Železo a krev

Železo a krev https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473151/bmid_zelezo-a-krev-hCf-473151.jpg 4 37 8

Expanze (Joshua Dalzelle) série

< 2. díl >

Naše pohraniční planeta je obsazena tajemnými Daršiky, kteří si postupně podmaňuji všechna větší města, zatímco jejich blokáda odráží všechny pokusy nové Spojené terranské federace o protiútok. Zoufalé nejvyšší velení Federace se proto rozhodne k poslednímu pokusu planetu osvobodit – povolají z penze kapitána Jacksona Wolfa a svěří mu velení lodi, která má proniknout obrannou flotilou a podpořit mariňáky a civilisty bojující na povrchu dobývané planety. S tímhle nepřítelem vyjednávat nelze. Pokud chce Federace svou planetu zpět, bude za ní muset zaplatit krví.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Iron & Blood , 2017


více info...

Přidat komentář

woita
11.03.2023 5 z 5

Trochu netradičně k této sérii se boje odehrávají nejen v nejvyšších sférách - ve vesmíru, na poli diplomacie a politiky, ale i na povrchu planety ve společnosti námořní pěchoty Jednotné Terranské Federace. V první knize se více poletovalo ze systému do systému, čemuž je tentokrát jinak. Kniha sleduje bitvu o planetární systém Juwel obsazený Daršiky. K Juwelu je vyslán Wolf jako kapitán výsadkové lodi Aludra Star společně s malou letkou bojových lodí Federace. Mohlo by se říci, že Wolf byl degradován, ale jak se ukazuje záhy, i s méně ozbrojenou lodí než je třída StarWolf, které vládne Celesta, lze dokázat nemožné.

Ušinové a Daršikové, nové mimozemské "rasy" (pozn.: po přečtení každý pozná, co značí uvozovky), které lidstvo poznalo skrze hledí svých zbraní, se podstatně odlišují od Fágů z trilogie Černá flotila. Tyto dvě rasy jsou na podobné technologické úrovni jako naše rasa, čímž naše vzájemné půtky působily povědomě. Přesto bylo v mnoha ohledech možno spatřovat i rozdílnosti, které byly nejpatrnější s objevením daršickeho Ducha, který mnohdy pěkně promíchal karty. Chaos nicméně nepanoval jen na orbitě Juwelu, připočítejme k tomu stav nově vzniklé Jednotné Terranské Federace, potýkající se s nedostatky zdrojů a stojící proti starým i novým nepřátelům, a máme tu další zaručený recept na skvělou roadmovie, která nenechá nikoho vydechnout.

Joshua Dalzelle je briskni autor píšící pro zábavu. Jeho série se vyznačují minimem politikaření, náročných popisů a zdlouhavých vysvětlování. I přes jasné zaměření sci-fi military nelze o postavách hovořit jako zelených mozcich libujících si v bitevní vřavě. V postavě Wolfa se skloubí ono pozlátko opěvovaného neustupného bojovníka se skromnosti a oddanosti pravého hrdiny.

Turlogh
23.09.2022 5 z 5

Povedený druhý díl nové série, starý dobrý kapitán Wolf opět v akci. Howgh.


cori
11.06.2022 3 z 5

Jakson Wolfe se zapojuje do obrany planety Juwel, Celesta taxikaří pro velvyslance, agent Pike bezezbytku využívá svou jedinečnou supermoderní loď a nový hrdina seržant Barton bojuje proti Daršikům přímo na napadené planetě. Juwelská epizoda pěkně odsýpala a jsem zvědavá na vyvrcholení této série.

Lacie
19.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Železo a krev. Do druhého dílu Expanze jsem se pustila ukolébána předchozími stereotypy, začetla se do první stránky – to byl budíček! Něco podobného jsme tu ještě neměli, namísto poletování nekonečným vesmírem bitva o jedinou planetu, a to i na povrchu. Krev a železo – rozdělení na boj pěchoty proti přesile Daršiků, zoufalé čekání na orbitální podporu, pár vypíchnutých postav přibližuje situaci, nedostatek materiálu, komunikace a naději, kterou přináší kapitán Wolfe.
Ten je posazen na trůn výsadkové lodi, žádný torpédoborec, žádné manévrovací a bojové vychytávky, prostě kocábka jak do vany s břichem plným raketoplánů a mariňáků čekajících na svůj okamžik, a k tomu další hromady klacků pod nohy, které musí překonávat.
Kniha je nabitá od začátku do konce, přeskakování mezi pohledy na situaci z planety a nad planetou příběhu dodává na svižnosti a na konec nám autor narafičil vějičku do dalšího dílu. Tak držím palce, ať pokračujeme v nastoleném tempu!

GrayWolfEU
08.12.2021 5 z 5

Přájemně navazuje na předchozí díl a jelikož jsem je četl hned po sobě, vezl jsem se na vlně příběhu a užíval si ho do poslední kapky.
Řekl bych, že jsemsi ho užil víc, než díl předchozí a proto rovnou 5 hvězd.

Doufám, že se vám pokračování bude líbit tak jako mě.

Lejdy
22.11.2021 5 z 5

Přečteno za jednu noc. Je to prostě jízda!

Tazz1
28.08.2021 5 z 5

Tohle opravdu není space opera, to je úplně jiný žánr :-). Tohle je military scifi a to ve své kvalitní podstatě. Zatímco války s Fágy byly takové nejasné (i z toho důvodu, že vlastně do současné doby nevíme jak vlastně takový Fág vypadá), zde s Daršiky se již jedná o konkrétního nepřítele. Wolfe je hrdina bez bázně a hany, ze kterého se postupně stává hlavní hrdina Federace. Prostě černá je černá a bílá je bílá a nic mezi tím. Military akce, která odsýpá od začátku do konce. Letní oddechovka bez nutnosti nějak moc přemýšlet. Poslední díl, který vyjde cca na konci roku bude o tom, jak Wolfe v nové moderní lodi Nemesis bude honit tajemného "ducha". Už aby to tady bylo...

Bašťák
03.07.2021 3 z 5

Další pokračování příběhu autorova univerza. Líbilo se mi, že se tentokrát celý příběh točí víceméně kolem jednoho problému - invaze na planetu Juwel. V rámci předchozích dílů jde o povedenější díl, řekl bych, že se autor ve druhé trilogii zlepšil a na další knihu (bude se jmenovat Torpédoborec) se tak docela těším.

Autorovy další knížky

Joshua Dalzelle
americká, 1978
2016  88%Válečná loď
2017  83%Protiúder
2016  83%Volání do zbraně
2020  77%Nové hranice
2021  83%Železo a krev

Kniha Železo a krev je v

Přečtených47x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce58x
Chystám se číst14x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x