Fenomén Bauhaus

Fenomén Bauhaus https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423358/bmid_fenomen-bauhaus-QsT-423358.jpg 4 9 9

Tři renomovaní čeští autoři se v knize, jejímž prvotním impulzem bylo sté výročí založení Bauhausu, vypořádávají s fenoménem této německé moderní umělecké a průmyslové školy každý po svém a z různých perspektiv. Populárnější formou se snaží přiblížit veřejnosti, studentům a pedagogům její příběh, a to nejen prostřednictvím hlavních protagonistů Bauhausu, ale také skrze prostředí české meziválečné avantgardy, která s touto školou udržovala intenzivní kontakt. Přijměte pozvání k poutavému čtení doprovázenému nejen dobovými obrazovými materiály, fotografiemi a reprodukcemi, ale také ilustracemi od architekta Davida Vávry a komiksem, mapujícím události kolem Bauhausu.... celý text

Přidat komentář

Apo73
08.01.2024 4 z 5

Velmi pěkná knížka přibližující fenomén Bauhausu od počátku až do koncem, resp. mapující (byť výběrově) i žáky této školy, kteří se po jejím zániku rozprchli do světa a kde co zanechali. Oceňuji, že kromě "příběhu" školy a proměn estetického smýšlení se text zaměřuje také na pedagogická specifika, která vlastně tehdy neměla obdobu a dodnes je málokde nalezneme. Velmi vhodné jsou kapitolky-medailonky o jednotlivých učitelích. Za největší klad lze podle mne označit zaměření značné části knihy na vztah Bauhausu s Českoslovenkem (nebo spíše naopak), velmi mě překvapilo, jak třeba Karel Teige byl se školou v častém kontaktu, velmi zajímavost postavou byl Zdeněk Rossmann a vůbec celá ta skupina kolem Školy uměleckých řemesel v Bratislavě a Školy uměleckých řemesel v Brně. Celému této kontaktu paradoxně prospěl odchod druhého ředitele Hannese Meyera do SSSR, kde se řada levicových intelektuálů z Československa s ním také mohla potkat (např. B. Václavek). Kapitolka o vztahu Bauhausu a československé fotografie je také objevná, protože přibližuje méně známé fotografy a fotografky, které tam buď studovali/y a nebo se prostě jen inspirovali.
Není to převratná historická studie, je to popularizační text, který se snaží postihnout fenomén Bauhaus v kostce a navíc ve vazbě na Československo. Jako výtku bych měl malé písmo, které dělá knihu nepřehlednou, odstavce a grafická práce s textem někdy nedávají vnitřní logiku - na druhou stranu je kniha moc pěkně ilustrována a zalomena s takovou bauhausovskou grácií. A pak že tři autoři se mohli lépe dohodnout, co v kterém textu bude, myslím, že se zbytečně překrývají. Jinak jako první ochutnávka Bauhausu, než se člověk rozjede do Výmaru nebo do Desavy, je kniha dobrým předkrmem.

konva
22.05.2022 2 z 5

Nedokázal jsem se do knihy začíst, a po prodloužení termínu jsem ji raději vrátil do knihovny. Vzhledově zajímavá, obsahově už tak moc ne.


Štítky knihy

Bauhaus

Autoři knihy

Miroslav Zelinský
česká, 1961
Jiří Kuděla
česká, 1960