Proklít démona

Proklít démona https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455335/bmid_proklit-demona-2zn-455335.jpg 4 52 9

Fatale série

< 5. díl

Nicolas Lash konečně našel tajemnou Josephine, ženu, která mu nenávratně zničila život téhož dne, kdy ji potkal, a stála ho nohu i většinu příčetnosti. Přesto se od ní nechává vtáhnout do ještě nebezpečnějšího podniku, který plánovala už celá desetiletí… a který pravděpodobně žádný z nich nepřežije.

Detektivky, krimi Horory Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Curse the Demon , 2014


více info...

Přidat komentář

Kapis
22.11.2023 5 z 5

Excelentní, myslím, že autor dal svému dílu přesně tu délku, aby nespadl do nějaké otravné repetetivnosti a aby odvyprávěl svůj příběh originálně, dostal tam všechno to, co tam dostat chtěl a nevycpával to nějakou zbytečnou vatou. Jízda je to opět parádní, drsná a bez skrupulí. Udělal jsem tu chybu, že jsem se před čtením podíval dozadu. V předešlých čtyřech dílech tam byly obálky - v tomto, jak jinak, jsou obálky před každým sešitem a na konci není ani jedna stránka navíc, takže jsem věděl, kam to směřuje a jak to dopadne:/ No nešť, ta cesta k tomu konci byla dost zábavná i tak, ale doporučuju se na konec nedívat. Kresba, barvy, dialogy, styl odvyprávění, atmosféra, pan Biskup, vše dokonalé, včetně konce, kdy hlavní hrdina, stejně jako skoro ve všech Lovecraftových dílech končí nepříčetný, což jistě není náhoda, ale zcela záměrná pocta Mistrovi. Za mě až nečekaně nadšená spokojenost. Nemám co vytknout a dávám 10 z 10, když i šmejděníčko stálo za to:)

Ivan Kučera
14.05.2023 4 z 5

Za mňa uspokojivé, viac než dostatočné a najmä plnohodnotné ukončenie skvelej série. Môj obľúbený užívateľ Norri má zrejme pravdu, ale ja som túto 5-dielnu sériu čítal od marca do mája 2023, pričom medzi jednotlivými čítaniami som si ordinoval tu menšie, tu väčšie prestávky, takže som si nepamätal všetky detaily. Ak si to prečítate naraz v krátkom časovom intervale, možno ani vám nebudú sedieť niektoré veci, ale ja som si záver ságy užil. A, pravdupovediac, bol som rád, že ju mám za sebou. Nemyslím to ironicky! Brubaker je plným právom považovaný za jedného z top žijúcich scenáristov. Ale skrátka to bolo už trochu zdĺhavé. Potvrdilo sa mi, že Fatale malo byť vydané ako fajnový 7OO-stranový (vrátane bonusov) ombinus a nie takto. Ale samozrejme radšej takto, ako nijako. Budem si na Fatale pamätať ako na istým spôsobom krásne zvrhlú ságu pohybujúcu sa naprieč desaťročiami (v podstate storočiami) plnú okultných kultov, sexu (v ktorom ale až na prsia nie je nikdy nič vidieť), roztrieštených lebiek (v zobrazení násilí naopak zjavne cenzúra nevládla), chápadlových démonov, zo stropu za nohy zavesených mŕtvol (Predátor môže závidieť), nádhernej ženy a úbohých chlapov nachádzajúcich sa pod jej (zhubným?) vplyvom. Štvrtú hviezdu dávam za to, že Josephine je tu opäť sympaťáčka (v štvorke nebola a nečítalo sa to dobre), za dupnutie na plyn ohľadom nechutného lovecraftovského hororu (ktorý si v niektorých predchádzajúcich dieloch predsa len dával jemnú prestávku a miestami to bol viac noir, než horor) a oslovilo ma i to, že finále sa nesie v pomerne psychedelickom duchu plného vášní, sexu a záberov Seana Phillipsa, ktoré sú skutočne krásne a veľkolepo hororové. Samozrejme body k dobru aj za to, že máme dočinenia s fakt konečnou. Všetko sa nesie v duchu uzatváranie dejových liniek, nekompromisného zúčtovania s postavami, ktoré si to zaslúžia (a samozrejme i s tými, ktoré si to nezaslúžia, taký je život) a v silnom, satisfakčnom, dokonca až dojemnom duchu, po ktorom som v duchu skonštatoval: je super, že to takto ukončili.


iceVS
17.05.2022 5 z 5

...Víte, jediná věc, kterou nesnáším víc než lidi... jsou blbí lidi.
A jediná věc, kterou nesnáším víc než blbý lidi...
...jsou lidi, co předstírají, že jsou blbí...

Miluju tyhle útržky myšlenek, některé jsou geniální.

