Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek a jiné povídky

Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23289/bmid_fakta-v-pozadi-pripadu-roccamatiovy-AXb-23289.jpg 4 41 6

Čtyři povídky z prvotiny kanadského spisovatele, autora světového bestselleru „Pí a jeho život“, zaktualizované pro nové vydání a doplněné jeho předmluvou. Příběhy ukazují na zcela originálního autora, který má nejen fascinující nápady, ale i nezaměnitelný dar tyto nápady zcela mistrovsky ztvárnit a zprostředkovat svým čtenářům. Martel vždycky vychází ze silných emocí, a tak nás nepřekvapí témata jeho čtyř povídek: nemoc a dějiny 20. století, antikoncert ve Washingtonu, popravy a zrcadla a vzpomínky.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Facts Behind the Helsinki Roccamatios , 1993


více info...

Přidat komentář

meluzena
26.05.2022 5 z 5

Občas si zatrhnu nějakou pasáž, která mě v knize zaujme. Tady bych si skoro mohla zatrhnout celou knihu, včetně autorovy předmluvy :) Dlouho jsem si myslela, že Michel Faber je jediný současník svého druhu (který se s lehkostí trefuje do nejhlubší podstaty aniž by drásal) - tedy kromě Pavla Čecha a Shauna Tana samozřejmě, ale ti na to jdou přes obrázky. Teď už jsou dva.

Svěží, mnohovrstevnaté, přemýšlivé. Určitě doporučuji.

Šimon_
22.02.2021 4 z 5

Hravé, příjemně experimentální a přemýšlivé povídky. Když jsem je četl poprvé hned po vydání, byly pro mě zjevením, po letech už jen příjemná četba.


Yummymoon
16.06.2019 4 z 5

"Je zvláštní, že tahle nemoc, která mu chce ukrást všechen čas, mu ho zároveň poskytuje tolik, že neví, co s ním. " Smutné příběhy, které musí donutit k přemýšlení i toho největšího ignoranta.

Relick
13.08.2014 3 z 5

Hned jak jsem dočetl Pí jsem si pujčil další dvě Martelovi knihy, protože jeho styl psaní mě moc zaujal. Tuhle jsem četl jako první z nich, proto jsem měl logicky trochu tendenci ji začít porovnávat s Pí (ikdyž samozřejmě povídky vznikly za autorova mládí, kdy ještě,jak sám přiznává,hledal svůj styl psaní, tudíž srovnávání není zrovna objektivní). Abych to zkrátil, Pí nasadil laťku tak vysoko a tahle kniha mu nesahá ani po kotníky. Možná mi nevyhovuje formát knihy-soubor povídek, nebo jsem čekal nějaký překvapující hlubší smysl, ať tak či tak, kniha mě moc nebavila, přečetl jsem ji na dva zátahy (aby mi rychleji utekla) a vracet se k ní nemám v úmyslu.

První povídka je (ostatně stejně jako Pí) jen pro otrlé, tedy Martel rozhodně nepíše pro děti (jak jsem se přesvěčil u jeho nejmladší knihy Beatrice a Vergilius). Detailní popis postupu smrtelné nemoci si asi každý přímo neužije. Oceňuji náměť povídky-přirovnání k dějinám 20. století, ale jako tak brilatní nápad mi to taky nepřipadá. Rozhodně ve vás vyvolá emoce, převážně lítost (navíc vzešla z pravdivé události), ale to je tak všechno.

Druhá povídka mě bavila nejvíc. Měla zajímavý námět, pár pěkných myšlenek i dobré zpracování.
Třetí povídka mě moc neoslovila. Moc nechápu co jí chtěl autor říct.
Poslední povídka je zase trošku lepší, je tak nějak mile sentimentální, i nápad má celkem zajímavý, ale nic víc než lehký úsměv ve mě nezanechala.

Beru na vědomí, že povídky jsou sebrané z doby autorova uměleckého dospívání, tudíž nedosahují takových kvalit, jako jeho oceňovaný román.
Pukud jste dočetli Pí a chcete trochu víc Martela, doporučuji vám,pokud je vám přes 18, Beatrice a Vergilius, to je teprve silný kafe, který z Pí a jeho život udělá malej šálek studenýho slabýho čaje.

noctambule
11.10.2012 4 z 5

Je těžko popsatelné, co je výjimečné na této knize. Obsah povídek nezní zrovna lákavě, o to větší překvapení bylo, jak mě uchvátily. Yann Martel je velmi originální a znamenitý vypravěč. Mnohé snad naznačí název druhé povídky: Jak jsem navštívil Smyčcový koncert pro vojína Donalda J. Rankina s disonantními houslemi od amerického skladatele Johna Mortona. Název v podstatě říká celý obsah a koho by napadlo, že to může být zajímavé, ale je. Všechny čtyři povídky jsou srovnatelné, žádná výrazně nezaostává. Krásná, čtivá kniha plná emocí.

pankaplan
13.02.2011 4 z 5

Velmi silné povídky, z nichž některé rozhodně nejsou pro slabé nátury. Kvalit Pí a jeho život to ale nedosahuje.

Štítky knihy

kanadská literatura

Část díla

Autorovy další knížky

Yann Martel
kanadská, 1963
2004  85%Pí a jeho život
2011  75%Beatrice a Vergilius
2016  83%Portugalské velehory
2005  81%Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek a jiné povídky

Kniha Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek a jiné povídky je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce26x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x