Frankieho otázky před spaním

Frankieho otázky před spaním https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259014/bmid_frankieho-otazky-pred-spanim-zB3-259014.jpg 4 102 19

Dvanáctiletý Frankie je sice nejmladší ze tří dětí manželů Parsonsových, ale přesto má v rámci své rodiny největší zodpovědnost. Je totiž přesvědčený, že se o ni nikdo jiný nedokáže postarat lépe než on. A tak dbá třeba na to, aby byl v domě dostatek zásob, kdyby přišla ptačí chřipka (je ostatně velkým odborníkem na ptáky a orientuje se vůbec ve spoustě oborů) nebo nějaká živelná katastrofa. Frankie je taky trochu hypochondr, s nejlepším kamarádem mluví čilunštinou, vlastním vymyšleným jazykem, a má spoustu rituálů, které mu dodávají pocit bezpečí. Například každý večer před spaním navštěvuje milovanou maminku v ložnici a klade jí různé prapodivné dotazy. Zaběhlou rutinu naruší až nová spolužačka Sydney. Nosí ulítlé oblečení, má dredy a jmenuje se podle města, kde se narodila – Frankieho Sydney naprosto fascinuje. Co mají ti dva společného? Oba trpí tím, že jejich rodiny nejsou tak úplně normální... Dojemný, ale také velmi vtipný komorní příběh novozélandské autorky Kate de Goldi se doposud dočkal už 29 vydání.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The 10pm Question , 2008


více info...

Přidat komentář

oblakaknih
10.08.2019 1 z 5

Kniha Frankieho otázky před spaním pro mě byla velkým zklamáním!
Jediné, co mě na knize zaujalo, byla originalita otázek, které se v knize opravdu vyskytovaly. Díky nim byl originální celý příběh. Bohužel mi přijde, že to autorka dostatečně nevyužila.
Kniha má opravdu velký potenciál, ale v příběhu mohlo být daleko více. Nedokázal mě ničím zaujmout, takže jsem se během celé knihy nudila.
Postavy mě nezajímaly. Frankie byl sice zajímavý a sympatický, ale to bylo tak vše.
Autorka píše na můj vkus příliš rozsáhle a používá zbytečné popisy. Navíc byla kniha rozdělena na neskutečně dlouhé kapitoly, takže jsem se k ní nerada vracela.
Děj se strašně táhl. Knihu jsem vlastně dočetla jen proto, že jsem byla zvědavá, jak to dopadne. Spoléhala jsem, že konec to zachrání, bohužel ten mě zklamal snad nejvíc.
Za mě určitě ne.

JointlieKat94
28.07.2019 5 z 5

To bylo skvělé!

Frankie mi přišel, jakoby měl nějaký druh autismu. Když je nervózní, přeříkává si všechny druhy ptáků, psů, fotbalových družstev.. hlavně v noci, když nemůže spát. A když to nepomůže, jde za maminkou do ložnice a má na ní spousty různých otázek. Jsou si dost podobní.

Frankie zažívá hodně těžké chvíle. Neustále se něčeho bojí, i já to tak mám, i když ne se vším, asi.

Má nejlepšího kamaráda. Pozná novou kamarádku, a má celkem těžký život. Je toho na něj moc. Ve mně tato kniha asi spoustu zanechala.

S Frankiem jsem "soucítila". Kniha to byla celkem pochmurná, smutná. Dost o životě jednoho dvanáctiletého kluka. Ale naprosto úžasná.

Asi mohu doporučit.


ThrisaManx
28.12.2018 4 z 5

Já nevím, podle recenzí a anotace jsem od knihy očekávala něco zcela jiného. Bylo to milé čtení, ale nijak zvlášť mě to neuchvátilo tak, jako ostatní. Ale krásné vyprávění to rozhodně je, nenudila jsem se, příběh jsem si užívala. Byl tak dětsky naivní, přitom depresivní a melancholický. Frankie už v tak malém věku prožívá silné úzkosti. Téma je zajímavé a důležité a já jsem ráda, že vznikají i takovéto knihy s vážnými tématy.

