Flanderská pečeť

Flanderská pečeť https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63035/mid_flanderska-pecet-ui1-63035.jpg 4 41 41

Flanderská sága série

< 3. díl >

Poutavý příběh mladé ženy v boji o lásku a svobodu uprostřed neklidného evropského dění v období středověku. Bruggy 15. století. Christina má nezlomnou vůli a vlastní představy o životě. Nejmladší dítě obchodní dynastie Cornelis-Contarini se podobá svým tvrdohlavým ženským předkům víc, než je jejím rodičům milé. Místo toho, aby se provdala za syna vlámské kupecké rodiny, jak to vyžaduje její postavení, uprchne se svým židovským milencem z města. Jejich cílem jsou Benátky. Mladí lidé doufají, že je tam čeká společná budoucnost. Všechno ale dopadne úplně jinak. Dostanou se na loď, z níž se vyklube smrtelná past... Volné pokračování knih Požár v klášteře a Hodina Benátčana.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Das flandrische Siegel , 2009


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
23.09.2021 5 z 5

3. série začíná počátkem roku 1419 v Bruggách. Hlavní hrdinka Christina je velmi nezkrotná a tvrdohlavá. Tyto vlastnosti dědí po své babičce, jenž byly typickými vlastnosti i její babičky. Christina je křesťanka a zamilovala se do žida, což se nelíbí její rodině, a proto se spolu snaží utéci do Benátek, kde má Christina své příbuzné. Náhoda jí pomohla a při útěku jí je nápomocen její bratr nadějný malíř, který také utíká před plány rodičů obchodníků. Bohužel do cesty jim vstoupí různé nástrahy: zrada, přepadení, cholera na lodi a s tím spojená karanténa. Už jsem si zvykla, že v každé sérii je žena velkou bojovnicí a jde si tvrdě za svým snem, bohužel pokaždé s velkou bolestí a ztrátou musí něco obětovat a to i Christina jenž je dalším potomkem Contariniových. Kniha se dobře čte, vadilo mi přehnaně velké sebevědomí u hrdinky. I dnes by si některá žena nedovolila, to co Christin předváděla . Ano bylo mi jí velmi líto v některých situacích, a proto mě vadilo, že stále pokoušela osud a velmi riskovala , i když těžce trpěla jako žena. Líbilo se mi konečné rozuzlení rodinného sporu, pochopení otce a matky, babičky a bratrů. U koho nakonec najde Christin lásku je velkým překvapením nejen u mne ale u samotné hrdinky.

Květinka008
10.01.2020 4 z 5

Až dnes jsem zjistila, že čtu třetí knihu ze čtyřdílné ságy, každou s velkým časovým odstupem a aniž bych dříve tušila, že patří k sobě a mají návaznost :-))) Bylo mi pořád divné, že jsem něco podobného už četla, ta jména, Bruggy... Jednu mám doma dávno, druhou jsem měla asi před dvěma lety z knihovny a tahle ke mně přišla nyní výprodejem z knihovny. Jsme si s Bruggami souzení a někdy se do nich určitě vydám podívat! Co se týče děje, líbil se mi mentální vývoj hrdinky a má romantická duše trochu lituje toho náhlého konce. Mohlo být ještě o pár stránek víc... ;-)


broskev28
15.12.2019 4 z 5

Tento díl mi připadal trochu nereálný: překvapil mě vývoj některých postav - ale zase ne tolik a rozhodně ne tak negativně, jako komentář Venezia. Změny, o nichž se Venezia zmiňuje, se většinou neodehrály během jediného týdne (snad s výjimkou vzniku vztahu mezi Christinou a Danielem), přesto šlo o změny zásadní a často protikladné předešlému konání. Mně osobně připadalo mnohem méně věrohodné Lucasovo prozření, ale to je věc názoru.
Autorka nám opět nabídla zajímavý a čtivý pohled na historické dění té doby. Zaujal mě rozdíl mezi Bruggami a Londýnem, námořní putování a drsný život "přistěhovalců" v Anglii. Podrobnosti o obchodním jednání té doby (kolem roku 1420), o mnoha daních, které si hlídala tehdejší města, o cechovních omezeních pro přicházející řemeslníky. Došlo i k omezení světského života - a velmi pravděpodobně i původní majetkové svobody - ženského bekyňského dvora.

Kodetka
25.05.2015 5 z 5

Výborná kniha, krásný příběh plný spletitých nástrah.

