Exorcistův dům

Exorcistův dům https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516513/bmid_exorcistuv-dum-dET-516513.png 4 71 16

Psychologický thriller vypráví příběh rodiny, která si koupila dům na farmě v Západní Virginii. Namísto vesnické idyly je však v novém domově čeká setkání s nepředstavitelnou hrůzou. Psycholog Daniel Hill kupuje v létě roku 1994 statek v malebném prostředí Apalačských hor. Spolu s manželkou Norou a dospívající dcerou Alicí prodají dům v Ohiu a přestěhují se na jih. Zpočátku si užívají krásy života na venkově, avšak jejich idyla končí, když ve sklepě objeví skrytou místnost se studnou zatlučenou prkny, přes která je položený mohutný kříž. Postupně se dozvídají, že předchozí majitel domu byl exorcista, ale to už se kolem nich začíná rozpoutávat hotové peklo. Každý z nich zažívá věci, které nedokáže vysvětlit, zlé moci útočí na jejich nejslabší místa a prohřešky z minulosti. Hillovi záhy pochopí, že odjezd z farmy je nezachrání a musí se vypořádat jak s temnotou, které sídlí na farmě, tak i s tou, kterou si nesou každý v sobě. Hororový román zasazený do devadesátých let potěší milovníky rodinných thrillerů, příběhů o posedlosti démony, exorcismu a okultismu.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Exorcist's House


více info...

Přidat komentář

lucakuca
09.03.2024 3 z 5

Příjemné mrazivé čtení....
Nic nového, autor sází na jistotu.
Vrzání dveří, co se otvírají, halucinace, smrad zkažených vajec, deníky, VHS, zachránce a třešnička na dortu na posledních stránkách...

Holanka
18.01.2024 3 z 5

Jsem veliký nadšenec hororových příběhů ať už v literární či filmové tvorbě. Z toho důvodu chápu, že napsat kvalitní horor je celkem náročné; vždy se nachytám, že knihy z hororového žánru hodnotím povětšinou kladně, ačkoliv je to v rozporu s kvalitou samotné knihy. Nu, což mám pro tento žánr opravdu slabost...Každopádně tato kniha mi trochu připomínala béčkové horory, které neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchnou. Kniha měla zajímavou zápletku, hlavní hrdinové byli fajn, ke konci se mi líbila ta eskalace napětí, která se za mě autorovi moc povedla. Však musím souhlasit s některými komentáři, že v knize se objevovalo příliš moc klišé a byla celkem předvídatelná.


Pitbullka
14.01.2024 4 z 5

Za mě velká spokojenost, čtivé svižné i když v příběhu je pár klišé. Ale kniha si udržela mou pozornost, postavy mi sedly.

wlado
03.12.2023 2 z 5

Kniha pre mládež, mali to vydať Mladé letá. Čakal som hororovú, mrazivú atmosféru a miesto toho kniha síce s rýchlym dejom, no miestami až úsmevná.

Ív688
17.11.2023 2 z 5

Přečetla jsem za dva dny, moc jsem se nebála, příběh celkem předvídatelný, trochu klišé v tom, že nikdo se zpočátku nesvěřuje co se mu děje, všichni se bojí sklepa a přesto tam lezou, nakonec se dá předpokládat, že i mimčo, co teprve přijde na svět asi bude divné.. apod, vracet se nebudu, police Jednou a dost má další přírůstek

AnastasijaV
07.11.2023 3 z 5

Kniha plná klišé. Od začátku jsem nad tím kroutila očima a knihu často odkládala. Čekala jsem něco nového, co mě posadí na zadek. Kolem 90. strany jsem se zařekla, že knihu dočtu bohužel pouze ze zvědavosti. Když jsem použila všechnu fantazii co mám, kniha ubíhala rychle (sem tam docela brutálním a extrémním způsobem). Věřím, že kdyby si autor a James Wan plácli, mohl by to být skvělý kinopočin.

Markéta.
04.11.2023 4 z 5

Čtení jsem si užila, kniha mne velmi bavila. Za mě tam bylo dost dokola se opakujících jevů, které mne trošku omrzely, ale jinak nemám co vytknout.