lushi
01.09.2018 4 z 5

Překvapuje mě, kolika lidem v komentářích přišel Frankieho život nezajímavý. Frankie už v nějakých 12 letech zažívá silné úzkosti, se kterými se snaží vypořádat sám. V mnoha ohledech jeho rodiče ve své roli selhávají, ale nakonec mu poskytnou tu nejlepší podporu.
Sydney by rozhodně nebyla vhodná hlavní postava. Sice pocházela z mnohem horší rodinné situace, ale charakterově byla hodně vyzrálá a silná. Vedla dějovou linku, ale byla potřeba pro Frankieho, aby ho inspirovala a vybízela k překonávání hranic.
Kniha má své nedostatky, ale rozhodně přináší zajímavé téma do literatury pro dospívajcí.

Kačkaknihomol
28.07.2018 2 z 5

U knihy jsem se vážně smrtelně nudila. Já fakt nevím, mně prostě denní rutina jednoho kluka nepřipadá zajímavá, a ta kniha je prakticky jen o tomhle.

Ano, lehce, ale opravdu lehce se v knize načrtává obrázek a (ne)fungování dysfunkční rodiny, ať už je to u Frankieho, Sydney, nebo (svým způsobem) i Gigse. Za mě toho bylo v knize, ale jen zoufale málo. Připadala jsem si o něco ošizená, tak například, v knize se nikde nedozvíme, proč vlastně Frankieho maminka nechtěla vycházet. To stejné se Sydney, tam je to (bohužel) přijato tak, jak to je, a vůbec se to neřeší. Mnohem více se autorka zajímala o život Frankieho, který je bohužel nezajímavý a nemá co říct.

Podle mě se autorka tématu nefungující rodiny mohla chytit víc za pačesy, tohle mi přišlo tak nějak o ničem. Tyhle knihy asi nejsou to pravé ořechové, už abych se pustila do něčeho pořádného, třeba takového Harryho!

Roscata
13.01.2018 5 z 5

Kniha se mi četla krásně, až mě to udivilo, něčekala jsem to po přečtení několika kometářů zde. Je to milý příběh, líbilo se mi že se celý příběh odkrýval postupně a nakonec to dopadlo jak nejlépe mohlo. Celý příběh donutí člověka zapřemýšlet. Doporučuju.

carcassonna
21.11.2017 2 z 5

Do čítania som sa musela nútiť. Dej bol naťahovaný zbytočnými opismi a myšlienkovými pochodmi.. Vždy, keď sa rozbehol nejaký rozhovor (alebo čokoľvek, kde sa aspoň niečo dialo), bol "uťatý" opisom niečoho nepodstatného. Príbeh mal potenciál byť zaujímavým a mohol ukázať, že aj detský svet je popretkávaný problémami, ale mala sa zvoliť iná forma aj vzhľadom na to, že kniha je určená práve mladším čitateľom. Určite by som im to neodporučila, pretože to nemá potrebnú "šťavu" na to, aby to decká zaujalo.

v.kalabova
01.11.2017 4 z 5

Kniha byla dobrá, to by tak sedělo. Lehce kouzelné a podivné, přišlo mi to jak z jiného světa, protože ti kluci byli hrozně hodní, citliví... to jako kdo z dnešních puberťáků je? Pasáže, kde se vzpomínalo na cosi, co jakože souviselo s aktuálním dějem, mě rušily a zbytečně natahovaly příběh. Řekla bych, takový příjemný obyčejný počteníčko.

LiLinka
28.10.2017 4 z 5

Knihu bych určitě doporučila, to je první a hlavní věc. Má v sobě, přes (za mě) celkem vleklý a místy prázdný děj, hlubší myšlenku. Setkáváme se s pocity člověka, který není tak úplně kompatibilní s okolním světem. Plusem jsou také krásné ilustrace na přebalu knihy.

Odehnalka
15.06.2017 5 z 5

Krásné čtení o složitostech života. První polovina knihy se mi nečetla úplně nejlépe, nějak jsem se nemohla začíst, ale druhá půlka to vynahradila úplně vším - do knihy jsem se ponořila a chtěla vědět více o trápení Frankieho. Právě za jeho postavu dávám plný počet hvězd.
Jsem ráda, že jsem si knihu pořídila a přečetla. Také já v tom vidím jistý vzkaz o tom, že mlčet o problémech se ne vždy vyplácí. Doporučuji.

knihomol5555458
11.06.2017 3 z 5

Nebyla to špatná Kniha to ne, ale něco mi tam chybělo sám nevím co.

