblíbila jsem si svět, historii a většinu postav, jen zápletka se mi už tak moc nelíbila. Děj se rozjel až ve třetině a ani potom to nebylo úplně ono. Většinou to bylo zmatené, nebo naopak hrozně zdlouhavé.

Dam se mi na začátku strašně nelíbil. Byl mi hrozně nesympatický a neměla jsem ho ráda. Od poloviny jsem ho začala mít trochu ráda, ale i tak to nebylo nic úžasného.


Celkově: knížka není nejlepší, měla pár much, ale i tak se mi moc líbila.
3,5/5⭐

Damonka12
10.04.2021 1 z 5

Tak takhle nudnou knihu bez děje už jsem dlouho nečetla. Těšila jsem se na Prahu, ale téměř tam nebyla a postavy mi byli po celou dobu jednu, vůbec mi nebyly sympatické. A zápletku jsem odhadla téměř na začátku.

Petkona
27.03.2021 4 z 5

Kniha mi přišla docela povedená, na to, že je to autorčina prvotina. Zaujala mě především představa postapokalyptické Prahy. Jasně, postapokalyptických knih je hodně, ale ne z českého prostředí a od českého autora. Kniha se mi docela líbila, byla napínavá, v podstatě celou dobu se tam něco dělo, mělo to zajímavý nápad a postavy taky byly dobré. Obzvlášť se mi líbila část z pohledu Dany na Petříně. Že tam nebyla nějaká rozpracovanější romantická linka mi ani nevadilo. Přislo mi, že to tam nebylo třeba, protože tam bylo spoustu jiných věcí, které to vynahrazovaly. Občas mi tam nějaké věci neseděly a byly tam za mě nějaké nesrovnalosti a tím kniha trošku ztrácela na kvalitě, ale jinak kniha docela rychle utíkala a četlo se to dobře, jen mi tam pár věcí chybělo, po čem bych tomu dala pět hvězd. Ale za mě velice povedená nadprůměrná česká kniha.
4/5

elliot_pisces
23.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Do téhle knihy jsem šel s velmi nízkým očekáváním a dobře jsem udělal. Nápad to byl fajn, mnohokrát mě i nějaký zvrat naprosto překvapil, ale přece jenom mi tu něco nesedělo. Jak sakra může po Praze jezdit vlak a nedojde mu benzin? Zrovna v postapokalyptickém světě by mělo být něco takového cenné zboží. Celá ta věc s vlakem mi tam prostě nesedí. Chápu, určitě to má význam, jak se na konci dozvíme, ale jak už jsem předtím zmiňoval, nechápu, jak si tam jen tak může jezdit.

Celkem mě mrzí, že jsem tak úplně nepochopil tu věc s donory a akceptory. To je jako úplně jiný druh lidí nebo každý člověk na světě je buď donor nebo akceptor? Kdyby se to víc vysvětlilo, bylo by to rozhodně lepší a lépe srozumitelné. Teď k postavám. Ani jedna mi nějak nepřirostla k srdci, ale nebyli zas tak moc otravní, jak jsem předpokládal. Bohužel, někdy hlavní postavy dělaly úplné nepochopitelné kraviny, ale budiž.

Co se mi fakt líbilo, byl nedostatek romance. Bylo tam vidět, jak jim na sobě záleží, ale nijak do podrobností to vykreslováno nebylo. Na to, že tahle kniha je autorčina prvotina se pěkně vydařila a zas taková hrůza to nebyla.

Nelajza
24.02.2021 1 z 5

Omlouvám se, ale tohle určitě není pro mě. Knížku jsem si koupila asi v září, hned jsem ji začala číst. Nedočetla jsem ji, až po půl roce jsem se k ní vrátila a dala ji opět šanci. Příběh byl vcelku nudný, zdlouhavý a nelogický, musela jsem se hodně nutit do čtení. Hlavní hrdinové byly v pohodě, ale k srdci mi taky nepřirostly. Na drohou stranu v knížce bylo zajmavé prostředí a možná, kdyby autora napsala druhý díl tak by něco mohla vysvětlit.
Bohužel to však nemění nic na tom, že někdy to bylo dost prapodivné vyjadřování.

SPOILER!


