Extáze: Román o Almě Mahlerové

Extáze: Román o Almě Mahlerové https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390566/bmid_extaze-roman-o-alme-mahlerove-dS0-390566.jpg 4 109 36

Alma Mahler-Schindlerová. Oduševnělá múza, zdrženlivá dáma, anebo poživačná nymfomanka? Alma, kontroverzní postava přelomu 19. a 20. století, osudová žena, přítelkyně i milenka mnoha secesních umělců a manželka velikánů Gustava Mahlera, Waltera Gropia a Franze Werfela. Byla to oduševnělá múza, zdrženlivá dáma, anebo poživačná nymfomanka, sbírající úspěšné muže jako trofeje? Román Mary Sharrattové nás seznamuje s životním úsekem Almy Mahler-Schindlerové ve věku 19–31 let. Krásná, inteligentní a hudebně nadaná Alma cítí s koncem 19. století nové příležitosti pro ženy, vymaňující se z rolí manželek a budující vlastní kariéru. Sen studovat na prestižní konzervatoři však zmaří Almini rodiče, rozhodnutí dceru zajistit vhodným sňatkem. Má však povoleno soukromé studium hudby u mladého skladatele Zemlinského, do nějž se zamiluje. Rodiče jí vztah rozmluví – Zemlinsky je příliš chudý. Poté se Alma seznámí s téměř o 20 let starším skladatelem, dirigentem a ředitelem Vídeňské opery Gustavem Mahlerem. Osudová vášeň vzplane jako požár a dá vzniknout manželství plnému extatických vrcholů i pádů na samotné dno. Žárlivý manžel nechce, aby Alma rozvíjela své nadání. V kulisách secese a na pozadí Mahlerovy hudby vidíme přerod Almy z mladé dívky s růžovými sny v dospělou třicetiletou ženu, kterou osud příliš nešetří. V Almině hledání pravdy nechybí ani mnoho míst věnovaných erotickým touhám či dobovým předsudkům kolem sexu. Alma se nevyhýbá bolestnému, ale zároveň mystickému líčení prožitku porodů i hlubokému zoufalství ze smrti vlastního dítěte a několika potratů. Smutky a vášně, živočišnost i transcendence – to vše tvoří extázi života, kterou Alma, navzdory manželově zákazu, hodlá zhudebnit ve svých písních.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Ecstasy , 2018


více info...

Přidat komentář

Runinka
16.08.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.Je v ní vidět,jak nemohly ženy být samostatné,i když chtěly.

Leona333
25.07.2023 4 z 5

Inspirativní, nadčasová, podmanivá, pestrobarevná, hravá, opojná, ale hlavně svá, je secese - Alma Mahlerová, tento její příběh...
Kniha mě nadchla. Zafungovala jako "divadelní kukátko", díky kterému jsem mohla nahlédnout a přiblížit si dobu, ne tak historicky vzdálenou... A Alma byla středobodem všeho, čeho se mnohým ženám té doby ani nesnilo.
Autorka, její styl psaní se mi líbí a proto si od ní, ráda přečtu i něco dalšího.


Eldar80
04.03.2023 4 z 5

Mně se to líbilo. Ale asi nemám srovnání. Biografická díla nečtu a ani podobné romány od ženských autorek. Musím však uznat, že je to skvěle napsané. Nejvíc oceňuji úplnou absenci hluchých míst.
Nemá to zbytečné dějové odbočky. Ale ani žádné jiné. Celé se to soustředí na život hlavních postav. O jejich době se toho moc nedozvíme. A to je velká škoda. Vždyť se jedná o konec historické epochy.
Končí dlouhé 19. století. Atmosféra je zajímavá tím, že se to odehrává v zemi, která už neexistuje a ve společnosti, která už neexistuje. Konec monarchie je blízko a tradiční společnost také končí.
Starý svět reprezentuje Rakousko-Uhersko a nový USA. Kdyby tam byl aspoň větší rozdíl mezi jejich kulturou, když tam ústřední pár střídavě žil. Historických souvislostí bylo málo. A přitom je to tak úžasné období.
Autorka čerpala z různých deníků a tak to působí věrohodně. Zkrátka věříte, že právě tahle se to mohlo odehrát. Sice se věnuje jen důležitým životním událostem, ale chybějící období nejsou vůbec znát.
Příběh je souvislý a celistvý. Asi mě to tak oslovilo, protože jsem neměl žádná očekávání. Pozitivní je normální chování postav. Vlastní fikci a skutečnou historii se autorce povedlo sladit výborně.
Koho zajímá úplný začátek 20. století nebo významné osobnosti Vídeňské umělecké scény té doby, tak určitě doporučuju. Jen počítejte s tím, že je to víc životopisné než historické a že je to podle skutečnosti. 85%