Mira330
06.01.2015 4 z 5

Děj se odehrává především v Londýně, kam se hlavní hrdinka dostane při útěku z Flander se svým milencem bratrem a dlouholetou přítelkyní z dětství. Dozvěděla jsem se hodně o obchodování, politice a místech z té doby - pobyt na lodi kde je cholera, hostinec, plavba na lodí v utajení. Také je zde probírána otázka víry a sňatku. Nastane zde situace, kdy milenci jsou rozdílné víry a jaké to klade překážky. Co všechno musí překonat. Všechno zde nedopadne dobře (smrt, vražda, intriky) , ale nakonec se vše v dobré obrátí. Přečteno jedním dechem, děj nikde nevázne, je zde spoustu zajímavých míst a událostí. Z odstupem času dávám jednu hvězdu k dobru, protože tu je spousty zajímavých informací. Takže autorce odpoštím za hlavní hrdinku, která je opravdu najivní, divoká baba s abnormálně dobrým srdcem. A za ty nesmyslné milostné zvraty. To snad v životě ani nejde. Kdo má rád romantické čtení na dobrou noc, tak myslím že to se bude líbit)

Venezia
31.07.2014 odpad!

SPOILER. Tak tento diel sa vôbec nevydaril. Nielenže sa hrdinka behom týždňa zamiluje na život a na smrť do chlapíka, ktorého pozná týždeň, ale sa aj s ním vyspí /kdesi v sklade/, ujde s ním a chce dokonca zmeniť vieru, ale týždeň po tom, čo jej umrie, si už myslí, že miluje iného. Iná hrdinka románu je surovo znásilnená a o týždeň už vzdychá rozkošou, keď sa vyspí so svojím amantom a tiež jej nerobí problém zmeniť vieru. V tejto knihe sa viackrát toho veľa stihne za týždeň.

Kamiliana
20.07.2014 4 z 5

Autorce se velice dobře daří vykreslit prostředí, ve kterém se hlavní postavy ocitají. Ať už se jedná o "zamořenou" lodní palubu, špinavý Londýn či pronajatou cimru v hostinci. Řešena i závažná otázka rozdílnosti víry, která se táhne celou historií až dodnes.

Selinute
05.03.2014 4 z 5

První dva díly opravdu vynikající. Třetí je malinko slabší. Přesto jsem knížku přečetla poměrně rychle . Čte se dobře a dokáže zaujmout tak, že jsem si okamžitě objednala čtvrtý díl.

modranka
13.06.2012 5 z 5

Aj tretia časť Flanderskej ságy stojí za prečítanie. Christina, vnučka Eimée Contarini mi však trochu liezla na nervy. Bola to poplašená, nerozumná adolescentka, ktorá od dobroty nevedela, čo má robiť. Pred núteným sobášom uprchne so židovských kamarátom, neskôr sa z nich stanú milenci, riskuje vlastný život, život priateľky aj vlastného brata. Až keď jej milenec zomrie a je znásilnená kapitánom lode, pochopí, že ochrana rodiny je najbezpečnejším riešením. A napokon nájde aj svoju vytúženú lásku. Samozrejme, že vám neprezradím kto to je. :) I keď nie je ťažké zistiť pravdu, lebo ku každej knihe vydavateľstvo pripravilo rodokmeň. U mňa je to plných 5 hviezdičiek.

G.I.Jane
24.01.2012 4 z 5

Knihu jsem objevila pod vánočním stromečkem a přečetla jedním dechem. Není to nijak úchvatné dílo, nelze u něj očekávat žádný zásadní historický materiál, žádná opěrná historická fakta, je spíše romantickým příběhem mladé ženy, z bohatné rodiny, která se vzpírá zaběhanému způsobu života, taková rebelka, feministka,puberťačka, ale bohužel pro ni - v dobách středověku, takže rychle narážející na řadu úskalí, i vážných, jako znásilnění, smrt milence,hlad a bída.Skvěle je tam vylíčena atmosféra středověkého Londýna, je z toho cítit ta špína,zápach,nemoci a pěkně jsou popsány i způsoby obchodování kupeckých rodin a jejich provázanost s politikou.....jako dnes:-). Samozřejmě jako správná romantika má poněkud předpokládaný závěr, ale vůbec mi to nevadilo. Kniha se čte skvěle, výborná k pohodovému usínání, k odreagování, nabídla bych klidně i náctiletým.