Funguje kapitalismus?

Funguje kapitalismus? https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394593/bmid_funguje-kapitalismus-a7h-394593.jpg 3 12 5

Kapitalismus je ekonomický systém, jehož hlavním cílem je zisk. Nejrůznější zboží a služby jsou produkovány, aby se vydělaly peníze. Definice je stručná a jasná. Ale nabízí se zásadní otázka: Funguje to?

Literatura světová Politologie, mezinárodní vztahy Sociologie, společnost
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Is Capitalism Working? , 2018


více info...

Přidat komentář

@knihomolka
06.09.2023 5 z 5

Skvělá kniha postavena na tvrdých datech. Jako jedna z mála ve své kategorii nabízí zcela střízlivý a reálný pohled na kapitalismus ve světě. Porovnává, ukazuje a vysvětluje fakta, která neodmyslitelně s kapitalismem souvisí. Ačkoli odpověď na otázku autora není jednoznačná, každý pozorný čtenář s mozkem si závěr udělá.

Thevar
24.06.2022 2 z 5

Jacob Field vystudoval moderní dějiny v Oxfordu, titul Ph.D. získal na univerzitě v Newcastlu a pracuje na Cambridgeské univerzitě jakožto výzkumník hospodářských dějin Londýna. Očekával jsem tedy precizní studii kapitalismu, avšak upřímně řečeno už od začátku knihy jsem byl poněkud zklamaný. Už v samotné definici kapitalismu autor uvádí jen, že: „Kapitalismus je ekonomický systém, jehož hlavním cílem je zisk.“ Což nerozporuji, ale zcela mi zde chyběly i další hlavní aspekty kapitalismu a to, že kupříkladu výrobní prostředky jsou vlastněny soukromě. Výtky vůči kapitalismu a jeho neduhy, které jsou v knize uvedeny byly zapříčiněny státními zásahy a regulacemi, což i autor sám uznává, ale vzápětí udává jako příčinu právě kapitalismus, a nikoliv státní regulace, které právě pokřivují celý mechanismus volného trhu kapitalismu, což je trochu zvláštní. Celkově mi přijde kniha myšlenkově nekonzistentní a to, co asi má v plánu kritizovat nekritizuje. Nějak jsem i nepochopil různé velikosti fontů. Na jedné stránce je kupříkladu 6 odstavců a každý je psán zcela jinou velikostí písma – od obří velikosti, kdy jsou na jednou řádku dvě slova až po titěrně maličkatá písmenka.
Abych vypíchl i něco pozitivního, tak v knize se odkazuje na několik zajímavých historických událostí a i na jména slavných ekonomů, což může posloužit jako zajímavý zdroj inspirace pro další bádání.


Dejf_ano
06.03.2020 odpad!

Pokus autora odpovedet na otazku zda funguje kapitalismus je velmi slaby. Kniha je velmi nekonzistentni, kdyz na jedne strance chvali statni restrikce a na strane druhe je kritizuje jako pricinu nefunkcnosti volneho trhu. V podstate veskere namitky na volny trh, ktere autor predklada plati pro stat respektive pro takovy pekny socialismus. Vetsina zminenych nevyhod kapitalismu je zpusobena prave statnimi regulacemi a centralnim planovanim.

Petanee
17.12.2019 3 z 5

"Abychom mohli skutečně rozhodnout o úspěchu či neúspěchu kapitalismu, musíme se zamyslet nad tím, zda nám vytvořil nástroje, které budeme potřebovat k řešení, jež nás do budoucna čekají."...

Jennkie
22.08.2019 3 z 5

Nějak se mi nepodařilo postihnout autorovo hlavní sdělení. Forma různých velikostí písma dost přispívá ke zmatečnosti.

Autorovy knížky

Jakob Field
britská, 1983
2019  60%Funguje kapitalismus?