Lucina88
25.11.2022 4 z 5

Říká se, nesuď knihu podle obalu, ale na první pohled mě okouzlil.
Chvílemi jsem se hodně prokousávala a naopak u některých pasáží jsem měla slzy v očích.
Avšak zůstane v mé knihovně právem, je tam něco, co ve mě zůstalo.

hermína14
13.11.2022 4 z 5

Chvílemi mě rozčilovala, ale záviděníhodná byla ta její čirá upřímnost; k sobě samé, ke čtenáři:) a nakonec i k onomu ztracenému nepraktickému Gustavovi. Když si po letech žalostných vynadali, rozsvítilo se slunko (s paprsky Freuda). Hudba v hlavní roli a věty v doslovu nechaly knihovně vyblednout červenou barvu.
"Kam se poděje má energie, moje sny, mé vášně, až se naučím být rozumná?"
"I pokud jsem špatný člověk, jsem sama sebou."

Simur
22.03.2022 3 z 5

Rozdělila bych na 3 části, první se mi líbila hodně a říkala jsem si, že jsem narazila na fakt skvělou knížku, pak ale následovala dlouhá vleklá stereotypní 2. část (léta u jezera), kdy jsem byla nalomená Extázi odložit, z letargie ale překvapivě vystoupil poutavý závěr (Amerika, aférky...). Určitě jsou i lepší knížky, ale přesto celkově doporučuji, v knihovně mi zůstane, i když se k ní nejspíše nevrátím, už jen za ten krásný přebal.

DreamerX9
28.12.2021 3 z 5

Mám pocit že Alma zkrátka nevěděla kam se srdcem. Chtěla milovat a být milována možná víc než cokoliv jiného. Rozhodně musela mít kouzlo a ačkoliv naivní dívka tak v určitých ohledech i statečná. Jméno Gustav Klimt je celkově známé ale je jiné vidět jeho praci a umění a dívat se na něj jako na člověka. Autorka píše velmi čtivě takže žádná nudná historie a líbí se mi že při poznání nové osobnosti prožíváme příběh s ní...takhle kdyby se učil dějepis!

Audrina
25.11.2021 4 z 5

Nejedná se o vůbec špatnou knihu, ráda jsem se dozvěděla něco o ženě, kterou historie často přehlíží, a která žila ve stínu svého slavného manžela.
Líbilo se mi, jak autorka pracuje s ženskou otázkou, která na začátku století byla na vzestupu. A jak moc musely ženy kolikrát obětovat

ZUZANA-123
28.07.2021 5 z 5

Po přečtení této knihy o Almə Mahlerové a dodatku o jejím dalším životĕ,bych tuto pozoruhodnou ženu chtĕla v její dobĕ poznat osobnĕ....

JancaMia
14.06.2021 4 z 5

Zajímavý pohled do pozadí rodinných poměrů slavného skladatele a jeho ženy, při četbě si užíváme období secese se všemi problémy té doby .

vila_z_lesa
18.01.2021 5 z 5

Velmi čtivý příběh jedné neuvěřitelné milovnice hudby a silné ženy, nevím, kde se v Almě brala síla vše ustát.

soukroma
04.11.2020 3 z 5

Nesporně čtivé a trochu děsivé: Trochu moc červená knihovna - záběrem, obsahem i stylem, málo dějinného kontextu - v tom si musíme vystačit s Alminými láskami, tedy především uměleckým prostředím dané doby. Hlavní místo okupuje Gustav Mahler a Alma je vylíčena jako chudinka, která se všeho vzdala, aby svou modlu plně podporovala. Žít s géniem, natož umělcem, asi musí být martýrium vždy. Ale nedá se všemu věřit, zejména autorčinu sladko-bolnému pojetí, ostatně jedná se zde jen o malý výsek Almina života.

