Filosofie a jazyk

Filosofie a jazyk https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39625/bmid_filosofie-a-jazyk-QPM-39625.jpg 4 12 12

Filosofie a jazyk je souborem článků napsaných během posledních zhruba deseti let. Spojuje je idea filosofického výkladu různých aspektů fenoménu jazyka a fakt, že nejsou určeny výhradně nejužšímu okruhu odborníků. Autor statí spatřuje zásadní význam jazyka v jeho schopnosti být klíčem k řešení mnoha tradičních filosofických problémů; k takovému využití jazyka je však bezpodmínečně nutný nepředpojatý přístup k tomuto fenoménu, zbavený všech předsudků a klišé určujících jeho chápání. Tedy na jedné straně polemika s názorem, že pro porozumění jazyku vystačíme s představou jazyka jako sady jmen udělených věcem kolem nás; na druhé straně však i odmítání myšlenky, že jazyk je tím pádem něco esoterického a že filosofie jazyka může být jenom jakousi nekontrolovatelnou hrou metafor.... celý text

Přidat komentář

Lesní_chodec
13.12.2020 3 z 5

Profesor Peregrin je v českých filosofických vodách úkazem, který jako jeden z mála poukazuje na alternativu kontinentální (filosofické) školy - analytickou filosofii. Tato útlá knížečka(/sborník), která obsahuje řadu publikovaných či poupravených esejí o jazyce má určitě několik textů, které by měly být takřka povinně čtené lidmi, kteří prochází humanitní vzděláváním.

Kapitolky jako "K čemu nám je dnes filosofie?" a nebo "Co je to jazyk?" jsou právě těmi nejlepšími (dle mého názoru). Pokud Vás baví filosofie a o té analytické toho moc nevíte, tak rozhodně neváhejte, tohle je rozhodně vhodná literatura pro začátek.

alef
11.11.2016 5 z 5

Téma, které tyto úvahy a eseje spojuje, je jazyk, autor říká, že je třeba se ptát, co je vlastně „způsobováno“, tím, že užijeme nějaký jazykový výraz, ... že je třeba zbavit se určitých iluzí o tom, jak jazyk funguje, neznamená to ovšem, že by si myslel, že existuje nějaký "jediný správný" způsob, jak jazyk vidět, ... naopak, ... naše úvahy nás ale mohou dovést k rozlišení, které směry tázání přinášejí zajímavé odpovědi a které nás dovedou jen na scestí :-) ... je tedy možné se na jazyk dívat jako na nějaký kód, který si záměrně vyvinuli lidé, proto, aby byli schopní zaznamenávat, co se kolem nich děje a také navzájem si to sdělovat ... nebo je to spíš nějaký soubor „vrozených“ lidských schopností určitým způsobem komunikovat? ... jazyk je prostě velice zvláštní věc a hraje důležitou roli v tom, jak chápeme svět :-)... a tahle knížka si určitě zaslouží pozornost.


Janek
02.11.2013 3 z 5

Občas zdlouhavé a příliš popularizační, občas naopak - pro lingvistu náročné. Kniha, která každopádně rozšíří obzory, a proto stojí za přečtení.