Farář arský

Farář arský https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56766/farar-arsky-56766.jpg 5 35 6

Svatý farář arský, Jan Maria Vianney, se narodil 8. května 1786 v obci Dardilly u Loynu ve Francii a až do svých 19 let, v době zmatků a pronásledování za Francouzské revoluce, pracoval se svými rodiči v zemědělství. Knězem se nestal snadno – číst a psát se začal učit teprve v 17 letech a kvůli svému malému nadání se mu podařilo vystudovat jen s velkými obtížemi. Jeho intenzivní život modlitby, neúnavná služba ve zpovědnici, hlásání Božího slova a příkladný kněžský život však zakrátko proměnily nepatrnou a neznámou vesnici Ars, v níž působil, přímo v magnet pro nesčetné zástupy poutníků. Ročně jich sem za ním přicházelo okolo sto tisíc a patřil tak k nejvyhledávanějším duchovním vůdcům celé Francie. Měl podobný dar jako otec Pio z Pietrelciny – dokázal člověku připomenout ve zpovědi hříchy, které „zapomněl“ vyznat. Přestože Jan Maria musel zápolit se svými slabostmi jako my všichni (propadal někdy např. malomyslnosti, chtěl svou farnost opustit a uchýlit se do samoty kláštera), vyšel z těchto bojů nakonec vítězně. V roce 1925 byl prohlášen za svatého a roku 1929 za patrona kněží v duchovní správě.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Der Pfarrer von Ars Johannes Vianney , 2004


více info...

Přidat komentář

vmatusko
12.02.2020 5 z 5

Perfektný príbeh jedného dedinského farára, ktorý miloval Ježiša. Túžil po tom aby každá jedna duša z jeho dedinky bola spasená. Modlil sa za nich, postil, bičoval. Aj keď si často vyslúžil nepochopenie od dedinčanov on to trpezlivo znášal. Veľa sa modlil pred oltárom sv. Filomény, spovedal nielen domácich ale aj pútnikov, ktorí v hojnom počte prichádzali. Takmer nič nejedol (zimné zemiaky). V dedine zavreli pár krčiem, prípadne ich zmenili na hotely pre pútnikov. Jeho život je hodný nasledovania.

sadlo
28.04.2019

Skvělé čtení, tento autor patří k mým oblíbeným.Peníze na nákup jeho knih jsou dobře využité.Jeho díla patří do každé domácí i veřejné knihovny.


Pepe123
23.06.2018

Neskutečná knížka, příběh co by zasloužil zfilmovat.Po delší době jsem to přečetl znovu jedním dechem.A to jsem ateista, málem mě to přivedlo k víře.Jak z obyčejného člověka sedláka který se nevzdal ani když mu učení léta nešlo.Šel za snem obětovat se pro lidi, a sám za ně trpět.Když sám nemám, pomůžu druhým.Až nakonec ,snad měl moc, nějak dělat zázraky.Rád si to přečtu znovu ,je to kniha co se jen tak neodloží do zadních koutů knihovny ,ale nedá člověku spát.Jak svatí lidé mezi námi mohou žít.A my nevěříme že se takoví najdou.Za mě 100%

Mánička178
05.06.2017 4 z 5

Příběh hodný následování - obdivuhodně silná vůle, vytrvalost a láska prostého muže.
V životě Jana Maria Vianneye nenaleznete žádný prostor naplněný sobectvím či touhou po vlastních zájmech (když pomineme touhu sloužit celým svým životem Bohu). Kněz, pln nesmírné lásky, ochoten projít jakoukoli nepříjemností jenom aby pomohl bližním a přivedl je k Bohu. Po strastiplné cestě studiem (vzdor proti vůli otce, nesnadná studjní léta) je tento svatý muž doslova vržen do jámy lvové - bezbožné vesnice Ars. Padající kapky vody faráře arského však vyhloubí doslova jámu do ztvrdlých srdcí místních obyvatel.
Kéž všichni hledáme v příběhu jeho života inspiraci.

Odpověď starého sedláka na otázku faráře arského, co dělá celý den v kostele.
"On se dívá na mě a já zase na něho."

feex8
24.01.2016 1 z 5

Pocuvala som ako audioknihu. Nevedela som, ze pojde o zivotopis akehosi krestanskeho svatca. Ale aj keby som vedela, asi by som sa do nej pustila v nadeji, ze to mozno bude aspon mierne objektivne alebo umelecké, alebo aspoň zaujímavé. Nic z toho sa nekonalo.

Vacsiu blbost som uz davno nepocuvala. Nejdem teraz pisat o pravdivostnej hodnote, o tom nech si kazdy citatel urobi svoj nazor sam. Horsie je, ze ani ta literarna hodnota nestala za vela, vlastne som horsi zivotopis doteraz ani necita. Najviac ma iritovalo to prikraslovanie, ktore napríklad nevzdelanost arskeho farara bagatelizovalo, jeho dezerciu ospravedlnovalo, uzkoprsost stavalo na piedestal a podobne. Kazdy, kto s nim nesuhlasil, bol vykreslovany ako clovek toho najhorsieho charakteru, ktory sa zazracne pod jeho vplyvom obratil na vieru.
Ako.. wtf? Skutocne moze niekto vykreslovat jednotlive charaktery takto plocho? A vyuzivat tak mnoho nijako nepodlozenych informacii a vydavat ich za skutocnost? (Aspon tipujem, ze by mal byt hlavny zamer knihy zameranej na niekoho zivot opis skutocnosti, ale po precitani tohoto skvostu si nie som ista)

Toto je skor rozpravka pre dospelych. Neverim, ze niekto tymto jednostrannym a zaujatym zvastom moze prikladat vahu. Verim a dufam, ze ludia, ktori toto citaju maju dostatok zdraveho rozumu a beru tuto knihu s velkou rezervou.

Koncentrovana krestanska propaganda.

Slo o moju prvu a urcite aj poslednu knihu z kategorie "zivotopisy svätych" - slovo zivotopis davam do obzvlast velkych uvodzoviek.

Moje hodnotenie: 2%

Shardlake
09.08.2012 5 z 5

Poutavý životopis kněze, kterého ze začátku v Arsu všichni vyháněli a odmítali, ale on se nevzdal a ukázal lidem své dobré srdce.