EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí

EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482557/bmid_exotoulky-svetem-30-let-zazitku-ze--hLC-482557.jpg 4 100 31

Vydejte se s autorem na výstřední putování světem, během něhož poznáte, jaké to je ztroskotat s dřevěnou bárkou u somálských hranic, pašovat ploštice z Karibiku, chytit horečku dengue, stát se miliardářem v Německu, očkovat psy proti vzteklině v Keni, zažít žahnutí nejjedovatější medúzou světa čtyřhrankou smrtelnou, stopnout si vlak či bangladéšské komando před zásahem, zavítat na ostrovy afrických narkobaronů, ošálit alžírského velvyslance, skončit v karanténě s neznámým infekčním onemocněním, rozhodnout o nouzovém přistání transatlantického letu a mnoho dalšího. Julius Lukeš podává své divoké zážitky z poloviny zeměkoule vtipně i syrově, nekorektně i odlehčeně. Snaží se nahlédnout pod pokličku národům, krajinám a historických souvislostem. Zkrátka porozumět. Ne vždy se mu to daří. Občas mu při tom jde i o krk. Přežít naštěstí zvládá pokaždé.... celý text

Přidat komentář

SirokO
08.02.2024 2 z 5

Já teda nějak nesdílím to nadšení, které kolem knihy panuje. Nějak těm zážitkům nevěřím.. leckde to vypadá "přikrášlené" a rozšířené aby to mělo aspoň nějaký obsah... a kdybych osobně potkal autora někde na cestě, je to přesně typ člověka, co mi není sympatický.
Asi pět příběhů jsem po chvilce vzdal a prostě přeskočil (a to nejsou dlouhé). Dočetl jsem to do konce a říkám si, jak to ta Verča s ním může vydržet :D.
Jednu hvězdu dávám za obálku a druhou, že to šlo dočíst.

Winoga
30.06.2023 4 z 5

Otakar Batlička dnešní doby. Dobrodružství natřískané do každé kapitoly. Jako literární počin je to výtečné, ale jako návod na život, raději ne, ostatně i autor se několikrát dostal do přímého ohrožení svého života. Dobroružství nevzniká jen tak, kde se balancuje na hraně života a smrti.


Címa
27.06.2023 5 z 5

Kniha mě velmi bavila, žádné sáhodlouhé nudné popisováni jednotlivých zemi, ale intenzivni zazitky z rozdílných destinaci po celém světě. Neskutečný, kam všude se autor i díky svým rodičům podíval.

Kackac77
14.03.2023 4 z 5

Bylo to opravdu zajímavé čtení o cestování, které jsem navíc četla na dovolené (zdaleka ne tak dobrodružné jako v knize). Ze začátku jsem si zvykala na způsob psaní, připadalo mi to takové "odfláknuté" nebo nedostatečně popsané..., ale nakonec jsem se začetla. Stejně mi tam trošku to "spisovatelské umění" chybí. No ale autor je doktor, který rád cestuje a těch zážitků z cest je tam habaděj a je to zajímavé, o tom žádná...

Vivetkav
06.03.2023 4 z 5

Velmi zajímavé příběhy..někdy bych byla ráda s autorem a jindy jsem si říkala ty blaho jak tohle zvládl.. nicméně hezky sepsané odvážné a dobrodružné..je vidět, že celá rodina má v krvi

MatBla
01.03.2023 5 z 5

Odvážný chlapec, vlastně celá rodina. Já tu odvahu nemám cestovat jen tak s batohem, děkuji autorovi, že jsem se do těch zemí mohla podívat jeho prostřednictvím.
opravdu čtivě napsáno, mělo to šmrnc.

flare
05.12.2022 5 z 5

Pekne svizne cteni..zajimave podrobnosti,o poznamka "pod carou" nemluve..kniha se mi libila..