Při čtení se stupňovala moje nechuť k autorčinu použitému stylu - píše se o Almě, mluví či dumá si Alma, a to se (ne)pravidelně střídalo třeba několikrát i v rámci odstavce, dokonce i v téže větě!, a tyhle ničím nepodložené přeskoky mezi "ich" a "er" formou mne unavovaly.

"My běloši děláme všechno špatně," říkala Miss Curtis Almě, "Polovinu života strávíme pořizováním věcí a druhou staráním se o ně. Ale k čemu jsou nám věci, když nemáme šanci doopravdy žít."

"Nikdo mi nikdy neřekl, že nový smutek nepřehluší ten starý. Nabaluje se na sebe jedna ztráta za druhou."

Román se soustřeďuje na první dekádu 20. století a končí Mahlerovou smrtí 1911, Alma ho přežila o více než 50 poměrně zajímavých a bouřlivých let (těch lásek a manželství!), o nichž se zde dozvídáme jen v krátkém doslovu.

eva3992
19.06.2020 5 z 5

Románové zpracování života Almy Mahlerové. Krásná, inteligentní a hudebně nadaná Alma sní o vlastní kariéře. Jednu svatbu ji rodiče nedovolí a pak potká svou osudovou lásku – ředitele Vídeňské opery Gustava Mahlera. Není ale vše tak krásné, jak to vypadá na povrchu a Alma musí zvládat i těžké chvíle společného soužití.

Musím se přiznat, že jsem si knihu koupila hlavně kvůli nádhernému obalu, aniž bych zkoumala nějak více její obsah. A jsem za to ráda, knížka byla úžasná.

Nejsem znalec umělců tohoto období a znám je spíše jen podle jména, než nějak do hloubky. Bylo to tedy pro mě velice zajímavé a dozvěděla jsem se spoustu nových informací z té doby. Kromě umění i o postavení žen ve společnosti, kdy neprovdaná a nedej Bože vzdělaná žena, byla považovaná za exota a pokud se chtěla některá prosadit, neměla to jednoduché.

Ale ať to byl rok 1900 a nebo je to současnost, to, co prožívala Alma, prožívají mnohé z nás i dnes. Hlavně co se týče manželství a dětí, tak její pocity a myšlenky jsou stále aktuální. Kniha nám nabídne různé podoby lásky a touhy, některé jsou radostné, jiné těžké a smutné.

Alma je v knížce vykreslena tak, že s ní budete prožívat všechny její pocity a každý její krok půjdete s ní. A nejen postavy, ale i popisy míst jsou tu úžasné, kdy si připadáte, jako kdybyste tam právě byli – ať už to je letní příroda v Alpách, nádherné hudební sály nebo třeba New York.

Po dočtení knihy jsem si musela vyhledat i dobové fotografie a hudbu, kterou Alma složila, tolik mě to zasáhlo.

Pokud se Vám líbila kniha Kroniky prachu, ale přišla Vám spíše pro děti, tak určitě sáhněte po Extázi, která je živější, otevřenější a poučnější.

Knihu jednoznačně doporučuji a určitě si chci přečíst i další knihy autorky, hlavně Iluminaci.

Selket
09.03.2020 4 z 5

Postavy jsou vykresleny velice realisticky, vyprávění vtáhne do děje a ke konci hezky vygradováno vybranými událostmi. Příjde mi, že tím, které období ze života Mahlerové autorka vybrala, její románovou verzi určila pouze Mahlerovou přítomností a nic víc, to na mě působí poněkud depresivně. Nemůžu nesrovnat s nedávno čtenou Galou Dalí, která je pojatá z poněkud jiné strany a nevyhnula se ději postaveném na finančních záležitostech, jak to občas u biografických knih bývá. Mimochodem všimla jsem si (a není to problém jen téhle knihy), že v poslední době mají korekce dost problém rozlišovat slova Jeho a Svoje a nechávají je tam tak pitomě, že člověk občas ani neví, co tím chtěl autor vlastně říci.

