Fotbalový anděl

Fotbalový anděl https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45847/mid_fotbalovy-andel-m75-45847.jpg 4 10 5

Tento román vyšel dánsky poprvé v roce 1979 a od té doby se ve své zemi dočkal už pěti reedicí. Příběh Frandse, novináře a levicového intelektuála, se z větší části odehrává v desetiletí po roce 1968, ve své generační zpovědi se ale vypravěč vrací i do dětství. Fotbalový anděl podává přesvědčivý obraz poválečného vývoje nejenom dánské, ale v podstatě celé západní společnosti. Vypravěče radikálně ovlivní ženské emancipační hnutí, vývoj levice po roce 1968 a marxistická doktrína.... celý text

Literatura světová Romány Sport
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Fodboldenglen , 1979


více info...

Přidat komentář

petrarka72
11.10.2020 5 z 5

Skvělé, komplexní, těžko uchopitelné ve všech tématech a odkazech. Něco mezi Portnoyovým komlexem a Serotoninem. Dánský intelektuál po třicítce se pokouší pojmenovat, kde se nachází a jak se tam dostal, vzpomíná, přiznává si i nepěkné věci, střídá líčení dětství, přátelství s fotbalistou Frankym, rodičovských postav, novinařiny, politiky, probouzejícího se ženského hnutí a reakce dnes tolik ironizovaného typického "bílého heterosexuálního muže" na ně, vinou podbarvený sex, proměn vztahu ke smrti... Anděl na zdi nad postelí postupně mění svůj význam, od krásy a svobody přes sílu a úspěch po zlhostejnění a smrt... A všechno je to zapsáno velmi sofistikovaně, promyšleně, po dočtení nezůstávají žádné otázky, jen neurčitá naděje... Užila jsem si čtení se vším všudy - a nikdy by mě nenapadlo, s jakou chutí budu hltat dlouhé pasáže o kopané.

diana8583
29.03.2019 4 z 5

Kniha mě zpočátku navnadila (autor vše zprvu opatrně nakusuje, tak vás zajímá, co se pod tím vším skrývá), později však můj zájem opadal, zejména v pasážích věnovaných fotbalu, ve kterým se mi nechtělo hledat cokoli hlubokého (nenávidím fotbal). Samotná hlavní postava mi začínala být čím dál méně sympatická. Nicméně jsem knihu dočetla, a jako celek na mě ve finále velmi zapůsobila, obzvlášť v oblastech vztahů mezi muži a ženami a vývojem sexuality v životě vypravěče. Doporučuji, ačkoli autorův styl nemusí sednout úplně každému.


tanya139
28.02.2019 3 z 5

Souhlasím s další komentářem u knihy, nejprve se mi kniha četla ztěžka a moc mě nebavila, ale jakmile jsem si zvykla na autorův osobitý styl, šlo to velice rychle. Jak už jsem zmínila, kniha je psaná velice osobitě a je to vlastně jakýsi deník věnovaný vypravěčovu synovi Alexandrovi. Pisatel deníku často skáče v čase, což četbu komplikuje a děj může být občas nepřehledný. V knize se neobjevuje ani jedna postava, která by mi byla sympatická, jelikož se autor soustředí spíše na negativní část osobnosti.

reliox
18.04.2018 2 z 5

Vypraveč je ta nejvíc nesympatická postava, se kterou jsem se kdy setkal, od doby co jsem se naučil číst.

MOu598
11.10.2017 5 z 5

Četla jsem v lednu 2010. Podle mých poznámek:
Nemohla jsem se do toho začíst. Pak se četlo dobře. Psáno deníkovou formu, ale i vzpomínky.
Takové, že mrazí v zádech, ale skutečné.
O špičkových fotbalistech špičkově napsané.
Hezké, pravdivé, mrazivé.

Štítky knihy

dánská literatura

Autorovy knížky

Hans-Jørgen Nielsen
dánská, 1941 - 1991
2004  72%Fotbalový anděl