Everest 1922

Everest 1922 https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499497/bmid_everest-1922-b38-499497.png 4 25 4

Dramatický příběh prvního pokusu o výstup na Mount Everest. Kniha vychází ke stému výročí expedice z roku 1922. První pokus o výstup na Mount Everest v roce 1922 v podání George Leigha Malloryho a britské výpravy kolem něj je neobyčejný příběh plný kontroverzí, dramatu a neštěstí, obsazený řadou postav větších než život sám, jako vypadlých z dobrodružného románu. Expedice skončila tragédií ve chvíli, kdy při třetím útoku na vrchol zasáhla Malloryho skupinu lavina a zabila sedm mužů. Mick Conefrey na základě deníků, dopisů a dosud nezveřejněných zpráv vytvořil barvitý a na postavy zaměřený příběh, mapující motivaci a soukromá dramata klíčových účastníků (podrobně rozebírá jejich zákulisní politikaření a nesmiřitelnou rivalitu), strůjců tohoto epického dobrodružství.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Everest 1922: The Epic Story of the First Attempt on the World's Highest Mountain , 2022


více info...

Přidat komentář

Vesmich
22.02.2024 5 z 5

Ještě i za mých mladých starých let se do hor chodilo s těžkým lanem, batohem po tátovi, ve svetru a bundy jsme si šili. Ta rychlost, jakou se vyvíjí vybavení je svištivá. Kniha nabízí množství podrobností a faktů, která umožňují se do popisované doby přenést a vychutnat si to.

papaja
15.05.2023 4 z 5

Sama ráda chodím po horách, nejsem borec, který má ambice zdolávat Everest a podobné giganty, proto si o tom raději přečtu a raději zdolám něco u nás v Evropě. Knížka je zpracováním moc povedená, určitě je supr, že autor zařadil mapku tras. Pro mne je nejvíc nepochopitelné, jak mohl někdo přežít pobyt v takových podmínkách v tvídovém sáčku! Klobouk dolů před všemi!


nula87
24.03.2023 4 z 5

Velmi povedený historický náhled na úplně první pokus o zdolání Everestu.
Autor vychází z mnoha podrobných zdrojů, zasazuje je do kontextu a situace před 100 lety, kdy horolezectví, a zvlášť to v Himálajích, bylo v úplných počátcích.

belerofontes
15.02.2023 5 z 5

Bál jsem se,po přečtení zdejší recenze převzaté z webu Horydoly a po přečtení Messnerovy:Malloryho druhé smrti, zdali mě tohle bude bavit.Ale byla to skvělá a zajímavá kniha.
Mallory zde totiž nevystupuje jako hlavní hrdina,ale pouze jako jedna z postav,což umožňuje lépe porozumět událostem starým sto let.
Britové tenkrát šlapali bez map,komunikačních zařízení,oblečeni pouze do hedvábných košil,tvídových sáček a s několika páry ponožek na nohou. Kolona nosičů a zvířat určených k transportu do základního tábora dosahovala neuvěřitelných 8km,a stála na tu dobu obrovské peníze.Zprávy z expedice do Evropy putovaly až měsíc,a ani ti co byli v základním táboře neměli celé dny prakticky žádné informace o těch, co se snažili o vrchol... Byla to megaakce britského impéria,typická pro horolezectví dvacátého století.Conefrey pomocí dobových zpráv a osobní korespondence dokonale odhaluje vzájemnou soutěživost,nevraživot či odvahu jednotlivých aktérů.Hezky mluví o místních lidech a nosičích nákladu,kteří oddaně sloužili pro ně nepochopitelné věci a snažení.Dnes z toho všeho zbylo kupodivu pouze Malloryho jméno.Pro něj se stal Everest jakýmsi osobním náboženstvím,kterému obětoval rodinu i život.

Tato kniha mi pomohla pochopit i příčinu Messnerova obdivu k Mallorymu. Oba,i když v různém čase totiž usilovali o dobytí vrcholu bez kyslíku.Zatímco Finch-Malloryho souputník a konkurent neúnavně vylepšoval a propagoval kyslíkové přístroje bez nichž by ovšem Hillary později v roce 1953 neuspěl...

Autorovy další knížky

Mick Conefrey
anglická, 1963
2016  91%Duchové K2
2022  82%Everest 1922

Kniha Everest 1922 je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených1x
Knihotéce44x
Chystám se číst40x
Chci si koupit10x