Francouzská revoluce

Francouzská revoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24934/bmid_francouzska-revoluce-NWu-24934.jpg 4 24 7

Francouzská revoluce patří bezesporu mezi klíčové události moderních evropských dějin; vytvořila symbolický zlom, práh mezi společností preindustriální, tradiční a společností „moderní“. Do interpretací revoluce se promítla vůbec otázka směřování, pokroku, kontinuity či diskontinuity historického „procesu“, v němž se Francouzská revoluce náhle zjevila jako jakási dějinná křižovatka. Málokterý filosof, historik, myslitel či literát 19. století se k ní stavěl lhostejně. A 20. století jí dalo nový smysl, zejména po sovětské revoluci v roce 1917 a po změnách, které přinesl rok 1989. Jednotlivé fáze Revoluce se každopádně staly předobrazem postojů a idejí v historiografii, ale i postojů politických. Nebyly jen fázemi jedné dějinné události, ale paradigmatickými situacemi – modely, které usnadňovaly orientaci a uchopení politické a sociální reality v pohyblivé „moderní“ společnosti s jejími zvraty a revolucemi.... celý text

Přidat komentář

Elevant
24.05.2021 5 z 5

Velmi čtivé a zejména přehledné shrnutí celé Francouzské revoluce od prvotních příčin až po Napoleonův převrat. Obsahuje myslím vše, co by laik potřeboval vědět, v souvislostech a živém slohu, který obsahuje maximum informací aniž by se stával nezáživným výčtem.

KejmlP
07.04.2017 5 z 5

Čtivé shrnutí dějin VFBR. Pro velmi dobrou základní orientaci v průběhu a příčinách děje tohoto "prototypu všech revolucí" je kniha dostačující. Jako její velkou výhodu vnímám i to, že nekončí pádem Jakobínů, jak je tomu u řady jiných děl o Francouzské revoluci, ale je skutečně dovedena i přes méně známé kapitoly až do Napoleonova Brumairového převratu roku 1799.


martina2704
30.12.2016 5 z 5

Pro takovou tu základní orientaci je to výborná knížka. Srozumitelná, dobře členěná, vysvětlené základy, čtivá.

KikiZ
01.01.2016 4 z 5

Velmi přehledná a v rámci možností vcelku srozumitelná kniha

Shyrker
01.10.2014 5 z 5

Nemohu říct, že by autorka chrlila nepřehledné kvantum informací, jak je zmíněno v komentáři uživatele sto7ra. Kniha chronologicky popisuje velmi stručně vývoj událostí během VFR. Musíte brát v potaz, že jde o "knihu do kapsy", tudíž nelze očekávat příliš detailní záběr.

Ani si nejsem vědom nedostatečné korektury. Prostě z mého pohledu se jedná o velmi kvalitně zpracovaný výklad VFR. Pokud chcete jít do hloubky, sáhněte po Furetovi, ale pro celkový přehled jistě postačí tato monografie.

kajanovakova
05.05.2014 3 z 5

Musím říct, že kniha je určitě užitečná, pokud jde o informace. Nicméně se musím i přiznat, že mi to zabralo více času než jsem ji přečetla, jelikož jsem se k četbě musela trochu nutit.

sto7ra
17.11.2013 3 z 5

Informací je hodně, takže je občas složité udělat si z toho výcuc, ale jinak je to pojaté hezky a díky všemožným vysvětlením od autorky snáz pochopíte tuto historickou událost a co to s sebou neslo za následky. na druhou stranu korektor textu si moc velkou práci nedal, a tak se na každé stránce vyskytuje přinejmenším jedna chyba ať už gramatická či stylistická.