Fake

Fake https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533341/bmid_fake-65e1dc263bfa1.jpg 5 22 8

Patrick Dostert vede spokojený život: má dobrou práci, přátele, milující manželku. Když u dveří jeho domu nečekaně zazvoní kriminální policie, jako by se ocitl ve špatném snu. Čelí vážnému obvinění z ublížení na zdraví a únosu ženy, kterou nikdy předtím neviděl. Důkazy proti němu jsou poměrně pádné a Patrickův život se tak neuvěřitelnou rychlostí proměňuje v noční můru. Přichází o práci, přátele, ... Když už se zdá, že policie váhá, objevuje se video, na němž je Patrick jasně poznat. Nikdo už nepochybuje. Patrick ve vazbě čeká na soudní proces. Obrazový materiál je pravý, tvrdí policie. Podaří se Patrickovi prokázat, že je to „fake“?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Fake , 2022


více info...

Přidat komentář

Lily101
24.04.2024 5 z 5

Kniha je mimořádně čtivá a napínavá a opravdu (dle recenzí níže) postrádá “hluchá místa.

Jen závěr mě vlastně zklamal, což asi není úplně zle. Pouze si se mnou autor skvěle pohrál a bylo těžké přijmout, že závěr je jiný, než se dalo očekávat.

Danago
15.04.2024 5 z 5

Velice napínavý thriller , napětí se zde s každou stánkou stupňuje a byl opravdu velký problém knihu odložit, což nebylo nutně potřeba, protože kniha je poměrně krátká, přečetla jsem ji za jeden večer.
Děj je velice svižný a námět úžasně vymyšlený a propracovaný do detailu. Je mimořádně aktuální a originální a navíc velmi věrohodně zpracovaný.
Kniha nemá žádná hluchá místa. Jsem moc ráda, že autor knihu uměle nenatahoval zbytečnými popisy, jak to bývá často zvykem.

Závěr jsem takto vůbec neočekávala a překvapil mě až šokoval.

Příběh je uzavřený a autor vše dokonale vysvětlí. A dokonce v doslovu se dozvíte, že tato fikce vlastně opravdu nemá daleko k pravdě.

Název Fake je zvolen velmi dobře, to po přečtení musí uznat asi každý.

Knížka určitě bude bavit každého protřelé i sváteční čtenáře.
Moc doporučuji


Wabinka
15.04.2024 5 z 5

Pane jo... To byl ale výborný, napínavý a hlavně šokující thriller. Naprosto mě mrazí z té představy, kterou současnost nabízí a vlastně i podporuje- kombinace psychopatů a umělé inteligence.Jak poznat, co je fake a co je pravda?

ddkk
09.04.2024 5 z 5

Výborný, napínavý příběh s překvapivou pointou na úplném konci. I když - drobně se dá vytušit, že se věci mají přece jen ještě trošku jinak...

Po delší době jsem nebyla ochotna knihu ani na chvíli odložit. Je napsaná chytře, bez hluchých míst a ze dvou souběžných pohledů pachatele - proč? No, k tomu je potřeba se dočíst až na konci...

Skvěle jsem se bavila a autorovi tleskám. Tohle se mu fakt povedlo!

Peace
08.04.2024 5 z 5

"Je snazší proměnit pravdu v lež, než lež v pravdu."

Tak tohle byla parádní jízda, u níž jsem se nestihla nudit ani chviličku!
Autor si s námi pohrává až do posledního písmenka a já můžu jeho nejnovější počin jedině doporučít.
Za přečtení stojí i samotný doslov knihy, který vede k zamyšlení.
Bravo, pane Strobele!

Jeanine8
02.04.2024 5 z 5

Parádní jednohubka!

schillerter
29.03.2024 5 z 5

Klobouček autorovi, za to, jak úmí udržet ve čtenáři napětí. Tohle je kniha, u které nebudete potřebovat záložku. Budete si říkat: Ještě jednu kapitolu a pak půjdu vařit oběd a pak zjistíte, že jste nejedli a už je čas večeře. Jo až tak dobře se to čte. Nebyla tam jediná věta a pasáž, která by byla navíc. Nebylo tam vůbec nic, co by vás byť na vteřinu nudilo.
Nechci moc prozrazovat, snad jen to, že název FAKE a děj knihy vás až k samému závěru vede k myšlence, že hlavní postava Patrik je obětí tzv. deepfake - tedy zfalšovaného videa. V dnešní době se na internetu může obvinit podvrh všeho druhu. I video, ve kterém si myslíte, že mluví skutečná osoba, přitom je to celé nahradné díky umělé inteligenci. (Vzpomínáte na video z roku 2018 ve kterém mluví Barrack Obama, přičemž později vyšlo najevo, že ve videu ve skutečnosti vystupuje americký režisér a herec Jordan Peele, který prostě použil technologii deepfake a do obličejových rysů Obamy vnesl svou vlastní mimiku?)
V závěru Vás autor doslova rozseká a vy zjistíte, že celý děj knihy byl vlastně velmi zavádějící a že název FAKE ke knize sedí jak prdel na hrnec.
Jednoznačně doporučuji, pokud jste fanoušci psychothrillerů.

Dela111
24.03.2024 5 z 5

Vynikající thriller s nanejvýš aktuálním námětem. Fake je o zneužití umělé inteligence a pokud patříte mezi ty, kteří si toto velké nebezpečí uvědomují, bude to pro vás pořádně mrazivé počtení.

Hlavní hrdina Patrick vede po všech stránkách spokojený život, během chvíle se mu však tato sluníčková idyla začne hroutit. Je podezřelý z únosu a posléze z vraždy a když se k policii dostane jisté brutální video, skončí dokonce ve vazbě. Zoufalý Patrick se brání, že je nevinný. Je video pravé, jak tvrdí odborníci, nebo jde o tzv. deepfakes, což jsou realisticky manipulované fotografické, zvukové nebo filmové záznamy, které jsou generovány pomocí umělé inteligence?
Fake je maximálně chytlavá, napínavá jízda, autor si skvěle pohrál i s rozuzlením. Příběh mě chytil, četla jsem a nevnímala okolí, slupla jsem jej během dvou večerů, tak moc jsem byla zvědavá, kdo za tím vším stojí, potenciálních pachatelů bylo více a někteří měli pádný motiv.

Vřele doporučuji, výborný námět. Umělá inteligence už není v plenkách, naopak už teď je neuvěřitelné, co se s její pomocí dá provádět. Bohužel, stejně jako většina velkých objevů, se dá zneužít a tady bude to pole možností neomezené...

Autorovy další knížky

Arno Strobel
německá, 1962
2018  73%Cizinec
2020  83%Anonymita
2008  71%Mág. Bratrstvo - Kdo chce zabít papeže?
2024  95%Fake

Kniha Fake je v

Právě čtených2x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce55x
Chystám se číst51x
Chci si koupit12x