Jarka_rybář
04.12.2022 5 z 5

Úchvatná kniha. Autor má odvahu, nadhled, vtip a boty z kůže toulavého telete. Doporučuji všema deseti!

mgeisselreiter
03.12.2022 5 z 5

Neuvěřitelné příběhy. Kniha startuje a jede na plnou dynamiku. Snad až ke konci mi přišlo, že tempo trošičku zpomaluje a zajímavostí a poutavosti mírně ubývá. Autorovi se podařilo zbytečně se nevykecávat a stručně a poutavě zaujmout. Zajímavé ilustrace jsou vítaným bonusem, stejně tak jako barevně zvýrazněné zajímavosti a fakta (inspirací možná byly knihy Zibury). Tato kniha si zaslouží 5*. 3. 12. 2022.

Sandalkar
29.11.2022 5 z 5

Supr. Vycucky, pribehy a perlicky z celeho sveta. Obdivuji dobrodruznou povahu cele rodinky "Lowcashovic".

Palec nahoru za historicko-soucasne poznamky v textu, ktere ukazuji, jak uzasne i krute je byti na tomto svete. Doufejme, ze to uzasne prevazi...

Laugh, love and live!

VeruMalfoy
12.11.2022 4 z 5

Četla jsem už pár cestovatelských knih, ale tato kniha patří k těm lepším. Jediné, co mi občas vadilo, byla trošku pesimistická nálada na jinak krásném místě, ale chápu, že ne vždy je vše růžové a je dobře, že se to čtenářům podává zcela ryze tak, jak to ve skutečnosti bylo, a jak se to událo, Nepřikrášlené. Některé příběhy byly na můj vkus až příliš krátké, což je veliká škoda, protože bych osobně brala o trošku delší, abych se lépe vžila do cestování danou zemí. Na knihu jsem narazila náhodou a jsem za to ráda.

bigbabe
09.11.2022 4 z 5

Výborná knihu, lehce se četla, mám ráda takové knihy. Sama nejsem takový dobrodruh, ale ráda si to přečtu. Jen, co mi v takových knihách chybí je třeba mapa a kde se to místo na světě nachází, prostě zas tak znalá nejsem a pomohlo by to, protože jinak pak strávím u takových knih stejný čas na googlu a mapách, stejně jako čtením.

Ronnie68
04.10.2022 4 z 5

Rozhodně zajímavá kniha, která stojí za přečtení... zvládnuto za pár hodin...

Saela
19.09.2022 4 z 5

Přečetla jsem jen pár cestopisů, protože mě většinou nudily. Autoři cestopisů určitě zažili spoustu zajímavých příhod, ale z mého úhlu pohledu ho neumí kolikrát zajímavě předat dál. To se o téhle knížce říct rozhodně nedá. Julu znám, to byl také důvod, proč jsem si knihu pořídila. A čekala jsem, že to bude cestopis psaný formou deníku a já ho rychle odložím. Opak byl pravdou, hned první kapitola mě vtáhla do knihy a já ji celkem rychle přelouskala. Jula v knize vypisuje jen ty nejzajímavější příhody z cest, u kterých vám kolikrát zůstane rozum stát. Pokud by mě měla kniha navnadit na mé vlastní cestování, tak by mě spíše odradila. Ač sama ráda cestuju a mám také dost zajímavých příhod, tak kam se hrabu na Julu. Ten kluk je prostě magnet na problémy! :D

Hvězdičku strhávám za chybějící časovou rovinu. Ta mě osobně tam chyběla. I kdyby byl na počátku příběhu napsaný třeba jen rok, hodně by mi to pomohlo. Takhle byl každý příběh z jiného roku, jednou mu bylo 17, jindy 5 a hned v další kapitole zase třeba 16. V tomto ohledu to byla škoda.

