Fotograf z Mauthausenu

Fotograf z Mauthausenu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513265/bmid_fotograf-z-mauthausenu-Enj-513265.jpg 4 54 30

Fotograf Francisco Boix uprchne z frankistického Španělska do Francie, za války je však zajat Němci a skončí v koncentračním táboře Mauthausen. Shodou okolností se stane fotografickým asistentem zvráceného důstojníka SS, který dokumentuje úmrtí vězňů. Francisco si uvědomí, že má v rukou nepopíratelné důkazy hrůzných nacistických zločinů. K jeho cíli přežít se přidá posedlost ukázat toto šokující svědectví celému světu. Podaří se mu nebezpečný plán uskutečnit?... celý text

Literatura světová Komiksy Historie
Vydáno: , Garamond
Originální název:

The Photographer of Mauthausen , 2017


více info...

Přidat komentář

Uma
21.11.2023 5 z 5

Silný příběh. Nové informace, které se z knih, které vypráví příběhy z Osvětimi nedočtete. Doporučuji.

Fortuna7
13.11.2023 4 z 5

Velmi silný příběh plný zvěrstev 2. světové války. Občas mi ze čtení bylo až špatně, ale to, jak je příběh barevně zpracován, je úžasné.


gabriela8704
05.11.2023 5 z 5

Syn mi predcital. Krásné zpracování náročné historie. Vhodné pro děti i dospělé. Nad hlubokou myšlenkou na konci bychom se měli VSICHNI zamyslet,protože se vše může opakovat znovu a já osobně takove věci znovu mezi lidmi nechci.

Luky110812
05.11.2023 5 z 5

Syn četl sám - tedy předčítal na hlas. Velice se mu kniha líbila, že téma je moc pěkně zpracované i s hlubokou myšlenkou na konci.

YildizKorelidis
12.10.2023 5 z 5

Velice poutavý příběh, na základě skutečných událostí. Vřele doporučuji, zvláště těm, co nemají moc času na čtení. Když mám takové období, komiks je jasná volba.

Denny456
10.10.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, který se kouká na koncentráky zase trochu jinak. Kresba je spíše o fous lepší než průměr, ale tady jde spíše o příběh a ten je parádní.

BohyněKuchyně
03.10.2023 4 z 5

Španělský fotograf Francisco Boix se ocitne v koncentračním táboře Mauthausen. Patří tady mezi vězně, kteří mají určitě privilegia. Jeden z velitelů si ho totiž vybere jako osobního fotografa. Co se zprvu zdá jako úleva, výhoda, se změní v noční můru. Protože to, co má Francisco fotit je děsivé. Zároveň se však dá jeho postavení využít proti samotným nacistům. Dostane za úkol vynést fotografie z tábora a předat tak světu zprávu o zločinech, které se tady děly. Komiks je skvěle ilustrovaný a dokonale vás přenese do děsivého prostředí koncentračního tábora. U takových knih mě vždycky napadne, že by měly právě tyto patřit mezi povinnou četbu.

knihomolkajanca
10.09.2023 4 z 5

Když se ponoříte do stránek Fotografa z Mauthausenu, ocitnete se rázem v době, kdy se Evropa zmítala ve spárech druhé světové války. V době kruté, strastiplné, ale i plné odvážných lidí ochotných riskovat. A kroky jednoho takového budete sledovat i tentokrát.

Hlavním hrdinou je Francisco Boix, fotograf, který je po svém úprku ze Španělska do Francie zajat Němci a deportován do koncentračního tábora Mauthausen. Přinucen okolnostmi musí znovu do ruky vzít foťák a asistentovat zrůdnému a krutému důstojníkovi SS. Jenže to, co musí tentokrát fotit, je mnohem více zvrácené, než by čekal i ve svých nejhorších nočních můrách. Pak si ale Francisco uvědomí jednu věc - v rukou nyní drží jednoznačné důkazy o tom, co se za zdmi koncentračních táborů děje, o tom, jaké zločiny Němci páchají. Podaří se Franciscovi dostat negativy za zdi tábora? Podaří se mu světu odhalit trýznivou pravdu?

