Kalibánova válka

Kalibánova válka https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193312/bmid_kalibanova-valka-Ju0-193312.jpg 4 280 40

Expanze série

< 2. díl >

Na Ganymedu, obilnici vnějších planet, je příslušnice Marťanské vesmírné pěchoty svědkem zmasakrování své čety nestvůrným supervojákem. Na Zemi se vlivná politička zoufale snaží zabránit meziplanetárnímu válečnému konfliktu. Venuši zabrala mimozemská protomolekula, způsobila na ní obrovské, záhadné změny a hrozí, že se rozšíří do celé sluneční soustavy. V nesmírné pustině vesmíru, na lodi jménem Rosinante, Jim Holden a jeho posádka ve službách Spolku vnějších planet udržují klid a mír. Když se ujmou prohledávání válkou zničeného Ganymedu, aby pomohli najít unesené dítě, vychází najevo, že budoucnost lidstva závisí na tom, zda jediná loď dokáže zabránit mimozemské invazi, která už možná začala...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Triton
Originální název:

Caliban's War , 2012


více info...

Přidat komentář

olga8832
16.01.2024 5 z 5

Velká mimozemská paráda, moc mě to baví a skvělé je audio zpracování, ten závěr mi teda dal, s tím že třetí díl ještě není v produkci....
Moc mě bavila Chrisjen Avasarala a Bobbie ("Bobbie, převezměte tuto loď").
A protože jsem netrpělivá, tak zároveň sleduju podle tohoto natočený seriál a akorát se rozčiluju, jak změnili všem charaktery a vizáž ;-)

tlllk
03.01.2024 3 z 5

Nevedel som sa chytiť, ten dej plynul a ja som stále čakal, kedy sa napojím na prvý diel. Stále mi uniká ta pointa s protomolekulou, ani v tomto diely som sa nepriblížil k pochopeniu širšieho plánu. Tak snáď v ďalšom diely, lebo na počúvanie to celkom ujde.


Jarda72
16.11.2023 4 z 5

Druhý díl se velmi slibně rozjíždí. Mnohdy se mi stávalo, že jsem musel pokračovat dál a dál s velkou zvědavostí, jak daná scéna v knize dopadne. Jako celek mě to zatím baví a těším se na další díly.

Frizer
03.09.2023 3 z 5

Expanze očividně není pro mě. Pomalá "space opera" kde se zas toho tolik neděje. Pár zábavných a dynamických scén nevynahradí spoustu nudy, politiky a balastu okolo. Při čtení jsem se cítil jako bych sledoval jakýsi sci-fi seriál z 80. let který bude mít tuny a tuny epizod z nichž některé budou zářit jako diamant a některé budou jen nudným blátem.... přeci jen už jsme někde jinde. Postavy nudné a nezáživné...svět poměrně zajímavý ale nic moc se v něm neděje...příběh roztahaný....možná někdy zkusím ještě třetí díl.

puczmeloun
18.08.2023 4 z 5

Zatímco první kniha je noir detektivní space opera, druhá už je čistokrevná spece opera s (vesmírnou) politikou, lodními bitvami, spiknutími a vším, co žánr sci-fi nabízí. Osobně se mi více líbil lidštější první díl Leviatan se probouzí, přesto je i Kalibánova válka stále skvěle čtivá, v některých okamžicích nervy deroucí a konec dobrý...
...nebo ne? To se uvidí v dalším díle :)

rick6410
14.03.2023 5 z 5

Druhý diel do príbehu prináša nové postavy, a už iba Chrisjen by si zaslúžila 100% :D V druhom diely je viac akcie a napätia a má to pekný spád. Ale aj v tomto prípade sa mi viac páčilo seriálové spracovanie.

ludek7426
23.02.2023 4 z 5

I druhý díl této série je vysoce zábavné čtení. V podstatě jednoduchý příběh skládá poklonu zlaté éře sci fi a žánru space opera zvláště. Taková vesmírná kovbojka ve které samozřejmě nesmí chybět honičky s piráty, velkolepé bitvy, mikrogravitaci střídá přetížení při akceleraci, to vše od Venuše přes Zemi až po Ganymedes.... Oproti prvnímu dílu přibylo více politiky,která nahradila linii drsného detektiva Millera, noir detektivku vystřídala military sci fi. Děj zůstává samozřejmě stále otevřený a můžu se těšit na další díl. Žádné hranice žánru tahle série neposunuje , ale zatím se bavím skvěle. Objektivně bych to viděl tak na 3,5 hvězdičky, takže nechávám za 4.