Série byla fakt špičková.
A líbil se mi 3DD!D komentář - přestože feministka ani tak moc nejsem :-D

Norri
12.07.2021 3 z 5

Tak to dopadlo tak, jak jsem se obával - bez vysvětlení, které by mě uspokojilo. Jistě, lovecraftovský příběh snad ani jinak dopadnout nemůže. Problém ale není ani tak v tom, jak to skončilo, ale v otázkách, které vyvstaly předtím. V drobcích, které Brubaker rozsypal cestou a od kterých jsem čekal, že na konci někam zapadnou. To se ale nestalo. Jsem zklamaný. Série Fatale jako celek se mi líbila, byla napínavá a zvědavost mě táhla dál…

Praevka
29.06.2021 3 z 5

(SPOILER) Tak jo. Bylo to naprosto super... ale... Ale proč že vlastně Jo měla takovou moc nad muži? Kdo byl biskup a kdo byli jeho bohové? Jak to, že Nick nakonec přežil a Jo tak zestárla? Jediná jasná odpověď, kterou jsem dostala, byla ta o Josephininu synovi. To ostatní vysvětlené nebylo. Takže napříč všemi díly jsem si užívala perfektní grafické zpracování, dějem a tajemnem nadupaný příběh, byla jsem napnutá jak blázen. A asi jen pro tyhle pocity, protože rozuzlení jsem se nedočkala.

Lenka.Vílka
06.06.2021 5 z 5

A máme tady finále. Musím říct, že napsat tenhle komentář mi dalo trochu zabrat. A musela jsem si po přečtení dát od komentáře odstup.

V posledním díle už začnou věci dávat smysl. Minulosti začne dávat smysl. A mě jako čtenáři tuhla krev v žilách, protože ve mě hlodala ta zlobivá myšlenka, že tohle prostě nemůže skončit dobře. Dovětek "jak pro koho" nepočítám.

Protože poslední třetina knihy je strašně napínavá a vážně brutální (Zde mám jenom jednu vítku, která způsobila až moc snadný prokouknutí. Nick je nahej, takže to bylo muselo být vidět, ne? Přesto ho pověsí za protézu?) a konec je emoční pecka, až hamba, ale dík za to. Moc.

Pasáž o rok později je poslední kopnutí do už tak emočně vyždímaný trosky, kterou ze mě (převážně poslední dva díly) Fatale udělala. Což je vtipné. Tehdy jsem první díl napoprvé nedočetla :O

Terva
01.05.2021 5 z 5

„Uměla muže
do hrobu pouze dostávat.
Neví, jak je zase vykopat.
Věci uměla jen
a pouze ničit“.

„Nejsem si jistý, co vlastně vidím, když zjistím, že už nejsem mrtvý“.
Trocha klasiky neuškodí. Příběh začíná citátem od Nietzscheho: Proklít démona. Ostatně, tak se jmenuje i tento poslední příběh ze série Fatale. A je to peklo hned od samého začátku. Tady se bude hodně umírat. Jo, jasně, umírá se tu už od samého počátku, ale tohle je vrchol a krev bude potřeba na staré rituály. Pro své bohy uděláme vše. Já si dal za cíl dočíst tuto sérii, ale začínají mi písmenka tancovat před očima a mé sny jsou čím dál tím brutálnější. Ale již není cesty zpět...

Malá ochutnávka:
...a už vůbec nebyla připravená na všechny ty oči, ty ruce, které nikdy nebudou mít dost. Nesnášela, že to musí být zrovna takhle. Nesnášela fakt, že knihovník měl pravdu, když cítila, jak v ní roste síla prokletí. Nahlížela zhluboka do srdcí mužů, které ničila, na jejich křehké naděje, na rodiny, které odkládají stranou, když jejich chtíč přeroste v hlad, který jim vymete hlavy...

Opět tu přeskakujeme v čase. Začneme někdy na sklonku roku 2014 a podíváme se i jak Jo spáchala první sebevraždu. Psal se rok 1935. Pak s hrůzou v srdci pochopíme, kolik těch sebevražd vůbec Josephine spáchala. Opět plné násilí a smutku. Parádní scénář pokračuje. Ani kresba nezaostává a mistr Sean Phillips dokazuje, že prostě umí. Krásné zakončení celé série. Vřele doporučuji, ale jen pro silné povahy. Je tu spousty krve, sexu a monster z dávných dob.

Citát: Chtěla ho vyrvat smrti, aby ho mohla znovu zabít.

Při čtení tohoto příběhu jsem poslouchal skupinu Dead Sun a jejich studiové album „The Clockwise Charade“. Z celé série jsem vybral spousty citátů a vložil je Edu Brubakerovi do jeho profilu. Jsem rád, že jsem byl svědkem tohoto dobrodružství, rozhodně si z něho odnesu temnotu a spousty otázek, zda je toto vůbec možné. Zda existuje něco tak temného za hranicí světla, tak krutého, že to pohltí vaše tělo, váš chtíč a sklony k sebevraždám....Jděte na to, FATALE je tu pro vás. Nezavírejte před ním oči.

Citát: Když zavře oči, ocitá se na místě, kde její sny zdivočí.

Wheelcrusher
17.01.2021 4 z 5

Předposlední díl se mi líbil nejvíc... nicméně tuhle sérii žeru, jelikož mi připomíná něco mezi Hellboyem a Hellblazerem, je to taková Hellčůzka, která ve mě vzbuzuje silnej soucit. Což samozřejmě ale vůbec neni jednoduchý, jelikož su asi takovej "naiva" jako úhlavní záporák, kterýho může spasit snad jen totálně ujetá wesmírnautka co naopak záměrně všechny odpuzuje.

3DD!3
10.12.2020 5 z 5

Brubaker si pro Fatale nachystal finále, které dělá čest Lovecraftofskému mýtu. Temné kulty, démoni a svět skrytý za tím naším se Lashovi plně odhalují v poslední pořádné píchačce se sličnou Jo. Hořko sladký konec, kde ženská dostane to co chce a chlap ostrouhá bude po chuti všem feministkám.