Přestože je Fotograf z Mauthausenu záležitostí malou chvíli, nabízí zajímavý čtenářský zážitek. Působivá paleta barev v temnějších odstínech i detailní kresba vyjadřující emoce postav výrazně podtrhují už tak silný příběh, který člověku osvětluje zase trochu jiný kousek dějin druhé světové války. Plusové body grafický román získává i tím, že nekončí ve stejném momentě jako válka samotná, ale věnuje se osudům přeživších vězňů a přičichnete i k Norimberskému procesu s hlavními představiteli nacistického Německa. Během čtení dokáže tento grafický román vzbudit nejen napětí, emoce, touhu vědět víc a uvědomění, že na toto temné období bychom rozhodně neměli zapomínat.

Hodnocení: 90%

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji Albatros Media.

Knihotyna
29.07.2023 5 z 5

Příběh bývalého fotografa Francisca Boixe. Španěla, který se ocitá v Mauthausenu a ocitá se zpět ve svém původním zaměstnání. Jenže to, co bude cílem fotek by nikdo nečekal. Jak by taky mohl? Cílem je dostat negativy těchto fotek za zdi tábora, aby všichni věděli, jak to doopravdy bylo. Ale pokud přežijí, bude to vůbec někoho zajímat?

Co je třeba vyzdvihnout
- grafické zpracování - barevná paleta, emoce postav, prostředí, rozdílnost krajin - preciznost veškerého vyobrazení, detaily - nádherná a skvělá práce (a velmi důležitá!)
- komiks není dlouhý, ale já mám po jeho přečtení pocit, jako bych četla knihu o pěti set stranách - komplexní příběh a obraz jedné doby, jednoho místa a jedné snahy o to, aby lidé znali pravdu
- hlavní postava Francisco Boix je Španěl - mám pocit, že v našich zemích se celkově v rámci dějepisu na tuto stranu mince zapomíná, musím se přiznat, že o Španělsku, potažmo jejích obyvatelích za druhé světové války jsem nevěděla prakticky nic - v tomto směru pro mě byl komiks velkým překvapením a obohacením!
- velký rozdíl ve vnímání a postavení přeživších po koncentračních táborech - tento moment pro mě byl velmi šokující a nejemotivnější z celé knihy

Velké doporučení!

KnihománieN
09.07.2023 5 z 5

Osobně mám knih z dob válečných načteno podstatné množství, tudíž i má očekávání se zvýšila a málokterá informace mě překvapí. Navíc jsem měla určité pochybnosti jak by ve mně obyčejný komiks, nebo chcete-li grafický román, mohl vyvolat takové emoce jako několika set stránková kniha. Ve výsledku jsem ale byla nucena přehodnotit.
Příběh Fotograf z Mauthausenu vypráví Španěl Francisco Boix, který se dostane do koncentračního tábora III. stupně, Mauthausenu, kde se z něj stává pouhé číslo 5 185. Po čase je mu přidělena práce fotografa, ale ne jen tak ledajakého, jeho povinností je vyvolávat fotografie mrtvých vězňů, jejichž smrt je vždy zapsána jako sebevražda nebo nešťastná náhoda. Z této činnosti se pro nacisty stává umění. A právě prostřednictvím těchto fotografií zobrazujících spáchaná zvěrstva a hrůzy chce Francisco odhalit veřejnosti pravdu o zločinech a koncentračních táborech, které jsou okolí představováni v tom nejlepším světle. Začátkem cesty je samozřejmě krádež fotek, kdy ale nebezpečí a smrt číhá na každém rohu.
Nastínění přežívání v koncentračním táboře je čtenáři sděleno na rovinu, řečeno tak krutě jak to bylo. Sama jsem z toho při čtení byla psychicky vyčerpaná, a proto bych před čtením zvážila, zda jste takové povahy, že to unesete. Jedná se o nesmírně důležitý příběh, ale ne každý ho zvládne.
Co je ovšem pro tyto příběhy neobvyklé, že nekončí rokem 1945, ale zde se v čase podíváme až k Norimberským procesům s představiteli nacistické moci. Pro mě to bylo něco nového a obohatilo mě to novými informacemi. Je zde představena realita jak se k svědkům válečných zvěrstev přistupovalo.
Ve spojitosti s tímto tématem je slovo líbit snad nevhodné, ale neodpustím si vyzdvihnout grafickou stránku románu. Barvy, lidé, atmosféra, to vše na mě těžce dolehlo a velký podíl na tom nese právě kresba. Nelítostné a pravdivé obrazy světových dějin, propracované a velmi dobře zpracované.