VonDracek
07.11.2022 5 z 5

Další díl plný kvalitního scifi zážítku je za mnou. Málo z které knížky jsem takhle uspokojivě nadšená - to prostředí meziplanetárního osidlování, přepravování a bojování je (pro mně) skvěle popsáno, pár věcí se i přiučím a to mě prostě baví.
Navzdory dost velké obměně postav se zachoval ráz a styl příběhu. Žádná z postav nepostrádá velkou dávku odvahy, i když každá z jiného svého důvodu.
Politické intriky byly podle mě podány dostatečně stravitelným způsobem a hlavně převážně od Avasaraly, která je fakt skvělá, jak její humor tak její ráznost a člověk brzy pochopí, že se pro svoji funkci opravdu hodí. Ostatní postavy řešily své problémy a každá mě bavila. Prax byl do té dávky jednoznačných hrdinských osobností potřeba, nakonec mě dost překvapil jeho progress.
Vývoj děje byl dost zajímavý, napínavý a vlastně jsem většinu ani nepředvídala. Pár souvislostí mi nejspíš uteklo, občas je to složitější, chce to číst ideálně bez přestávek a trochu se soustředit. Závěr byl skvělý a ta tečka na konci - áááá! To bude drsný. :)

martin6849
22.09.2022 4 z 5

(SPOILER) !!! SPOILERY !!!
První půlka se mi zdála o dost slabší, než první díl. Asi proto, že mi to přišlo, že se tam vlastně nic nového neděje. Eros nebo Ganymed, bába nebo sníh... Z politických intrik jsem taky nebyl moc nadšený. Dokonce jsem knihu na více než rok (!) odložil.

Druhá část už byla lepší a přečetl jsem ji nakonec za pár dní. Jen je škoda, že všechno vlastně tak dobře dopadlo. Mohl tam někdo zařvat, mohli nenajít Mei, mohlo se něco nepovést... Ale co už.

Fallenyard
31.07.2022 5 z 5

Skvělé čtení, opět mě příběh posádky Rosinante vtáhnul a nezklamal. Dobrá dobrodružná literatura je o precizním složení charakterů, což se zde jednoznačně povedlo. Těšila jsem se na Avasaralu a Bobbie, komunikační styl staré paní je v knize ještě daleko zábavnější. Kniha oproti seriálu nabízí daleko lepší vhled do hlav jednotlivých postav a doslova jsem se v tom rochňala, jelikož v seriálu spousta věcí vyznívá hodně nejednoznačně. Odklon od seriálu je markantní i v dějové lince, kniha vyznívá daleko klidněji a dává velký prostor psychologickému vývoji postav, což mi maximálně vyhovuje.

yerry
30.04.2022 4 z 5

Ak v prvom zväzku tejto série bolo politiky pomenej a dej sa točil predovšetkým okolo dvoch postáv, v tomto zväzku to až tak neplatí. Politické hry, ktorých ústrednou postavou je Avasarala sa tu rozohrávajú jedna radosť. Pričom šachových figúr je tu niekoľko, predovšetkým tentoraz zo Zeme.

Veľký neznámy faktor, ktorý spraví škrt cez rozpočet všetkým zúčastneným politickým hráčom je, ako inak, naivný Holden s posádkou vesmírnej lode Rosinante. Správanie Naomi ako príslušníčky Pásu mi síce trochu nesedí, ale aspoň to Holden nemá také ľahké. Ľahké to nemá ani Amos, ale to je špecifická postava, ktorá chyby nerobí.

Ústredná dejová linka Praxa a jeho dcéry má síce svoje miesto ale dosť by som pochyboval, že by reálne mala takú dôležitosť, aby sa kvôli nej podnikali lety naprieč slnečnou sústavou, konali vojenské strety a vybuchovali vesmírne koráby. Určitý citový a morálny rozmer jej však nechýba.

Bobby je fajn. Jej popis mi trochu nesedí s tou zo seriálu. V knihe je to pekná baba, len zväčšená na 150% :) Meria cez dva metre a je samý sval a šľacha. Skrátka typická mariňáčka, ktorá sa trochu vymiká z priemeru. Tá zo seriálu mi až tak šľachovito nepripadala a aj o jej vzraste by sa dalo diskutovať. To je ale daň za to, keď seriálové spracovanie vidí človek skôr. Napokon človek si obľúbi obe verzie Bobby...

Protomolekula sa ďalej úspešne prejavuje na Venuši a vďaka pozemským záporákom aj v samotnej slnečnej sústave. Škoda videného seriálu, inak by bola ešte tajomnejšia a zaujímavejšia.

Seriál sa pomerne verne drží doposiaľ prečítaných zväzkov. Niečo pridáva, hlavne čo sa týka vizuálu. Naopak, v knihe je zasa lepšie vykreslená motivácia jednotlivých postáv, na ktorú zasa v seriáli nebol až taký priestor. Teda knihy spoločne so seriálom Expanse sa veľmi dobre dopĺňajú. Odporúčam však knihy čítať ešte pred sledovaním samotného seriálu, najlepšie v súbehu...

Čo dodať? Veľmi dobré čítanie...