(Na konci docela dost lidí umře, ale všichni vypadají naprosto spokojeně... Asi to nechápu, sry)

Ajda300
07.02.2021 5 z 5

Naprosto úžasné. Popisné scény byly naprosto odzbrojující a postavy skvěle vykreslené. Prahu moc neznám (jsem z vesnice), ale i tak bylo fajn číst o místech na kterých jsem už párkrát byla. Zvrat jsem vůbec nečekala a dost mě překvapil. Vlastně vůbec nechápu, proč všichni dávají tak nízká hodnocení. Doufám, že autorka vydá ještě nějakou další knihu. Doporučuju.

Miroslav912
09.01.2021 3 z 5

Scifi-fi z Pražského prostředí od kterého jsem asi čekal více. Knihu jsem dočetl s menším přemáháním. Začátek příběhu byl zajímavý ale postupem času jsem se začal nudit. Z příběhu jsem necítil žádnou akci a napětí. Myšlenka Uměle inteligence zajímavá ale nevyužitá. Dobře napsána sci-fi romance.

MartySchattawa
08.01.2021 4 z 5

Tak tato knížka se mi líbila, děj byl super a i napínavý, nestalo se, že by mě to v nějakých pasážích nebavilo, jen mám jenom jednu výtku a to tu, že by paní Podolová mohla více popsat ty místa kde byli.
Jinak určitě doporučuji a doufám že bude další díl
P.S. a když jeli přes Počernice za hranici Prahy tak by mohli jet třeba do Českého Brodu ne?

čef
01.01.2021 4 z 5

Postapa a fantasy nemám zrovna v lásce, takže můj komentář nebude příliš znalý ani objektivní. Pochválím mladou autorku, dala si s tímto příběhem určitě dost práce a na prvotinu je to asi dost dobré. Příběh ze zničené Prahy však nemá pro mne dost logiky - společnost funguje dostatečně, aby se zde proháněl dieselelektrický vlak, svítilo osvětlení, prováděli pokročilé experimenty a to vše v prostředí bezvládí resp. vlády místně definovaných gangů. Také různé honičky, rvačky a přestřelky s dlouhými dialogy tak nějak pro mne nejdou dohromady a vyznění je také takové nijaké. No, potenciál na zlepšení tedy tady jistě je a tak hodně štěstí přeji.

Turlogh
29.12.2020 4 z 5

Vcelku čtivá kniha, která mě poměrně zaujala. Co mi hodně vadilo byla jakási její rozpolcenost a místy nepřesvědčivost děje. K tomu přispívalo rozdělení celkového textu na kapitoly Dam a Dana, protože Dama jsem četl celkem s chutí, což byl děj, který zrovna probíhal a byl akční, zatímco kapitoly označené Dana byly oproti hlavnímu ději spíše v minulosti a méně zajímavé, alespoň pro mě. Tím se mi to čtení románu poněkud kouskovalo. Dal bych v hodnocení spíše 3,5 hvězdy, to ale nejde, takže se přikláním za snahu mladé autorce o postapo k těm 4. Howgh.

Lomeril
15.12.2020 3 z 5

Začnu tím, co se mi nelíbilo, i když toho není nakonec tolik. Začátek je hodně pomalý, váhavý, musela jsem se do čtení nutit. Postavy mají sice své pozadí, ale pořád působí poněkud ploše a některé dialogy šustí papírem. Prostředí je nepochybně hezky vymyšleno, ale bohužel u každého z prvků postapokalyptické Prahy (hospoda U Fleků, vlak, Malá Strana) se děj zastaví maximálně na kapitolu a sjede jen po povrchu, než pokračuje někdy až příliš rychle dál. Což je škoda, ráda bych se o tomhle světě dozvěděla víc.
At teď k těm pozitivům. Ve druhé polovině se děj rozjede a najednou před sebou máte zajímavý příběh, originální frakce v rozvalinách Prahy, spousta věcí začne dávat smysl, napětí začně doopravdy fungovat a ke konci už jsem příběh hltala (scéna s útokem na vlak byla vykreslená opravdu pěkně). Takže konečný verdikt je, že si ráda přečtu další příběhy autorky, které třeba nebudou trpět dětskými nemocemi té první - pak předpokládám, že se nebudu schopná odtrhnout od stránek.