Ann1307
05.07.2023 4 z 5

Grafický román zachycující hrůzy a zvěrstva v Mauthausenském pracovním táboře.
Sílu španělských vězňů, kteří se nechtěli vzdát a jen doufat, že přežijí, ale chtěli pomoct světu pochopit, co za hrůzy se za zdmi tábora děje.
A o bezmocnosti - nemožnosti být slyšet.

Na pár stránkách zachyceny události, o kterých už jsme mnohokrát četli, ale takhle v grafickém zpracování je to snad ještě větší síla.

Není to ani hezké, ani příjemné čtení. Hezké ve smyslu grafického zpracování to je. Z některých obrázků mi běhal mráz po zádech.

Pokud vás tematika pracovních/koncentračních táborů zajímá - tenhle grafický román byste neměli minout.

Áňa 998
29.06.2023 5 z 5

Jako druhý grafický román, který zabíhá do historie, tu mám Fotografa z Mauthausenu. Oproti V šedých tónech, byl tenhle o dost tenčí a neměla jsem od něj příliš vysoká očekávání. Zaujala mě ale anotace, a tak nebylo cesty zpět.
.
Příběh je dějově z druhé světové války. Mám pocit, že mě tohle téma nepřestane svými hrůzami nikdy překvapovat. Tenhle komiks je toho důkazem. I když obsahuje málo textu, kresba je všeříkající a měla jsem při čtení husí kůži.
.
Příběh je založen na skutečných událostech. Hlavní hrdina, Francisco, tedy opravdu žil a byl fotografem. Při svém pobytu v Mauthausenu zažil mnoho hrůz a důkazy jejich existence předložil po válce jako svědek u soudu. Nejsmutnější ale je, že se dožil nízkého věku, 31 let.
.
Co se týká kresby i děje, obojí je velmi chmurné. Jedná se o druhou světovou válku, a to je myslím všeříkající. I barvy jsou voleny spíše melancholické, a některé výjevy jsou dost hrůzné. Zvažte tedy, jestli jste ochotni tento čtenářský zážitek podniknout.
.
Komiks je krátký a obsahuje opravdu jen hlavní kostru. Pro příležitostného čtenáře je to parádní způsob, jak se dozvědět o tématu více formou, která ho nebude zdržovat dlouho.
.
Tento grafický román hodnotím velmi pozitivně. Vyvolal u mě hromadu emocí a já si říkám, jestli knihám o druhé světové válce nedat více prostoru. Věřím, že na knihu jen tak nezapomenu, i kdybych chtěla.

Mojepočteníčko
29.06.2023 3 z 5

Druhá světová válka. Obrázky s minimem textu. To jsem prostě vyzkoušet musela. Už jen proto, že si nějakou tu dobu brousím zuby na komiksové zpracování Anny Frankové

Francisco je uvězněn v koncentračním táboře Mauthausen. Je zděšený tím, jakým způsobem mohou jedni lidé jednat s druhými. Když zjistí, že jedním z nacistických koníčků je fotografování mrtvých vězňů, rozhodne se jednat. Jeho plánem je fotografie získat a uchovat jako důkazy zvěrstev, které Němci na lidech páchali.

Založeno na skutečných událostech. Tím spíš by mě tenhle příběh měl zaujmout. Ale bohužel se tak nestalo.

Takže ano, Francois Boix skutečně žil. Byl to španělský válečný veterán a fotograf. Při soudním líčení v Norimberku předložil důkazy, které byly podkladem k odsouzení nacistických válečných zločinců. Zemřel krátce po návratu ve věku 31 let.

