Fenomenologie vnímání

Fenomenologie vnímání https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185204/fenomenologie-vnimani-fdD-185204.jpg 5 4 1

Merleau-Ponty vychází ve svém nejvýznamnějším díle z podrobné analýzy vnímání, která jej přivede k nutnosti chápat lidský subjekt jako vtělený a opustit některé teze Husserlovy fenomenologie. Merleau-Ponty domýšlí své východisko v úvahách o prostorovém, sexuálním, řečovém intersubjektivním rozměru tělesnosti, aby vyvodil důsledky pro klasická filosofická témata, jako je čas, myšlení či svoboda.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Phénomenologie de la perception , 1945


více info...

Přidat komentář

Izák Gellner
28.11.2020 5 z 5

Jeden z nejvýznamnějších filosofických textů první poloviny 20. století. Podrobně seznamuje s Merleau-Pontyho koncepcí "vtěleného subjektu", která představuje vlastní tělo jako způsob bytí ke světu, jako původní a nezrušitelnou vztaženost k okolnímu světu. Čtenář v něm samozřejmě najde řadu složitějších analýz (zajímavých i pro zájemce z řad psychologů či biologů - Merleau-Ponty zde navazuje na řadu výzkumů, které prováděli zejména psychologové z tvarové neboli Gestalt školy, a tvořivě je filosoficky interpretuje), ale také množství nápaditých myšlenek a inspirativních, bezmála poetických vyjádření, jež prokazují autorův cit pro moderní literaturu či výtvarné umění (neobyčejně plodná byla zejména jeho obeznámenost s Proustovým a Cézannovým dílem). Každému, kdo se s Merleau-Pontyho texty ještě nesetkal (případně ani s texty filosofů, jako jsou Husserl či Sartre), doporučuji před tímto velkým dílem mnohem kratší a přístupnější text - "Svět vnímání". Díky němu čtenář získá cennou perspektivu, jak jeho delší a obsáhlejší knihy číst, a lépe porozumí zásadnímu přínosu "Fenomenologie vnímání", v níž dochází k důležitému přehodnocení mnoha klasických filosofických myšlenek a teorií.
Velice přínosné čtení též pro všechny zájemce o estetiku a teorii umění, neboť zde Merleau-Ponty krásně a originálně popisuje zakotvenost vší umělecké zkušenosti v tělesném prožívání (a nikoli pouze či primárně v intelektuální rexlexi), v mnohovrstevném pociťujícím před-vědění.

Štítky knihy

filozofie fenomenologie

Autorovy další knížky

Maurice Merleau-Ponty
francouzská, 1908 - 1961
1971  88%Oko a duch a jiné eseje
2008  90%Svět vnímání
2004  95%Viditelné a neviditelné
2013  95%Fenomenologie vnímání
1994  70%Chvála moudrosti