Filosofie v tragickém období Řeků

Filosofie v tragickém období Řeků https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73011/filosofie-v-tragickem-obdobi-reku-73011.jpg 4 36 5

„Filosofie v tragickém období Řeků“ je dílko pocházející z Nietzscheovy pozůstalosti a vzniklé v mladém tvůrčím období kolem r. 1873. Rok předtím vyšlo jeho „Zrození tragédie z ducha hudby“ – jedná se tedy o dobu, kdy se Nietzsche intenzívně zabýval raným obdobím řecké kultury. V té době plánoval napsat „filosofickou knihu“, která by zachytila myšlenkový svět předsokratů a stala se kritickým zrcadlem filosofie soudobé, ale i té, která v Řecku následovala po tomto tragickém období a kterou zahajují Sókrates a Platón. Nietzsche měl pro předsokratiky nejen velký obdiv a úctu, ale i hluboké porozumění a považoval je za vrchol řeckého myšlení. Co následovalo po nich, to byly, jak to sám nazývá, již „smíšené charaktery“, zatímco tito duchovní obři představují ryzí, čisté filosofování spočívající na bezpečné intuici. Vrcholem této drobné práce je jeho charakteristika filosofa mu nejdražšího a s ním vnitřně spřízněného – Hérakleita z Efesu. Ale i jiné filosofy této doby dokázal zobrazit nesmírně plasticky jako heroické postavy, vystupující z šera dávnověku, které daleko přesahují šeď následující průměrnosti. Knížku doplňuje studie Jana Březiny Úvod do řeckého metafyzického myšlení.... celý text

Přidat komentář

ozzak
10.04.2021 4 z 5

klasické dílo moderní filosofie zabývajícím se filozofii antiky

DarthSoren
03.03.2018 5 z 5

Nádherná sonda do světa předsokratiků z pohledu Friedricha Nietzscheho, který byl obrovským obdivovatelem Hérakleita. Nakolik se jedná o jednu z prvních Nietzscheho knih, ještě tady nenajdete přímé zmínky o morálce nebo nadčlověku, ale stejně se to čte velice dobře a Nietzscheho schopnost zaobírat a vyjádřovat se k dějinám filosofie určite mnoho lidí překvapí a zaujme.


Jack.Bledsoe
08.03.2017 4 z 5

Četl jsem tuhle malinkou knížečku skoro rok a drtivé většině z toho jsem naprosto nerozuměl:)) Ale pro znalce oboru to jistě musí být paráda:)

pegasusss
24.02.2015 5 z 5

neviem, ale to čo som čítal ja, je s Heideggerovým a Gadamerovým doplnkom - pohľadom na problematiku ...... osobne odporúčam mať prečítané zlomky predsokratikov, hlravne Herakleita, keďže Nietzsche na ňom "fičí" :D + Platónov dialóg Parmenides ( kde pointa je obsiahnuta v Štátnikovi, Parmenidovi a Sofistovi ... nájdete aj v Platónových dialógoch II.) a ďalšia vec, určite to nie je text, ktorý sa dá prečítať ako román, že len čítate a čítate .... treba to čítať tak, že odstavec si prečítam minimálne 1-2 krát ;) .... vhodné pre študentov filozofie na interpretáciu textov predsokratikov z pohľadu Níčeho :)

eraserhead
01.04.2011 3 z 5

Místy se mi to nečetlo moc dobře a občas jsem se v textu naprosto ztrácel, ale jinak to vcelku šlo. Možná své udělalo i to, že jsem to četl ještě v době, kdy jsem byl filosoficky dost nevyzrálý a v tématu jsem se ještě dost neorientoval.