Bediczek
13.12.2020 3 z 5

Kniha je velmi predvidatelna, vlastne uz po par kapitolach je celkem jasne jakym smerem se dej bude ubirat. Zasazeni do Prazskeho prostredi je prijemne, ale myslim ze z nej slo vykresat vic. Jedna se vlastne o young adult romanek, coz na prvni pohled neni uplne zjevne. Za to ze je to prvotina od mlade autorky a za velmi vydareny prebal davam 3☆

Horselen
26.11.2020 3 z 5

Tak, co o téhle knížce jen říct...
Je znát, že se autorka musela vejít do určitého počtu stran a že ještě není úplně "vypsaná".
Prvních asi 100 stran jsem nevěděla, o co v příběhu vůbec jde a co je cílem postav. A 100 stran je na knihu, která jich má "jen" 344, celkem dost.
Všude tam bylo plno slov, kterým autorka přikládala velký význam, ale čtenář netušil, co znamenají nebo co mají představovat a proč jsou tak důležitá.
Střídání časových linií bylo trochu matoucí, ale až v závěru mi došlo, proč u Dany nebylo napsané, kdy se její dětství odehrává. Trošku mě to rozčilovalo, a tímto se autorce omlouvám, protože to očividně měla promyšlené.
Celkově za mě byla zajímavější a zábavnější dějová linka Dany, nicméně hádanky byly dost zvláštní a moc jsem nepochopila, co má Dany vlastně řešit. Krátké kapitoly každopádně beru jako velké plus.
Abych si ještě trošku postěžovala, nepokládám za nejchytřejší obě postavy pojmenovat na D a ještě ke všemu tak podobně. Ale co už.
V průběhu čtení jsem se nemohla zbavit pocitu, že mi celou knihu něco uniká, že nevidím něco, co v té knize je a proto prostě nechápu, o co tam jde.
Konec byl výrazně nejlepší a nejnapínavější část knihy, jen byl trochu uspěchaný a místy jak z "amerického" filmu.
Abych jen nekritizovala, dodávám, že obálka je naprosto skvělá a zpracování tématu je taky parádní, jen by bylo potřeba svět trochu více čtenářům představit.

Acourtofbook
07.11.2020 3 z 5

Futurum mě na první pohled zaujalo svojí anotací, protože Praha v roce 2120? To tu ještě nebylo. Bohužel to za mě bylo nakonec docela zklamání. Ne že by to bylo kdovíjak špatné, ale spíše to hodnotím jako takovou průměrnou knihu. Bylo hodně vidět, že to je autorčina prvotina. Dialogy mezi postavami byly občas dost slabé a taky mi úplně nesedl autorčin styl psaní, který mi často přišel vážně zvláštní a na můj vkus až moc jednoduchý. Začátek byl pro mě takový lehce zmatený, přece jenom se zde objevuje úplně "nový" svět, který je potřeba představit a popsat. Jelikož navíc nežiju v Praze, kde se děj odehrává, tak jsem občas měla problém se v knize zorientovat. V knize se prolínaly dvě časové linky, které se na můj vkus střídaly velice zvláštně a celkově to pak přidávalo na mě zmatenosti. Taky se mi zdálo, že tam bylo pár věcí nedovysvětlených a ještě teď mám v tom jejich systému, který měli v knize, trochu mezery. Velký problém jsem měla taky s postavami, které se často chovaly naprosto nelogicky. Na druhou stranu však postavy měly naprosto úžasná a originální jména, což bylo skvělé oživení knihy. Dost to u mě však zachránil ten konec, kdy se stal jeden obrovský zvrat, který jsem vůbec nečekala. Navíc v knize vidím velký potenciál do dalších dílů, které by podle mě jednou klidně mohly být, jelikož konec byl takový volnější. Ještě bych zde chtěla zmínit to, že mi Futurum hodně připomínalo atmosférou Divergenci, navíc se tam stalo i pár podobných věcí, takže pokud máte rádi knihy tohohle typu, tak Futurum určitě zkuste.

3⭐/5⭐ Až na některé věci se mi jinak Futurum vážně líbilo a myslím si, že na to, že to byla prvotina, a navíc od české autorky, tak to bylo vážně povedené.

Za knihu děkuji Albatros Media