Kasangra
29.04.2017 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, s poetikou a lehkostí. Četla se prakticky sama, líbilo se mi jak mě vlastně neustále něčím překvapovala a to snad v každé kapitole. I přesto, že je vlastně z obyčejného života neobyčejného chlapce.

Janniska
01.02.2017 4 z 5

Celkem milá,dobře čitelná kniha o velkých starostech malého kluka.Rychle jsem ji přečetla,jen jsem od ní možná čekala o trochu víc.

Heyhey
04.01.2017 5 z 5

Milé, příjemné čtení o složitostech dospívání. O lidech kolem.

Denika
03.09.2016 3 z 5

Tak nevím. Kniha rozhodně není špatná a s malým Frankiem jsem se velmi rychle dovedla ztotožnit - s jeho úzkostmi, smutkem a pochybnostmi. Na druhou stranu je v knize spousta celkem nezáživných rozhovorů a zbytečných pasáží. Frankieho rodinka je tak trochu hodně divná a celkově jsem z ní byla dost rozpačitá. Výsledný dojem z knihy je hodně zvláštní...

zuzi1162
30.05.2016 4 z 5

S touto knihou nevím. Na jedno stranu mám pocit, že je to dobrá kniha, ale na druhou jsem se do čtení musela nutit. Tak jsem toho radši nechala a knihu odkládám na jiné životní období. Kladně hodnotím název a obálku, kvůli kterým jsem si knihu půjčila.

AndyK
09.04.2016 5 z 5

Kouzelný příběh, psaný s neuvěřitelnou lehkostí... O Frankiem a jeho životě, životě jeho rodiny a přátel. Na první pohled úplně obyčejné vyprávění. Ale stojí za přečtení! Více v recenzi :-)

magnolia
26.01.2016 4 z 5

Knížka od novozélandské autorky je další z řady povedených knih pro dospělé (nedokážu posoudit, jak by se líbila dospívajícím), s dětským hrdinou v hlavní roli. Dvanáctiletý Frankie má velmi citlivou povahu a dělá si starosti skoro úplně se vším, nejvíce ale s maminkou. Ta sice doma peče dorty na zakázku, ale trpí nějakou formou úzkosti, takže nevychází z domu a všichni se s tím (až na Frankieho) smířili. Jinak rodina funguje jako každá jiná, dva starší sourozenci mají Frankieho rádi po svém a on je taky a navíc jsou tu tetičky a hodný tatínek. Takže je to sympaticky psaná knížka o dospívání, o odvaze a zbytečném strachu, a hlavně o tom, že se má v rodině mluvit a ne mlčet, zvlášť o nepříjemných věcech. Líbilo se mi, že knížka není tragická, Frankie má dobrého kamaráda, kamarádku, umí kreslit i hrát fotbal. Velmi jsem s ním a s maminkou cítila. Možná je to mým čtením před spaním - tempo vyprávění v druhé půlce mi přišlo trochu zpomalené a také některé postavy a vztahy mohly být více popsané (o tatínkovi se toho moc nedozvíme ani to, proč se mu říká tak zvláštně).
(Vždycky si u takových příběhů představuji, jak by se asi odvíjely v našich podmínkách a zajímalo by mne, jestli by za maminkou chodila domů psycholožka a další bezva psycholog by pomohl klukovi v podobné situaci - ale čte se o tom hezky).

aalexiis
19.01.2016 5 z 5

Kniha byla skvela. Frankieho jsem si hned oblibila a ac tu byla spousta smutnych momentu, bylo to i vtipne a usmevne. Cela rodinka si me ziskala, i se vsemi jejich podivnostmi :-)

Štítky knihy

přátelství kamarádi strašidelné příběhy

Autorovy knížky

Kate De Goldi
novozélandská, 1959
2015  75%Frankieho otázky před spaním