Je mi jasný, že má tahle knížka těžký téma. A rozhodně jsem nečekala řadu pestrobarevnejch ilustrací. Nicméně tyhle obrázky na mě byly ponurý až moc a poprvé v životě mi nebylo fyzicky dobře. Tím mám na mysli fakt, že jsem to nechtěla dočíst až do konce. Přitom to byly za a) jen ilustrace a za b) jsem se v souvislosti s tímto tématem už setkala s mnohem většími hrůzami. Něco mi na celým tom zpracování prostě chybělo.

Zkuste a uvidíte. Třeba si Fotograf z Mauthausenu najde cestu právě k vám . Za poskytnutí recenzního výtisku a zajímavou čtenářskou zkušenost moc děkuji do @albatrosmedia

lena.o.knihach
16.06.2023 4 z 5

Fotograf Francisco Boix je za války zajat a přepraven do koncentračního tábora Mauthausen. Stane se fotografickým asistentem důstojníka SS, který dokumentuje úmrtí vězňů.
Francisco si uvědomí, že má v rukou nepopíratelné důkazy hrůzných nacistických zločinů. K jeho cíli přežít se přidá posedlost ukázat toto šokující svědectví celému světu.

Opět jsem sáhla po knize odehrávající se za 2. světové války a rovnou v komiksovém zpracování. Vyprávění je to neskutečně silné, i když textu není mnoho. V tomto případě kresby vynahrazují vše, co si nepřečtete. Přenesou vás na místo, odhalí krutosti a pocítíte šílenou bezmoc.

Pokud si chcete přečíst příběh založený na skutečných událostech, doporučuji Fotografa z Mauthausenu. Protože se jedná o krátký komiks, čtení vám nezabere příliš času. A pro někoho může být i výhodou, že mu kniha rychle uteče, kor když se jedná o těžké téma. Varuji vás, na Fotografa ale jen tak nezapomenete.

#spoluprace @albatrosmedia

nada3314
16.06.2023 4 z 5

Čtení i pro nečtenáře, tak bych v jednoduchosti popsala tento grafický román. Stačí když knihu jen někomu půjčíte, ten ji otevře, a už je lapen a bude číst, dokud knihu nedočte :-) To garantuji mám vyzkoušeno :D

U mě se jedná taky o první setkání s komiksem grafickým románem a byla jsem naprosto nadšená, jak se krásně četl. Zpracování je neskutečně dokonalé. Je to tak realistické, že jsem někdy měla pocit, že se dívám na fotku.

Už jsem přečetla spoustu románů z dob 2. světové války. Příběh jako takový byl zajímavý, dojemný, silný. Tyto příběhy o hrůzách z koncentračních táborů se nečtou lehce, vždy se jedná o strhující příběh, většinou ještě doplněný o skutečné události. I tady byl hlavní hrdina Francisco Boix skutečný fotograf. Fotograf, který si svou kariéru představoval určitě jinak!

Smutné, kruté, dojemné vše na jednom místě v krásném vydání.

Moc doporučuji!

Kudlanka03
14.06.2023 4 z 5

Nový grafický román nás přivádí sledovat osud jednoho FOTOGRAFA. Píše se rok 1941 a náš Francisco Boix se ocitá v táboře Mauthausen. My víme, co to znamená, oni tenkrát ne.
Díky své profesi se dostane k práci, kdy má fotit mrtvoly. V tomto bodě už spřádá plány, jak toto nenechat jen tak. Že se o tom musí dozvědět mimo tábor, tohle přece nemůže zůstat nepotrestáno.
Jak jsem se tomuto příběhu zpočátku bránila (jo, vybrala jsem si ji, ale další verze, další zpracování nacistického tématu už jsem neměla sílu číst), ale nakonec mi to nedalo. A jsem ráda. Ze všech tří grafických zpracování se mi tato líbila nejvíce. Navíc jde o příběh na motivy skutečných událostí.
Jak dopadne tento příběh si ale musíte přečíst sami. Odhodlání, sílu přesvědčení, ponižování, neustálý strach o svůj život i o životy lidí, kolem sebe.Tohle a mnohem víc pociťuje Francisco v tomto příběhu a vy budete cítit strach, bezmoc, opravdu hrozně moc bezmoci a konec příběhu vás uvrhne do stavu, kdy si třeba jako ja řeknete Sakraaaaa proooooooooooč???????????
Knihu jsem si vybrala v rámci spolupráce s Albatrosmedia. Tímto za výtisk děkuji.

