Finská čítanka

Finská čítanka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401359/bmid_finska-citanka-Bf8-401359.jpg 4 27 6

Gutenbergova čítanka současné finské prózy. Čítanka přináší reprezentativní výběr z díla jedenácti současných finských autorů — někteří z nich jsou prostřednictvím překladů už českému čtenáři známí (Johanna Sinisalo, Katja Kettu, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Rosa Liksom, Tuomas Kyrö a Emmi Itäranta), jiní na své objevení v českém kontextu teprve čekají (Harry Salmenniemi, Juha Hurme, Pipsa Lonka, Anu Silfverbergová a Virpi Hämeen-Anttila). Jednotlivé texty byly pečlivě zvoleny tak, aby ilustrovaly tematickou rozmanitost současné finské tvorby, postihly trendy, k nimž autoři v uplynulé dekádě inklinovali, a poukázaly na dlouhodobější specifika finské literatury. Objevují se zde zástupci žánru finské podivno (Finnish Weird), stejně jako žánr historický, sociální nebo texty napsané s ironií a černým humorem zpochybňující stereotypy o pochmurném a depresivním Severu. Pochopitelně nechybí rodinné, partnerské i jiné vztahy, erotika, ekologie, melancholie, sauna a sobi… Každá ukázka ve finském originále je zrcadlově doplněna českým překladem a medailonem autora. Čítanka obsahuje rovněž bibliografii českých překladů z finštiny od roku 1990. Kniha je určena nejen studentům a zájemcům o finštinu, ale všem, kdo vyhledávají kvalitní současnou beletrii. 1. vyd.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Gutenberg , Labyrint
Originální název:

Finská čítanka


více info...

Přidat komentář

miklaras
01.11.2021 3 z 5

Velice dobrý počin, který je nutno ocenit. Člověk si tak udržuje přehled

Teckovana
24.03.2020 3 z 5

Zajímaví autoři finské literatuře rozhodně nechybějí. V tomto výboru mě nejvíc dostaly povídky Johany Sinisalo, Rosy Liksom a Tuomase Kyrö. Škoda, že některé "povídky" jsou vlastně pouhé úryvky z delšího textu, ale v čítance se to asi může.


s1ombrehimawari
13.11.2019 3 z 5

Pěkné provedení. Čím naturalističtější příběh tím lepší. ????

petrarka72
29.09.2019 4 z 5

"To jsem se zas jednou dožral..." V mnoha případech mi povídky v této antologii připomínají křik. Něžná či nostalgická lyrika většině autorů/ autorek nejde, zajímavá jsou spíš vyprávění nesentimentální, rasantní, ostrá, s vyhraněným tématem a pohledem na svět, s podmanivými obrazy a velkou mírou tajemství. Top 3: 1. Anu Silfverberg: Přebytečná kila, 2. Katja Kettu: Zahrajem si se zvířátkama?, 3. Virpi Hämeen-Anttila: Finský les.

Ikkju
09.08.2019

Koupil na základě rozhovoru s autorkou na ČRo, při koupi mě trochu vyděsilo, že jde o dvoujazyčné vydání. Zvláštní, temné, podivné a místy i vtipné povídky, bez problémů jsem si v knize našel svoje.

Zaujala mě povídka Uranová lampa, představa takové věci je úžasná a děsivá zároveň, světlo lampy z povídky vykreslilo stíny na bělostném sněhu místa děje, zviditelnilo vnitřnosti lidí i zvířat poblíž, a zanechalo nesmazatelnou vzpomínku v mojí hlavě.

Beer_bro
24.03.2019 4 z 5

Příjemné povídkové počtení s dávkou "finského podivna".
Součástí knihy je shrnutí překladů z finštiny do češtiny po roce 2000 a také medailonky překladatelů povídek v knize.
Rád jsem si rozšířil ponětí o finské literatuře za hranice jmen Waltari a Paasilinna, i když chápu, že povídky a vlastně tato kniha celá nezaujmou vysoké číslo čtenářů.
Zrcadlová četba jako bonus.