Ája373
04.11.2023 4 z 5

Pokud bych měla hodnotit míru strašidelnosti, tak 5/5. Fakt mě to vyděsilo, na druhou stranu mě vyděsí téměř každý příběh o démonech a nemusí být bůhvíjak dobře napsaný. Kladně hodnotím to, že příběh měl hlavu a patu a jakousi svou logiku, která byla čtenáři dobře zprostředkovaná. Děj je i téměř bez hluchých míst, opravdu se nenudíte, pořád se něco děje. Na druhou stranu kniha nenabízí víc než stereotyp a nepřispívá ničím novým. Zkrátka taková exorcistická klasika. Neurazí, ale ani extra nepotěší.

Pampalini
22.10.2023 3 z 5

Malo to všetky exorcistické ingrediencie, ktoré sú zabehnuté. Autor išiel až príliš po istote, príbeh mi pripomínal povinné jazdy v krasokorčuľovaní - sťahovanie sa do domu s tajomstvm, oboznamovanie sa s tajomstvom, vysporiadavanie sa s tajomstvom. Postavy stvoril nezaujímavé, bez života, bolo mi jedno, čo sa s nimi deje. Rovnako veľmi krívala logika príbehu. Zjavne prvotina.

-knihomolka-
02.10.2023 5 z 5

Tak tomu říkám horor. V noci se mi o tom i zdálo, to se mi stává opravdu málokdy. Moc doporučuji!

veronika4001
11.09.2023 5 z 5

Konečně horor jak má být. Budí ve vás očekávání a s narůstajícím napětím roste strach z neznámého a z toho, co čeká a co nechce (nemůže?) být pokořeno. V této souvislosti mě napadlo slovo "pábitel".
Na hororu mám nejradši představy, které vás pronásledují, jsou nutkavé, vetkávají se do vašich myšlenek a jste do nich zaklenutí. Nejde to se jich zbavit, pořád se k nim vracíte a čím víc jsou nutkavější, tím víc temnoty jim přiznáváte. Pořád to tam je, ta dvířka. Ta nenápadná a čím nenápadnější jsou, tím víc budí naši pozornost.
Líbilo se mi převzetí příjmení "Blatty" (zde Merle Blatty) zřejmě od Williama Petera Blattyho, autora Exorcisty.

666Jitka
02.09.2023 4 z 5

Kniha, napsaná jednoduchou sdělnou formou, se vcelku dobře četla a její děj na stránkách utíkal jako vítr v poli. Některé části knihy byly fakt napínavé a strašidelné. To jak démon ovládá mysl obětí, opřádá jejich smysly hrozivými halucinacemi a nutí je dělat hrozivé věci, je nápadité a místy až nervy drásající. Myslím, že by kniha mohla být předlohou pro dobrý hororový film, protože její děj i postavy se v čtenářově mysli zřetelně a do detailů formují a už při četbě v jeho hlavě běží takové soukromé děsivé promítání.

milanříský
28.08.2023 3 z 5

Výborný úvod, strašidelné momenty i zmatečná práce s postavami a příliš rychlé finále. Exorcistův dům skvěle pracuje s démony a exorcismem, drajv ztrácí ve zbytečných myšlenkových pochodech dvou ženských postav. Přesto se jedná o příjemné béčko, které však jede podle šablony.

Začátek je přitom vynikající, setkání se starým exorcistou, pro nějž si přijde branou z pekla zlo navnadí, následující story s dělníky opravující dům, ve kterým exorcista bydlel, rovněž. Ale pak se příběh začne rozmělňovat mezi tři členy rodiny, což je chvílemi lehce matoucí a nezáživné.

Následuje přehlídka všemožných událostí z nichž rodina zjistí, že v domě asi není něco úplně v pořádku. K dobru autorovi lze přičíst, že se nejedná o sto padesátou variaci na strašidelný dům, ale s přítomností démona si vyhrál pečlivěji. Hlavní problém nastává ve chvíli, kdy kupí stále další a další události, aby pak finále uspěchal a finální střet se silami zla naprosto odbyl. I ta potitulková scéna v závěru je klišé jak prase.

Exorcistův dům není dalším Exorcistou jako od Blattyho (byť tam na jeho jméno trefně odkazuje), vlastně tohle paperbackové vydání evokuje éru devadesátkových hororů, kterých zvládnete zkonzumovat mraky, ale těch opravdových klenotů je jen pár. Tady klenot nehledejte, zábavu ale ano.

