Enola Gay: Svržení první atomové bomby

Enola Gay: Svržení první atomové bomby https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211654/enola-gay-svrzeni-prvni-atomove-bom-211654.png 5 41 11

Napínavá, podrobná a živě vylíčená historie přípravy mužů schopných dopravit a svrhnout na Hirošimu a Nagasaki atomové pumy. Enola Gay se jmenovala matka velitele bombardéru plukovníka Paula Tibbetse, který podle ní pojmenoval svůj letoun určený k této přísně utajované akci. Nejschopnějším pilotům a členům bombardovacích posádek – odvážlivcům navyklým nazývat věci pravými jmény – bylo sděleno, že byli vybráni ke zvláštnímu poslání, které může skoncovat s válkou. A neměli se ptát, o jakou práci jde…... celý text

Literatura světová Válečné Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Enola Gay , 1977


více info...

Přidat komentář

Kortez
17.01.2023 5 z 5

Kniha o událostech kolem prvního atomového bombardování je velice podrobná, ale přesto nenudí a je velice čtivá. Jako by to nebyla literatura faktu, ale příběh z druhé světové.

jan.para
14.09.2022 5 z 5

Popis jedněch z nejkontroverznějších historických událostí. Naprosto strhující je pasáž už samotného letu a shozu atomové bomby.


radimch
20.12.2021 5 z 5

Velmi napínavě zpracované, příjemně mě to překvapilo.

makacek
12.01.2021 4 z 5

Misty na me moc popisne, ale presto, ze je to vlastne obycejny popis udalosti, je to prekvapive ctive. Kdo je o toto tema aspon trochu zajima tak doporucuji.

hnatlubo
01.02.2019 4 z 5

Strhující popis historických událostí, čte se opravdu dobře.

Janadvorackova
17.11.2018 5 z 5

Čekala bych nic neříkající sled faktů. Přitom o literatuře faktu by se tak přemýšlet nemělo. Nevím, kde se to bere, že cokoli podobného působí jako výklad nenáviděné učitelky.

Knihu jsem slyšela a vůbec jsem se nenudila.
Události týkající se projektu Manhattan vyprávějí příběhy z obou stran - z americké, i japonské, včetně konkrétních osobních, mnohdy, když sled událostí zavedl do Hirošimy lidi, kteří by se tam jinak neocitli, i poměrně smolných.

ddkk
13.07.2018 5 z 5

Doporučuji nejen fandům válečné a letecké historie. Tohle by měla být povinná literatura. Otřesné a přitom bohužel pravdivé.

Atanone
19.06.2017 5 z 5

Málokdy u knih pláču. U téhle jsem se kromě toho i styděla. Za lidstvo jako takové a za to,že lidé odjakživa věnovali daleko víc energie tomu,jak o život připravit,než tomu,jak ho zachránit,za sebe,že jsem součást toho lidstva..
Zlatý středověk-tam alespoň králové a generálové riskovali stejně jako vojáci a v mnoha případech to odnesli s nimi. Dnes se hlavouni schovají v bunkrech-protože přece je důležité,aby ti nejlepší přežili a svět je pro ně jen jakási šachovnice.
Slyšela jsem v kterémsi dokumentu názor nějakého vysokého pána z USA,že kdyby nenasadili atomovku,Japonci by se prostě nevzdali,protože taková je jejich mentalita. Ovšem omlouvat něco tak strašného je stejně směšné,jako omlouvat nasazení strojních pušek proti domorodcům s oštěpy a luky. Je to fakt bomba zabít jedním vrzem tolik tisíc lidí a ozářením ovlivnit další generace.Mít takovou legální pokusnou laboratoř..Nějaké dohody o civilním obyvatelstvu? K čemu?

Na rozdíl od komentáře přede mnou,mi detailnější popisy vůbec nechyběly,naopak jistá suchopárnost knihy mně osobně přišla daleko děsivější. Tak to totiž asi bylo. jedni pro tu hrůzu neměli slov a druzí ji vyjadřovali v číslech.
Měla jsem problém knihu dočíst, ne proto,že bych k ní měla výhrady. Ale proto,co říká.Nebudu ji už nikdy číst. Jsem ráda,že jsem ji četla.
Připomíná mi knížečku,kterou jsem kdysi měla vypůjčenou-jmenovala se Zvony z Nagasaki..dívala jsem se po ní ledaskde,ale nenašla..

GliderMan
08.05.2017 5 z 5

Myslel jsem si, že tato kniha bude jen nudné čtení s mraky historických dat, ale mýlil jsem se. Kniha je velice čtivá a přečetl jsem jí jedním dechem. Popisuje přípravy pilotů na svržení první atomové pumy na Hirošimu. Neomezuje se jen na americkou stranu, ale popisuje i japonskou stranu, včetně konkrétních lidských osudů. I když víte, jak to "dopadne", poslední část s náletem je opravdu napínavá. Jediné, co mi chybělo, byl delší popis následků výbuchu a náletu na Nagasaki byla již věnována jen jedna stránka. Jako filmový doplněk po přečtení knihy doporučuji dokument Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie http://www.csfd.cz/film/45621-trinity-and-beyond-the-atomic-bomb-movie

pavel80
07.12.2016 5 z 5

Napřed jsem si myslel, že půjde o další nudnou literaturu faktu odtažitého, učebnicového, typu, ale rychle jsem byl vyveden z omylu. Velmi detailně a čtivě zpracovaný popis amerického programu Silverplate - dosud (naštěstí) jediného operačního použití atomové pumy, kniha rychle vtáhne do děje, zejména závěrečné kapitoly jsou opravdu napínavé a četl jsem je jedním dechem. Fandům vojenské historie a letectví rozhodně doporučuji.

svickop
25.03.2015 5 z 5

Něco málo o vývoji atomové bomby, jinak zbytek o výběru a hlavně o výcviku posádky pro její shoz a shoz samotný, ale v žádném případě to není nudné čtení. Naopak! Kniha je velice čtivá a poskytuje i spoustu detailních informací.