JancaMia
13.06.2023 5 z 5

Uff, tohle bylo hodně silný , zase další částeček puzzle pekla jménem "holocaust" a zase z jiné roviny. Neuvěřitelně surrealisticky propracované, nejenom graficky ale i historicky, citově a vůbec do hloubky.

okeey
06.06.2023 5 z 5

,,Někteří vězni byli přinuceni vrhnout se na elektrický plot. Jiné tam strčili neočekávaně, jen tak ,,pro zasmání". Další na něj skákali z beznaděje, klasifikováno jako ,,pokusy o útěk".Někdy byli vězni pověšeni na základě falešných obvinění, protože se odmítli nechat znásilnit kápem. Někdy schytali kulku do týla, protože ukradli bramboru. A někdy dostali na výběr: do deseti minut se oběsit nebo být umlácen k smrti."

Vybrala jsem tuto citaci knihy, protože si myslím, že mluví za vše.
Velmi silný příběh geniálně zpracovaný, jak po grafické stránce, tak i co do obsahu. Francisco Boix, vězeň z Mauthausenu, je velice odvážný, statečný a nezlomí ho ani bída, hlad a nelidské podmínky. I tak si najde cestu, jak z toho všeho ven, jenomže je to velmi riskantní a pokud se to nepovede, tak přijdou o život tisíce lidí.
Příběh ve mě bude ještě dlouho rezonovat, tím spíš, že je inspirován skutečnými událostmi. Kniha je opravdu krásně zpracovaná, absolutně nemám co vytknout. Doporučuji dál a myslím si, že by kniha byla pěkným dárkem třeba i pro blízké, kteří moc nečtou, protože je přečtená opravdu za chvilku.

blanka5960
05.06.2023 4 z 5

Další povedený grafický román, který mohu jen a jen doporučit. Opět skvěle zpracované těžké téma, ilustrace na vás dokáží přenést surovost prostředí, čiší z nich bezmoc, utrpení, nelidské zacházení. Ukazují vše bez příkras, tak jak to bylo. Je až neskutečné, jak na člověka dokáží ilustrace s krátkým, leč výstižným textem působit.
Kolik emocí a myšlenek se vám při čtení honí hlavou. Silné téma, citlivě zpracované, tohle se povedlo skvěle.

Příběh je inspirován skutečnými událostmi.
Hodnocení 4,5

Grafický román doporučuji všem. Věřím že tato forma dokáže přivést ke čtení knih i mladší čtenáře. Vzhledem k drsnějším ilustracím je, ale vhodnější pro starší děti- teenagery.

Kate3003
05.06.2023 4 z 5

Fotograf z Mauthausenu je další velmi silný příběh zpracovaný jako grafický román. Zpracování formou grafického románu dodává knihám z koncentračního tábora úplně jiný rozměr.

Knihou provází fotograf Francisco, který je během války zajat Němci a odvezen do koncentračního tábora, z kterého se již neměl vrátit. Protože jeho hlavní heslo bylo Vešli jste branou, ale ven půjdete komínem.

Nikdo se o tom co se dělo v táboře neměl dozvědět, ale Francisco se rozhodl to změnit. Díky své profesi se dostal k fotografiím , které ukazovaly pravdu. Vymyslel tedy smělý plán, který měl dostat tyto fotografie ven z tábora a ukázat světu co se v Mauthausenu stalo. Jenže svět nechtěl poslouchat.

Celkové zpracování knihy je skvělé jak po grafické stránce tak co se týče kvality papíru a jako bonus pevná vazba. Jediné co bych vytkla bylo, že díky stylu kresby vypadali jednotlivé postavy dost podobně a i děti vypadali trochu moc dospěle.

Za zaslání knihy k recenzi děkuji albatrosmedia.

Autorovy knížky

Salva Rubio
španělská, 1978
2023  89%Fotograf z Mauthausenu