IHT
13.09.2022 5 z 5

Cestopisy miluji.
Ale tohle neni cestopis. Tohle je mozaika drobnych prihod z cest. Naprosto to neni podobne treba Ziburovi (libi). Ale je to moc podobne treba Nevinnostem sveta - podcastu Dana Barty (MOC libi), ktery ma podobnych low-costovych historek take plno. Vcetne tech o jointech ci prostitutkach :)

Autoruv styl je mi velmi sympaticky - take moc rad cestuji, take s baglem na zadech na predem neprilis naplanovane tripy, take se snazim vyuzit ruznych prilezitosti (staze, sluzebni cesty) k poznani dalsich zemi a kultur, take miluji potrhle destinace. A take se snazim tahat sebou deti, aby poznaly svet. Co nemam, je autorova sebeduvera, otevrenost, duvera v lidi a odhodlanost - to mu obrovsky zavidim!

Julo, diky moc - tesim se na dalsi Vasi knihu a preji hodne zdaru do dalsi stovky!

ChristineGilgun
18.08.2022 5 z 5

Dlouho jsem se u cestopisu tak nepobavila.
Některý zážitky teda člověk asi fakt nechce zažít,hlavně asi ten první:D ale kniha skvělá.
Ráda si ji určitě někdy prolistuju znovu :)

Navíc kniha obsahuje k některým tématům i historické vysvětlivky apod. takže za to taky plus :)

ivca7818
13.08.2022 5 z 5

Mimořádně zdařilý barvitý a trochu neobvyklý cestopis zaměřený na dobrodružné zážitky jednoho kluka objevujícího svět takřka jen s baglem na zádech. Na knížku jsem narazila v časopise Lidé a země, kde byl s Juliem Lukešem rozhovor a hned jsem věděla, že si ji budu chtít přečíst a nezklame mne. Lukeš je velký sympaťák s obrovskou dávkou štěstí, který dokazuje, že pokud v sobě máme dostatek odhodlání, můžeme vyrazit a cestovat taky, za mne plný počet hvězd :)

Benny215
20.05.2022 5 z 5

Úžasná knížka, je mi sympatické jak se autor propil světem

MiňonkaNonka
18.04.2022 5 z 5

Na autora jsem narazila v časopise, kde s ním byl rozhovor a zaujal mě. Pořídila jsem si tuto knihu a moc se mi líbila. Zažít to, co zažil on bych nechtěla, ale četlo se to pěkně. Pobavila jsem se.

Lucieoknihach
14.03.2022 5 z 5

Tak tohle byla bomba. Miluju cestopisy, ráda nasávám tu atmosféru, která z nich vyzařuje, čerpám energii a představuju si všechna ta dobrodružství, která dala vzniknout knihám. Julius Lukeš ovšem do svého vypravění přenesl něco, co mě zaskočilo. Po přečtení pár stránek jsem vlastně vůbec cestovat nechtěla. A proč? Protože autor cestuje způsobem, který není pro slabší povahy (jako jsem já) slučitelný se životem. :))) Protože jede ve velkém v adrenalinu. Koupe se v řece plné krokodýlů, přežije žahnutí životu nebezpečnou medúzou, ničeho se nebojí a do všeho jde po hlavě. A ještě všechno popisuje s takovou lehkostí a s humorem, jako kdyby vlastně o nic nešlo. Nejedná se o žádné ucelené texty s rozborem jednotlivých dnů, ale spíše bych to nazvala jako střípky momentů, které utkvěly v paměti.

Pokud máte rádi čtení o cizích kulturách, tak i vy budete spokojení, protože titul kromě samotných vzpomínek a zážitků obsahuje velké množství zajímavosti a informací z různých lokalit po celém světě.

Celkové provedení je opravdu super a to, že mi titul dorazil i s podpisem a věnováním beru jenom jako takovou třešničku na dortu.

Ráda jsem se v těchto pochmurných dnech podívala po světě a reálně jsem nemusela ani vylézt z postele. Já jsem jinak velký milovník cestování, ale po zkušenostech, o kterých jsem se dočetla, si nejprve každou cestu pečlivě rozmyslím. A jestli si odnáším z četby nějaký poznatek, tak že Julius Lukeš je opravdu EXOT.

Autorovy knížky

Julius Lukeš
česká, 1990
2021  88%EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí

Kniha EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí je v

Právě čtených2x
Přečtených115x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených5x
Knihotéce31x
Chystám se číst53x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x