kneslova
13.02.2020 3 z 5

Tato kniha mi moc nesedla, Iluminace se mi jeví zajímavější, možná je to tématem

zuzana2599
23.01.2020 5 z 5

Extáze, Iluminace, Dcery čarodějného vrchu, to jsou tři knihy Mary Sharrattové, které mě okouzlily. Extáze doposud chyběla do mé sbírky.
Životní příběh osudové ženy Almy Mahlerové. Talentovaná Alma se provdá o dvacet let staršího geniálního Gustava Mahlera. Stává se jeho múzou, matkou jeho dcer, ale sama, i když Mahlera miluje, musí potlačit svou touhu také komponovat a hrát...
Mimořádný příběh o neobyčejné ženě, líbil se mi moc, ještě teď mám Almy plnou hlavu a přemýšlím... Doma o ní vyprávím. Jen kousíček z příběhu :
To, co mezi námi kvete, je extáze. Spolu jsme přečkali všechny bouře.
Naše láska není nic menšího než nebeská. Neutuchávající blaženost, která
rozmazává hranici mezi životem a smrtí.

Akťavs
22.01.2020

kniha je trochu rozpačitá, dost dlouho trvá, než se člověk začte, líbily se mi pasáže , v nichž jsou popisovány Mahlerovy skladby-symfonie a opery, i když život s ním nebyl vůbec jednoduchý

orinka3
23.11.2019 4 z 5

A tak jsem se spolu s Almou protrpěla až k samému konci knihy. Přelom století je náročný na všechny, kdo se v něm právě nacházejí. Dospívající velmi talentovaná Alma nerozumí svému citovému zmatku, na jedné straně cítí povinnost věnovat se hudbě a skladatelství, na straně druhé ji trápí probouzející se ženství. Není natolik poučena, aby věděla, co se s ní děje, a proto ji uvádějí do zmatku lichotky protřelých proutníků z VIP kulturních kruhů, Klimta nevyjímaje. Neví vlastně, kde je její místo - jestli může být sama sebou, anebo žít podle předpisu, tj. vhodně se vdát. Touží po velké lásce a je ochotna se kvůli ní zříci i toho, co je pro ni nejcennější - samostatnosti. V podnětném uměleckém prostředí rodiny poznává rozličné umělce té doby. Prožije upřímnou lásku k Alexovi, ale stále si není jistá, jestli je pro ni pravý. Osudově se setká s Mahlerem a až jemu skládá k nohám celý svůj život. Přestože bude muset mnoho let snášet hodně přísné podmínky, které na ni kladl. To, že spolu příliš šťastní být nemohou, vyplývá z jejich povah. On není člověk z tohoto světa, tak nemůže pochopit, že jí prostě nebudou stačit jeho umělecké úspěchy a to, že je manželkou slavného muže. Gustav Mahler netuší, jak jeho žena trpí jeho nevšímavostí a nechtěným sobectvím. A tak až ke konci knihy dosáhne za pomoci psychoanalýzy prozření. Pro oba už je vlastně pozdě. V bouřlivých letech se od sebe vzdalovali a až se konečně našli, času zbývalo už málo. Četba byla pro mě hodně náročná, vadilo mi to neustálé sebemrskačství a úvahy, kterými se Alma bezvýsledně trýznila. Kniha je dobrá, ale vracet se k ní nebudu. Už chápu, proč mi Mahler jaksi nepřirostl k srdci, na mě je příliš komplikovaný a výbušný.

alena0268
21.10.2019 5 z 5

Velmi čtivě zpracované téma o složitosti ženské role. Doporučuji všem, které se potýkají s otázkou, kam až směřují jejich ambice a zda jsou ochotny je obětovat na oltář rodinného života či naopak jim svůj život oddat za každou cenu.

Carmenka
01.10.2019 3 z 5

Nezklame, nenatchne... svým způsobem zajímavý popis “jiného uměleckého světa”.