Klilad
04.02.2022 5 z 5

Druhý díl ještě lepší než první. Super promyšlené, zábavné a čtivé. Stylisticky by se to dalo označit za game of Thrones, ale to nevadí. Děj je super a poměr zábava/realismus/akce je neskutečně
dobře vyvážený. Respekt oběma autorům. Těším se na další díl.

nero 13
28.10.2021 5 z 5

Na rozdíl od prvního dílu kdy nás dějem provázely jenom postavy Holdena a Millera se v Kalibánově válce vypravěčské linky rozšíří na čtyři, zmizne Miller a přibyde Avasarala, Prax a Bobbie, tu mám rád jak zde v knize tak v seriálu, stejně jako Avasaralu, Prax mi přišel v knižní podobě dost ukňouranej a méně sympatický a nomber one je pro mně Amos tím jak se s ničím moc nemaže, jinak děj v druhém dílu už je odlišnější od seriálu více než v prvním a tak jsem zvědavý na další pokračování.

MartinvonHau
18.08.2021 4 z 5

Z noir detektivky (Leviatan se probouzí) se postupně stává opravdová space opera, kde důležitou roli hraje politika. A ačkoli u politické linky často hrozí nuda (třeba Lucas vysvětlováním politického pozadí zcela zabil novější díly Star Wars), Avasarala je naštěstí natolik svérázná osobnost, že baví. Obecně mám za to, že až na Holdena a Naomi (moc jednoznační klaďasi) jsou postavy opravdu parádní. Například Amos je fenomenální. Těším se na další díly a doufám, že se knihy budou stále více vzdalovat seriálu. Přece jen, když člověk z televize ví, jak to dopadne, trochu ho to připravuje o zážitek.

parxel
04.08.2021 4 z 5

Po dočtení Kalibánovy války mne začíná mrzet, že jsem se k Expanzi dostal až po zhlédnutí seriálu. Expanze totiž obsahuje všechno, co mám rád. Vlastní a originální svět, ve kterém jsou ustanovené politické vztahy, výrazné postavy, zajímavou zápletku a neočekávané zvraty. A právě ono poslední zmiňované mi při znalosti seriálu, mírně kazí dojem.

Na druhou stranu, kvalitou kniha odpovídá prvnímu dílu. Do popředí se začínají dostávat politické ambice mocných a to je od nepaměti dostatečný důvod pro ospravedlnění jakéhokoliv krveprolévání. A nejinak je tomu i zde.

Pro mě osobně byla největším tahouném druhé části Avasarala. Nemůžu si pomoc, ale tahle dáma mi prostě přirostla k srdci. Ani ve snu by mne nenapadlo, že jednohe bude mou oblíbenou hrdinkou postarší vulgární politička. Pokaždé, když řekne "fuck", a že ho říká často, tak mi v uších zní její akcent. :-)

To je ode mne vše. Pokud se vám líbil první díl, tak mohu druhý vřele doporučit. A pokud se náhodou ještě rozmýšlíte co dřív, zda seriál nebo knihu, tak začněte knihou.

čuřil
09.06.2021 4 z 5

Druhý díl mi přišel takový živější než první. Mělo to spád, napětí a vše směřovalo k celkem zajímavému závěru a s otazníkem na konci. Je ovšem třeba říci, že mě osobně chyběla postava pana Millera. Ale jinak výborná kniha a samo že budu dál sledovat příběhy od posádky kapitána Holdena.

kralika
22.12.2020 5 z 5

Pro mě ještě lepší než první díl, především díky širšímu pohledu na svět, který autoři vytvořili. A přestože některé věci by mě měly rozčilovat, protože se v nich člověk ztrácí (poslední třetina) - tak to vlastně nevadí, jelikož jsem čtenář rád přistupující na hru autorů, kteří vše vyprávějí z perspektivy jednotlivých postav, a ty jsou evidentně zmatené též. Tak v tom alespoň díky čtenáři nejsou samy...

coquus
27.11.2020 4 z 5

Druhá kniha této série je důstojným nástupcem prvního dílu. Ke známé posádce přibyly nové postavy a všichni společně rozmotávají klubko nejasností, konspirací, politického balancování na pokraji války i vzájemných vztahových problémů. V příběhu volně navazujícím na předchozí knihu jsem si opět vychutnával technické detaily popisu vesmírných stanic, vybavení bojových skafandrů a podobných „parádiček“ z budoucnosti. Co se týče příběhu, ten sice je dost propracovaný, avšak chyběl tomu nějaký větší zvrat. Všechno to má takový přímočarý a dobře odhadnutelný průběh, což je trochu škoda.

HynekBee
26.10.2020 5 z 5

I když se neřadím mezi čtenáře Sci-FI, tak tohle mě fakt bavilo. Po přečtení prvního dílu, který byl pro mě ponurý až depresivní, se mi dál tuto sérii číst nechtělo. Udělal jsem dobře, že jsem pokračoval.
Propracovaný příběh, sympatické hlavní postavy - zkrátka - nemohl jsem se od toho odtrhnout. Doporučuji.

JSmerda
15.10.2020 5 z 5

Druhá kniha ze série. Autoři se rozkoukali, svět dokonale funguje (věříte popisům), hrdinové jsou představení a už to odsýpá :)