Sammy.Boy
26.08.2023 5 z 5

Velká spokojenost! Má to přesně takovou atmosféru, jakou jsem od tohoto žánru očekával. Sympatická rodina v nesnázích a rozlehlá farmářská usedlost, kde EXORCISTŮV DŮM skrývá sklep se zlověstnou studnou. . .každý hororový fanoušek musí být nadšený. Umím si tuhle knihu představit jako námět pro skvělý film.

lucia0482
12.08.2023 5 z 5

Naozaj vydarená kniha, ktorá vám nedá vydýchnuť. Konečne dobrý horor, ktorý som čítala len za svetla.

Kniha Exorcistův dům mi prišla pred pár dňami a musela som sa do nej hneď pustiť. Téma exorcizmu je stále zaujímavá ako pre spisovateľov, tak aj pre režisérov. A srdce hororových fanúšikov plesá,keď nájdu nevšedný horor, ktorý nie je ako väčšina.

Na začiatku je starý exorcista, ktorý umiera vo svojom dome za veľmi podivných okolností. Ostáva po ňom zhorený dom a pes Buck. Po nejakom čase sa do domu nasťahuje nová rodina. Daniel s tehotnou manželkou Norou a dospievajúcou dcérou sú po rekonštrukcii nadšení a vedia si predstaviť,za aký balík by ho mohli predať. Krátko po sťahovaní spoznávame aj Luka, ktorý až príliš ochotne pomáha novej rodine. Tá veľmi rýchlo príde na to,že v ich dome prebýva niečo pekelné. Nebudú bojovať len s démonmi a zlom, ale aj so svojimi poklesmi a prehreškami minulosti. Ujsť nemôžu a tak im neostáva nič iné ako bojovať. Je však možné poraziť niečo, čo prichádza z pekla?

Bála som sa. Niekoľkokrát som knihu na okamih zavrela. Neboli tu žiadne nechutné scény, ale autor dokázal perfektne vybudovať atmosféru strachu. Mám doma aj knihu Vyháňač diabla,asi si ju čoskoro prečítam.

Daniel a Nora pôsobia ako zohratý pár a človek by povedal,že v ich minulosti nie sú žiadne trhliny. Zdanie klame a aj to je živnou pôdou pre diabla žijúceho v ich dome. Predstavte si svoje nočné mory,ktoré zažívate aj počas dňa. To sa deje na veľkej farme Hillovcov.

Námet nie je nijak zvlášť otrepaný, naopak, radím ho k tým zaujímavejším a kniha vyčnieva najmä vďaka dobre vykreslenej atmosfére,niekedy hneď neviete,čo je pravda a čo nie. A záver? Pripomína mi Rosemary má dieťatko alebo finále prvej série American horror story.

Ak máte radi horory, túto knihu odporúčam všetkými desiatimi. Je to paperback, môžete s ňou aj cestovať, nie je príliš rozsiahla a za dva dni je po nej. Je pravda,že koniec vygradoval rýchlo a nestihla som si ho tak užiť, no nevadí. Celkový dojem to nepokazí.

Redra
07.08.2023 4 z 5

Váhala jsem jestli dát 4 nebo 3 hvězdy. Nakonec dávám 4, ale je to na hraně. Některé kapitoly se mi líbily opravdu hodně a některé zase ne. Kniha se dobře čte, děj plyne rychle, nejsou tam zbytečné záseky. Někdy mi ta slovní zásoba přišla taková jednodušší, například dotaz "jsi v pořádku" je snad v každé kapitole :-), ale to není důležité. Nejvíc se mi líbily části se starým panem Merlem, i postavy Luka a Alice mi byly sympatické a samozřejmě i Back .-). Není to příběh o strašidelném domě, ale o pekelných démonech a exorcismu, což je plus i nevýhoda. Plus vidím v tom, že je to zase něco jiného než klasická duchařina a nevýhodu v tom, že je to těžké téma pro autora aby to nesklouzlo k nějakému klišé. Tady hlavní hrdinové v podstatě velmi rychle zjistí o co jde, pak se to snaží nějak řešit a finále je poměrně rychlé - to se mi právě nelíbilo, že když přijde největší démon je najednou poměrně rychle a jednoduše hotovo. Poslední kapitola je odhadnutelná, tak nějak vytušíte, že snadno nikdo nevyklouzne. Špatné to není na 2 večery, ale nevím, jestli se znovu někdy ke knize vrátím.

Štítky knihy

exorcismus horory Virginie (USA)

Autorovy knížky

Nick Roberts
americká, 1986
2023  76%Exorcistův dům

Kniha Exorcistův dům je v

Právě čtených4x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených2x
Knihotéce80x
Chystám se číst61x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x